Jolyon Palmer Renault RS16 Monaco GP F1 2016 Foto f1fanatic

Šef Renaultova odjela za motore Remi Taffin zadovoljan je napretkom u odnosu na prošlu sezonu, ali smatra da im Mercedes još uvijek bježi pola sekunde po krugu.

Renault je imao problematične prve dvije godine nove hibridne turbo ere koju su obilježili loša pouzdanost, manjak snage i narušen odnos s Red Bullom, ali ove godine su se značajno poboljšali.

Francuski proizvođač prošle godine imao je vrlo lošu pouzdanost (samo je Honda imala lošiju), a ove godine su najpouzdaniji od svih (čak je i inače neuništivi Mercedes imao problema i to, zanimljivo, baš na svojim tvorničkim bolidima).

“Nastavili smo graditi na temeljima s kraja prošle sezone. Nakon više od godinu dana korištenja nove hibridne tehnologije razumjeli smo kojim putem trebamo ići,” rekao je Taffin.

“U jednom trenutku prošle godine zaustavili smo razvoj i samo radili na pouzdanosti kako bi imali bazu za prvu utrku 2016.”

Renault je tijekom zime potrošio najmanje razvojnih tokena, tek 7 od 32, uoči Bahraina su potrošili jedan token, a na veliku nadogradnju u Monaku tek tri tokena.

“Ne zaboravite da smo velik broj tokena potrošili krajem prošle godine, ali nismo mogli proizvesti sve dijelove odjednom. Bio je to temelj trenutnog motora i to nam je preko zime uštedjelo nešto tokena.”

Renault RS16 rear end under cover Spain GP Barcelona F1 2016 foto automotorundsportRenaultova nadogradnja u Monaku na bržim stazama donosi i do pola sekunde po krugu (u Monaku oko dvije desetinke), što je prilično impresivno s obzirom na mali broj potrošenih tokena.

“Iskoristili smo tri tokena samo na modifikaciju komore za izgaranje. Poboljšali smo i sustav paljenja. Zato smo uspjeli ubrzati izgaranje i odgoditi granicu detonacije što nam omogućuje veći kompresijski omjer i više snage.”

“Logično, i vozljivost se poboljšala. Stabilniji uvjeti u cilindru i učinkovitije izgaranje omogućuju vam da bolje uštimate motor i izgladite krivulju snage. Što se izgaranje brže dogodi, bolje se možete nositi s detonacijom.”

“Nije to nikakva tajna, riječ je o zatvorenom krugu. Ako imate jedno, imat ćete i drugo.”

Unatoč najnovijem poboljšanju, Taffin vjeruje da Renaultu još uvijek nedostaje pola sekunde do Mercedesa.”

“Još uvijek nam nedostaje pola sekunde do Mercedesa.”

Renaultu je do kraja sezone ostao 21 token, ali Taffin kaže da ih neće moći sve iskoristiti.

“Previše je tokena, nećemo ih moći sve iskoristiti ove godine.”

Iduće godine ukidaju se razvojni tokeni i razvoj motora ponovno će biti potpuno otvoren, prvi puta od 2006.

DOSAD POTROŠENI TOKENI

Ferrari 26/32

Mercedes 21/32

Honda 18/32

Renault 11/32

Load More Related Articles
Load More In Aktualno
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Hamilton – ‘Mercedes bi na idućim utrkama mogao biti još jači’

Lewis Hamilton oduševljen je Mercedesovim preokretom u formi koji im je donio dvije uzasto…