Renaultovi vozači Daniel Ricciardo i Esteban Ocon očekuju jako izazovne kvalifikacije u kojima će i najmanja pogreška dovesti do gubitka nekoliko pozicija, a kratka staza dovest će do velikih gužvi u pripremi kvalifikacijskih krugova.

Prvi puta u povijesti Formule 1 vozači će voziti na dvije uzastopne utrke na istoj stazi, ali s različitim konfiguracijama, za razliku od dvostrukih utrka u Austriji i Engleskoj ranije ove sezone koje su se vozile na istoj stazi.

Vanjska petlja staze Bahrain International Circuit gotovo je dva kilometra kraća od petlje koja se koristila prošloga vikenda i koristi prva tri i posljednja dva zavoja s te inačice, ali drugi sektor na vanjskoj petlji traje značajno kraće zbog čega se očekuju vremena značajno ispod jedne minute.

Vanjska konfiguracija staze duljine 3543 m bit će najkraća staza u ovogodišnjem kalendaru, a samo bi Monaco bio kraći da nije otkazan zbog pandemije koronavirusa (3337 m). Ukupno će se voziti 87 krugova, najviše ove sezone.

“To će kvalifikacije učiniti izuzetno izazovnim jer će se vozači stisnuti u izlaznom krugu, to vidimo svaki puta u kvalifikacijama u Monaku. Sve se svodi na sastavljanje savršenoga kruga, a jedna mala pogreška može značiti gubitak nekoliko pozicija pa neće biti prostora za pogreške.”

“Naš cilj je osvojiti dvostruke bodove, ali moramo biti bolji od prošloga vikenda kad smo završili sedmi i deveti. Nismo mogli pronaći brzinu u nedjelju, ali vidjet ćemo hoće li niže razine downforcea učiniti ikakvu razliku.”

Ocon se složio s Ricciardom oko kvalifikacija, ali veseli se što će se na ovoj stazi moći još lakše pretjecati.

“Mislim da će biti posebno teško u kvalifikacijama, ako stavite sve bolide na stazu istovremeno bit će vrlo mali razmaci među njima i bit će važno pronaći razmak i ujedno pronaći zavjetrinu,” rekao je Ocon.

“Duga inačica staze već je jedna od najlakših za pretjecanje, a ova bi mogla biti još bolja.”

2020 Bahrain GP Ocon Ricciardo at the start of the race Photo Renault

“Stazu sam probao u simulatoru i izgleda izazovno iako je kratka. Različita je od ostatka staze zbog visokih rubnika i jako je neravna, a vjerojatno ima i nižu razinu prijanjanja na tom novom dijelu koji povezuje zavoje broj 4 i 13 na normalnoj stazi.”

Glavni Renaultov trkaći inženjer Ciaron Pilbeam prognozira da će vremena u kvalifikacijama biti blizu granice od 50 sekundi što bi bio najkraći krug u povijesti Formule 1.

Dosad najkraći kvalifikacijski krug u povijesti F1 odvozio je Niki Lauda na Dijonu 1974. u svom Ferrariju (58.79s), a Bottas je na prvoj utrci sezone u Austriji odvozio kvalifikacijski krug u vremenu 1:02.939.

“Iako je staza na istoj lokaciji kao i prošla utrka, razlike ju čine potpuno drukčijom, a neki aspekti su dosad neviđeni,” rekao je Pilbeam.

“Riječ je o vrlo kratkom krugu od 3,5 kilometara, a vremena u kvalifikacijama bit će u niskih 50 sekundi pa će staza biti vrlo napučena u kvalifikacijama i u utrci.”

“Jedna od najvećih tehničkih razlika je da će bolidi koristiti manje downforcea nego prošli vikend, a to značajno mijenja način na koji pristupamo stazi, čak i u zavojima koje smo koristili prošloga vikenda.”

“Staza je jako zahtjevna i za kočnice jer će bolidi morati kočiti s visokih brzina nekoliko puta u krugu pa će biti izazovno pružiti im dovoljno hlađenja. Gume su iste kao i prošli vikend, a površina je jako abrazivna.”

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

McLaren potvrdio pregovore s Volkswagenom

McLarenov CEO Zak Brown potvrdio je da je njegova momčad uključena u pregovore oko mogućeg…