2022 Abu Dhabi post season F1 test Pierre Gasly Alpine A522 pitlane exit Photo Pirelli - Alpine Edited by MAXF1net

Problematična vodena pumpa na Renaultovoj F1 pogonskoj jedinici doživjet će temeljiti redizajn kako bi se izbjegli problemi koji su ih 2022. stajali puno bodova, ali ne planiraju promjene u dizajnu samoga motora s unutarnjim izgaranjem niti električnih komponenti.

Renault je, kao i ostali proizvođači, bio agresivan s razvojem pogonske jedinice za 2022. budući da je to bila posljednja prilika da se dobiju dodatne performanse uoči zamrzavanja razvoja motora do kraja 2025.

Iako je sada razvoj motora u svrhu boljih performansi zabranjen, FIA proizvođačima dopušta modifikacije ukoliko su one potrebne za bolju pouzdanost, ali pritom se ne smije ostvariti dobitak u performansama.

I dok su Mercedes i Honda bili gotovo savršeno pouzdani tijekom 2022., Ferrari i Renault imali su više problema koji su doveli do odustajanja njihovih vozača, ali uoči početka nove sezone imaju priliku promijeniti dizajn problematičnih komponenti.

“Nemamo neki veliki problem sa samim motorom,” rekao je Bruno Famin, šef razvoja Renaultove pogonske jedinice koji se momčadi pridružio ove godine.

“Imali smo probleme u Singapuru i to je činjenica, bilo je jako čudno jer smo imali dva različita problema u osam krugova, što je prilično nevjerojatno, ali smo ih imali.”

“Svi ostali problemi bili su vezani uz vanjske jedinice poput vodene pumpe i pumpe goriva. A to je nešto oko čega smo prilično optimistični za 2023.”

“Mislim da nećemo ići unazad u bilo čemu, radit ćemo i već radimo na detaljima, posebno na vanjskim jedinicama. Vodena pumpa zadavala nam je glavobolje cijele godine, poboljšali smo ju koliko smo mogli tijekom 2022., ali jasno je da to nije bilo dovoljno.”

“Riječ je o konceptu koji moramo mijenjati i promijenit ćemo ga za 2023. Onda se zaista nadamo da ćemo riješiti taj problem za iduću godinu.”

“Trenutno prolazimo kroz proces validacije i pokušavamo sve poboljšati, puno bolje nego što smo mogli za 2022. Nije da to nismo učinili za 2022. niti jer nismo htjeli. Tako je ispalo jer smo preferirali pritiskati po pitanju razvoja performansi.”

“Cilj za 2023. je zadržati istu razinu performansi i pobrinuti se da je sve pouzdano.”

Unatoč problemima s pozdanošću, Alpine je uspio završiti četvrti u poretku konstruktora zahvaljujući prednosti u brzini bolida koju su imali nad ostalim momčadima u sredini poretka i vrlo ujednačenom vozačkom paru kojega su činili Fernando Alonso i Esteban Ocon.

Za iduću sezonu francuska momčad imat će potpuno francusku vozačku postavu jer će Alonsa zamijeniti Pierre Gasly koji je napustio AlphaTauri.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

McLaren objasnio zašto su se odlučili za hard gume u završnici VN Velike Britanije

Šef McLarenove F1 momčadi Andrea Stella objasnio je zašto su se odlučili staviti najtvrđe …