Renault predstavio vozače i novi bolid RS16

renault-f1-rs16-new-f1car-2016-drivers-ocon-palmer-magnussen

renault-f1-rs16-new-f1car-2016-3

Renaultova F1 momčad prva je predstavila novi bolid za 2016. i boje s kojima će se natjecati u ovogodišnjem prvenstvu Formule 1 kao i vozače Jolyona Palmera i Kevina Magnussena.

Predstavljanje za medije uoči nove sezone održano je u Parizu, a novi bolid predstavio je Renaultov šef Carlos Ghosn i time nagovijestio novu eru u Renaultovoj F1 povijesti.

“Momčad ima cilj biti na pobjedničkom postolju unutar tri godine,” rekao je Ghosn.

Renault je svoju momčad posljednji put imao 2010. s bolidom u pretežno žutim bojama
Renault je svoju momčad posljednji put imao 2010. s R30 bolidom u pretežno žutim bojama

Novi Renault RS16 ima, kao i posljednji Renaultov bolid iz 2010. R30, crno žutu kombinaciju boja, ali za razliku od njega novi RS16 pretežno je crni, poput Lotusa od 2012. do 2015.

Renault će ovaj pretežno crni vizualni identitet koristiti na testiranjima uoči nove sezone, ali momčad je nagovijestila da bi do prve utrke sezone u Australiji moglo doći do promjena.

Nakon što su od 2011. u Formuli 1 bili prisutni samo kao dobavljač motora i s Red Bullom osvojili četiri naslova prvaka od 2010. do 2013., Renault je u novoj turbo hibridnoj eri imao prilično teške trenutke.

Nekompetitivnost njihove pogonske jedinice dovela je do drastičnog pogoršanja odnosa s Red Bullom, a nakon detaljne evaluacije u Renaultu su zaključili da kao dobavljač motora nisu ostvarili svoj marketinški potencijal i da je to moguće jedino s vlastitom momčadi.

Renault je nakon brojnih prepreka i odugovljačenja krajem prosinca prošle godine napokon kupio Lotusovu momčad iz Enstonea koja je i prije bila njihova baza i tako Francuzi nakon 2010. ponovno imaju svoju tvorničku momčad.

Renault RS25 V10 (2005.)
Pogledajte posljednji pole position V10 ere – Renault RS25 iz 2005.

Jolyon Palmer, testni vozač prošle godine, još je krajem prošle godine potpisao za Renault, a nakon neuspješnih pregovora s Maldonadovim sponzorom PDVSA Venecuelanca je zamijenio Danac Kevin Magnussen koji je 2014. vozio za McLaren Mercedes.

Testni i rezervni vozač bit će Francuz Esteban Ocon koji je 2015. debitirao u GP3 seriji i postao prvak iako je ostvario samo jednu pobjedu, ali i 14 pobjedničkih postolja u 18 utrka.

Trkaći direktor bit će šef ART Grand Prixa Frederic Vasseur, upravljački direktor je Cyril Abiteboul, a Bob Bell, koji je krajem 2015. napustio Manor, novi je glavni tehnički direktor. Njemu će odgovarati tehnički direktor za šasiju Nick Chester i tehnički direktor za motor Rémi Taffin.

renault-f1-rs16-new-f1car-2016-2

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Red Bull i Honda ne sumnjaju u Mercedesov povratak u Francuskoj

Vodeća momčad F1 prvenstva Red Bull ne sumnja da će se aktualni svjetski prvaci Mercedes v…