Renaultov šef F1 programa Cyril Abiteboul otkrio je da Renaultov F1 motor za 2018. za najjačim motorima Mercedesa i Ferrarija zaostaje dvostruko više u kvalifikacijama nego u utrci, ali ne vidi razloga zašto se taj zaostatak iduće godine ne bi mogao smanjiti.

Otkako je 2014. na snagu stupila nova hibridna turbo era s 1,6-litrenim V6 motorima i ERS sustavom, Mercedes ima najjači motor, a Ferrari je tek 2018. sasvim sustigao Mercedes i možda ih i prestigao za nekoliko konjskih snaga.

Ali Renault i Honda i dalje imaju veliki zaostatak, pogotovo u kvalifikacijama, pa se Red Bull kao najjača momčad s njihovim motorom 2018. teško mogla boriti za najbolje startne pozicije. To im je zbog specifične konfiguracije staze uspjelo samo u Monaku i Meksiku, ali u utrci su često bili puno bliži svojim suparnicima iz Mercedesa i Ferrarija.

Deficita snage Renaultova motora dotaknuo se i njihov F1 šef Cyril Abiteboul, koji upravlja cijelom F1 operacijom, i kaže da je zaostatak u kvalifikacijama dvostruko veći nego u utrci.

“Šasija je odgovorna za najveći dio našega zaostatka,” komentirao je Abiteboul Renaultov zaostatak za vodećima.

“Motoru nedostaje 15 – 20 kW u utrci [20 – 27 KS], što u određenim uvjetima Red Bullova šasija može nadoknaditi.”

“Ali u kvalifikacijama naš zaostatak procjenjujemo na 40 kW [54 KS]. To je značajna brojka,” rekao je Abiteboul i potvrdio nedavnu tvrdnju Red Bullova šefa momčadi Christiana Hornera koji je rekao da bi s dodatnih 40 kW F1 sezona 2018. izgledala ‘prilično drugačije’.

“Mi bismo se s Mercedesovim ili Ferrarijevim motorom kvalificirali na sedmo mjestu u Abu Dhabiju, što pokazuje i da imamo bolju šasiju od naših suparnika [iz sredine poretka].”

“Ali ona i dalje nije dobra kao kod najbolje tri momčadi. Zato je naš fokus prvo na razvoju motora. Ne želim i iduće godine reći da nam je u kvalifikacijama nedostajalo puno snage.”

“Nema razloga zašto preko zime ne bismo smanjili zaostatak za Mercedesom i Ferrarijem po pitanju motora. A sa šasijom će nam trebati malo duže vremena.”

Renaultov zaostatak u snazi podjednak je još od sredine 2016. kad su također tvrdili da za najjačim Mercedesom zaostaju oko 50 KS. Red Bull se u međuvremenu zasitio Renaultovih obećanja, baš kao i McLaren Hondinih, pa su za 2019. dogovorili suradnju s Hondom koja će tako prvi puta od svoga F1 povratka 2015. raditi s dvije momčadi.

Sainz and Hulkenberg Renault RS18 Mexican GP F1 2018 Photo Renault

Load More Related Articles
Load More In Aktualno
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Ferrari vjeruje u povratak u formu nakon katastrofe u Montralu

Šef Ferrarijeve F1 momčadi Frederic Vasseur vjeruje da će se momčad vratiti u svoje uobiča…