Renault se što prije želi vratiti lakšem MGU-K

Renault F1 engine 2017 MGU-K Foto Renault

Renault se nada da će se što prije vratiti novoj specifikaciji kinetičke motor-generatorske jedinice koju zbog problema s pouzdanošću nisu mogli koristiti od samoga početka sezone.

Probleme s MGU-K Renault je otkrio na predsezonskim testiranjima u Barceloni gdje se električni motor-generator pokvario nekoliko puta pa je francuski proizvođač u Australiju donio staru specifikaciju kako ne bi riskirali moguće kvarove.

Staru specifikaciju MGU-K koristile su sve tri momčadi koje koriste Renaultove motore (Renault, Red Bull i Toro Rosso), a povratak na staru specifikaciju nije prošao bez posljedica jer je teža 5 kilograma i zahtjeva bocu komprimiranoga zraka za hlađenje koja teži dodatni kilogram.

Red Bullov motorsport savjetnik Helmut Marko otkrio je da je RB13 oko pet kilograma iznad granice minimalne težine i da vjeruje da će problem biti riješen kad Renault ponovno vrati novi MGU-K, a Autosport je potvrdio da je nova specifikacija kinetičke motor-generatorske jedinice lakša upravo 5 kg.

Renault će manja poboljšanja na svojoj pogonskoj jedinici donijeti na petu utrku u Španjolsku, a veća nadogradnja trebala bi stići u Kanadi.

Ipak, novi MGU-K mogao bi stići puno prije, već na četvrtoj utrci sezone u Rusiji koja je na rasporedu krajem travnja.

“Planiramo se vratiti na novi MGU-K što je prije moguće,” rekao je Renaultov upravljački direktor Cyril Abiteboul za Autosport.

“Kao što znate, snaga je određena pravilima [120 kW tj. 163 KS] pa tu ne možemo ništa, ali tu je pitanje težine.”

“Malo težina, malo hlađenje, malo stanje u kojem ga možemo koristiti. Sve je to poboljšano na novom MGU-K.”

“Vratit ćemo ga na pogonsku jedinicu čim budemo mogli.”

Korištenje novih MGU-K vozačima neće donijeti kaznu jer ih smiju koristiti četiri u sezoni, kao i svaku od preostalih pet komponenti pogonske jedinice, a peto korištenje bilo kojega od elemenata donijet će kaznu od 10 mjesta na startu te utrke. Podsjetimo, prošle sezone vozači su imali na raspolaganju po pet primjeraka svakoga od elemenata jer se kalendar sastojao od 21 utrku.

FIA je od 2017. uvela minimalnu težinu MGU-K jedinice koja iznosi 7 kilograma što znači da je prošlogodišnja inačica teška barem 12 kilograma.

Renault R.E.17 power unit F1 2017 Foto Renault
Renaultova pogonska jedinica za 2017. – R.E.17 (Foto: Renault)
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Verstappen strategijom pobijedio Hamiltona na VN SAD-a

Max Verstappen pobijedio je Lewisa Hamiltona na VN SAD-a nakon što je Hamilton preuzeo vod…