Renault je pronašao način da ispušne plinove iskoristi u aerodinamičke svrhe nakon što je uoči ove sezone zabranjeno malo, 20 cm široko krilo popularno zvano monkey seat s kojim se mogao djelomično koristiti takav učinak.

Ispušni plinovi su se između 2010. i 2013. usmjeravali u područje oko difuzora kako bi se povećala njegova aerodinamička učinkovitost, a trend je 2010. započeo Red Bull sa svojim RB6 predvođen Adrianom Neweyem. Sebastian Vettel i Red Bull te su četiri godine osvojili četiri dvostruka naslova prvaka, dvije dominantno, a dvije u posljednjoj utrci sezone.

Uoči nove hibridne turbo ere 2014. pravila su se promijenila, dvije ispušne cijevi sa svake strane zamijenila je jedna središnja (i kasnije dvije manje pokraj nje) čija je pozicija strogo kontrolirana kako se ne bi usmjeravala u područje difuzora.

Renault je sa svojim R.S.18 ponovno iskoristio dio takvoga aerodinamičkog učinka vrućih i brzih ispušnih plinova, ali na području stražnjega krila. Za to su ispušnu cijev pomaknuli maksimalno gore, 550 mm iznad referentne plohe (podnica), a nagnuli su ju prema gore pod maksimalno dopuštenim kutem od 5 stupnjeva.

Kako bi zaštitili donji stražnjega krilo od visokih temperatura, Renault je krilo od ugljičnih vlakana obložio termičkom zaštitom kako se ne bi narušila njegova čvrstoća.

Dok je vozač na gasu, vrući i brzi ispušni plinovi snižavaju tlak s donje strane stražnjega krila i povećavaju downforce. Iako nije riječ o velikom poboljšanju dobro će doći dok je bolid na ubrzanju.Renault RS18 rear wing exhaust blown effect F1 2018 rear zoom 2 Photo Renault MAXF1net

Prošle sezone momčadi su ispušne plinove koristile kako bi ih upuhivali ispod ili izravno na 20 cm široko krilo na stražnjoj sigurnosnoj strukturi, iza ispušnih cijevi (monkey seat).

Ali ove sezone to je krilo zabranjeno iako je dosadašnje, 750 mm visoko T-krilo na nižoj poziciji (ispred završetka ispušnih cijevi) i dalje dopušteno.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li i druge momčadi kopirati Renaultovo rješenje.

Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

Obavijesti me o
wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Ferrari isprobao pojednostavljeno prednje krilo za F1 2019.

Ferrari je na posljednjem vikendu F1 sezone 2018. odlučio isprobati pojednostavljeno predn…