Renault se zahvaljujući značajno jačem motoru ove sezone više ne boji brzih staza kao što je to bio slučaj prethodnih godina, rekao je njihov vozač Daniel Ricciardo u Monzi nakon ohrabrujućih kvalifikacijskih performansi na brzoj Spa.

Nakon što su godinama zaostajali po pitanju snage za Mercedesom i Ferrarijem, Renault je 2019. napravio veliki korak naprijed po pitanju maksimalne snage, a prvi su objavili da su u kvalifikacijskom načinu rada probili granicu od 1000 KS.

U utrci Renault može koristiti oko 950 – 970 KS, ali najveća snaga došla je uz cijenu lošije pouzdanosti pa su njihovi i McLarenovi vozači iskusili brojne kvarove, posljednji put prije tjedan dana u Belgiji.

Najbolje performanse ove sezone Renault je ostvario u Kanadi i Belgiji, brzim stazama na kojima se koristi malo downforcea i na kojima do izražaja dolazi najveća snaga što im daje samopozdanje za najbržu stazu u kalendaru Monzu.

“Napravili smo veliki korak naprijed po pitanju snage, prošloga tjedna imali smo vrlo brz bolid na pravcima i to je dobro,” rekao je Ricciardo koji je prošlih godina vozio Red Bullove s Renaultovim motorima.

“To mi daje optimizam uoči Monze i uzbuđen sam utrkivati se ovdje. Uvijek tu uživam.”

“Ali to više nije staza za koju bismo rekli ‘o ne, to neće biti dobra staza za nas’. Mislim da ćemo biti u redu.”

Nico Hulkenberg Renault RS19 Italian GP F1 2019 Photo Renault

“Svih tih godina u Red Bullu bilo je ‘pogonska jedinica, pogonska jedinica. Bolid je savršen, do pogonske jedinice je’.”

“Ali ove godine osjećam da smo jako napredovali s motorom i da samo trebamo poboljšati bolid.”

“Najvažnija stvar u Formuli 1 su aerodinamika i downforce. Sigurno da ima i drugih stvari poput ovjesa koje nisu savršene, ali najvažnije biti aerodinamički učinkovit [izazvati što je moguće manji otpor zraka za određeni iznos downforcea].

“Možete staviti puno downforcea, ali ako ste jako spori na pravcima to nema smisla, i dalje morate biti učinkoviti.”

“Tu je McLaren ove godine odradio dobar posao. Mogu imati isti downforce uz manji otpor pa mogu zadržati nešto više brzine na ravnom ili koristiti više downforcea.”

Daniel Ricciardo Renault RS19 Italian GP F1 2019 Photo Renault

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Alfa Romeo isprobao 18-inčne kotače s poklopcima

Robert Kubica jučer je odradio prvi od dva dana testiranja novih Pirellijevih 18-inčnih gu…