Renault se pohvalio da su s novom pogonskom jedinicom za F1 2019. ostvarili dosad najveći skok u snazi otkako su 2014. na snagu stupila trenutna pravila za motore što bi im trebalo pomoći da smanje zaostatak za vodeće tri momčadi.

Od početka hibridne turbo ere Renaultov motor ima veliki zaostatak za vodećim Mercedesom, ali i Ferrarijem koji ih je postupno sustigao u snazi, čak i u kvalifikacijskom načinu rada u kojem su prvih nekoliko godina i oni zaostajali za Mercedesom.

Iako je Renault svake godine obećavao da će značajno smanjiti zaostatak preko zime, to se posljednje dvije godine nije dogodilo pa je zaostatak za vodećima ostao na više od 50 KS u kvalifikacijama i oko  25 – 30 KS u utrci.

Ali nova pogonska jedinica R.E.19 to bi trebala promijeniti jer su prema riječima Cyrila Abiteboula imali izuzetno produktivnu zimu na tom području.

“Neću vam reći brojku, ali značajna je,” rekao je Abiteboul na pitanje koliko su snage pronašli ove zime.

“Najviše što mogu reći da je napredak dosad najveći otkako su uvedeni V6 motori.”

“Pogonska jedinica je više manje nova i dodatno gura koncept koji smo uveli i testirali prošle godine s Red Bullom u vidu C-specifikacije motora koju nismo odlučili koristiti [zbog straha od kvarova].”

“Ali imali smo dovoljno informacija i s Red Bullom. A ove godine koncept smo odveli puno dalje.”

‘Ne smijemo stati napredovati’

Renault je prvu povratničku sezonu kao tvornička momčad 2016. završio na devetom mjestu, a iduće dvije godine završili su šesti i četvrti iako priznaju da će im idući korak biti puno teže napraviti.

“Najvažnije je da ne stanemo napredovati, ne smijemo prekinuti zamah koji smo uhvatili,” rekao je Abiteboul.

“Tri godine pokazujemo jasan napredak, ne želim reći išta što bi to prekinulo. Prošle godine naše je prvenstvo bilo uspješna priča i mislim da je pošteno reći da će dodatni napredak u prvenstvu trajati nešto duže.”

“To je vrlo jasno. Mi smo skromni i dovoljno profesionalni da to znamo. Ali važno je da donekle demonstriramo da su nam ambicije ozbiljne. Želim vjerovati i vjerujem da to možemo pokazati s motorom, gdje smo imali jako, jako dobru zimu.”

“Što se tiče šasije, imamo strukturu, ali trebat će još vremena prije nego budemo mogli proizvesti pobjednički bolid.”

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

Obavijesti me o
wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Rezultati prvoga testa F1 bolida za 2021. ‘iznad očekivanja’

FIA i Formula 1 testirali su 50%-tni model novoga F1 bolida za 2021. u zračnom tunelu kako…