Renault je postao prvi proizvođač F1 motora koji je potvrdio da su dostigli snagu pogonske jedinice od 1000 konjskih snaga što ujedno znači da su tu granicu probili i Mercedes i Ferrari koji su već godinama vodeći u toj kategoriji.

Mercedes je u prvoj godini hibridne turbo ere 2014. bio klasa za sebe, a Ferrari je prvi smanjio zaostatak te su se posljednjih godina nametnuli kao vodeći po pitanju najveće snage.

Iako se još od 2017. govori da su najbolje pogonske jedinice sasvim blizu čarobnoj granici od 1000 KS u kvalifikacijskim načinima rada, smanjenje broja motora s četiri na tri u 2018. usporili su napredak u snazi.

Sustav za obnovu energije može dati najviše 163 KS što znači da bi za ukupnih 1000 KS 1,6-litreni V6 motor morao biti snažan najmanje 837 KS.

Renaultov Cyril Abiteboul tada je ispravno zaključio da ni najjači motori u Formuli 1 2017. neće imati 1000 KS, ali uoči početka F1 sezone 2018. Mercedes je tvrdio da su jako blizu te brojke.

Ali iako su Mercedes i Ferrari i dalje vodeći po pitanju najveće snage Renault je uoči F1 sezone 2019. napravio veliki korak naprijed od oko 60 KS te su prvi koji su potvrdili da su dostigli 1000 KS.

“Postolje samo određeni trenuci u kvalifikacijama u kojima postižemo 1000 KS,” rekao je Renaultov šef razvoja motora Remi Taffin.

Renault RS19 F1 engine under engine cover

“Ne možemo stalno imati te performanse. Ovisi o puno čimbenika poput vanjske temperature.”

“Ferrari u kvalifikacijama ima prednost ispred Mercedesa i nas.”

Renault je 1000 KS probio s posljednjom inačicom svoje pogonske jedinice (B-specifikacija) koju su uveli u Francuskoj, a njemački Auto Motor und Sport uoči VN Kanade je objavio da je i Mercedes probio tu granicu sa svojom drugom specifikacijom koju su uveli u Montrealu.

Iako 1000 KS ne mogu koristiti na duži period, u utrci je snaga i dalje veća nego prošlogodišnji kvalifikacijski maksimum.

“U utrci vozimo s više od 950 KS, u određenim fazama koristimo 960 ili 970 KS za potrebe pretjecanja,” rekao je Taffin.

Honda je ove godine također napredovala, posebno po pitanju pouzdanosti, ali su po pitanju maksimalne snage i dalje četvrti.

Ali nakon konzervativnih postavki u prvoj trećini sezone, u kojoj su svom novom partneru pokazali da imaju pouzdanost, Honda je počela agresivnije koristiti svoje motore što je uz Red Bullova poboljšanja na šasiji od Austrije Verstappenu omogućilo da se bori za pobjede.

Mercedes F1 W10 cooling package without engine cover Photo Mercedes

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

McLaren se želi ubrzati u kvalifikacijama kako bi pobijedili Ferrari

Šef McLarenove F1 momčadi kaže da njegova momčad ima jasan cilj ove sezone, a to je da žel…