Renault pronašao performanse motora bez ijedne nove komponente

Renault R.E.17 power unit F1 2017 Foto Renault

Renault je na prošloj utrci donio poboljšanje na svom motoru za koje kažu da vrijedi oko 0.2 sekunde po krugu bez da su donijeli ijednu novu komponentu, zahvaljujući poboljšanoj pouzdanosti koja im je omogućila da agresivnijim postavkama izvuku više snage.

Nakon problematičnog početka sezone zbog potpuno novoga koncepta motora koji im je donio probleme s pouzdanošću, Renault je postupno uvodio manja poboljšanja na svoju pogonsku jedinicu R.E.17 za koju do kraja sezone neće donijeti veliki korak naprijed, kao prošle godine u Monaku, ali zbog sve veće sigurnosti u pouzdanost motora iz njega mogu izvući više snage drukčijim postavkama elektronike.

Nakon prvih osam utrka momčadi s Renaultovim motorima su tek na šestom, osmom i desetom mjestu po broju odvoženih krugova, a najveća žrtva je Max Verstappen koji je odvozio tek 56.88% krugova (iako za to nije kriv samo Renaultov motor).

“Ako imate probleme s pouzdanošću i riješite ih, onda možete jače pritisnuti dijelove,” rekao je Renaultov tehnički direktor za motore Remi Taffin.

“A ako niste sigurni onda morate elektronički ograničiti performanse. Zato kad to riješite možete prilično lako napredovati, a to je ono što smo učinili u Bakuu.”

Renault je siguran da će promjenama na softveru do kraja sezone moći napredovati sa svojim motorom, uz Castrolova poboljšanja na gorivu i mazivima i mogućim promjenama na komponentama motora.

“Danas ne morate mijenjati velike stvari na motoru kako biste napravili veliki korak naprijed s motorom.”

Renault još uvijek koristi stari MGU-K

Zbog velikih problema s pouzdanošću Renault od početka sezone koristi staru inačicu MGU-K jedinice koja je oko 5 kilograma teža, ali francuski proizvođač vjeruje da će novu inačicu uvesti u nekoj od preostalih utrka.

“Recimo da nam to nije bio prioritet jer smo od prve utrke imali rješenje,” rekao je Taffin.

“Još uvijek ju planiramo koristiti ove godine. Imamo inačicu koja se vrti na testnom stolu gdje se testira samo nova inačica MGU-K.”

“Više je riječ o tome kad je pravi trenutak za njezino uvođenje.”

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Bottas s najboljim vremenom testa, Ferrari mijenjao motor

Valtteri Bottas odvozio je najbrži krug na posljednjem danu prvoga testa u Barceloni koji …