Renault RS17 rear wing China F1 2017 Foto Renault MAXF1net

Renault je ograničeno vrijeme na prvom slobodnom treningu u Kini iskoristio za testiranje nove konfiguracije stražnjega krila koja se razlikuje od onoga koje su koristili u Australiji.

Stražnja krila ove godine su šira i niža i time više izložena turbulencijama rotirajućih stražnjih kotača, a donji dio bočnih ploča uži je nego gornji kako bi se momčadima ostavio prostor za usisnike za hlađenje stražnjih kočnica i vertikalno naslagana krilca koja proizvode downforce izravno na stražnjim kotačima.

Također, zbog dvostruko većeg difuzora (i veće širine stražnjega krila) momčadi mogu koristiti manje nagibe stražnjih krila kako bi proizveli željenu razinu downforcea.

Novo stražnje krilo na Renaultu R.S.17 ima ravni donji profil najdonjeg elementa, ali vodeći rub je zakrivljen prema dolje blizu rubova bočnih ploča.

Gornji element ima ravni donji rub, kao i na krilu iz Australije, a gornji rub u sredini je izrezan u obliku slova ‘V’ na obje specifikacije krila.

Renault RS17 rear wing Australia F1 2017 Foto Renault MAXF1net
Renaultovo stražnje krilo u Australiji (Foto: Renault)

Krilo iz Australije ima zakrivljeniji donji element koji se blago izdiže prema sredini s vrlo sličnim gornjim profilom kao i krilo testirano u Kini.

Oba krila na gornjem rubu gornjega elementa (iznad natpisa ‘RENAULT’) imaju okomitu crnu traku cijelom širinom krila (eng. Gurney tab) koja povećava downforce, a momčadi ju dodaju ručno ovisno o downforce zahtjevima koje žele postići na pojedinoj stazi.

Zbog vrlo ograničenog broja krugova koje su momčadi imale priliku odvoziti na prvom treningu, postoji mogućnost da će Renault i u subotu paralelno testirati obje specifikacije krila ili će se odlučiti za onu koju smatraju prikladnijom za brzu stazu u Šangaju.

Renault RS17 rear end China F1 2017 last corner Foto Renault
Foto: Renault
Load More Related Articles
Load More In Tehnika - vijesti
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

VN Malezije 2005. – Alonsu prva pobjeda u sezoni, Toyoti prvo F1 postolje

Fernando Alonso na današnji je dan 2005. ostvario prvu pobjedu u sezoni s pole positiona i…