Renault nastavlja s agresivnim razvojem svog ovogodišnjeg F1 bolida R.S.18 u pokušaju da ostanu ispred Haasa u borbi za četvrto mjesto, a u Singapuru su predstavili potpuno novi koncept usmjerivača zraka pokraj bočnih otvora za hladnjake koji je izuzetno sličan Red Bullovom rješenju.

Što je tehnički pravilnik stariji, to rješenja sve više konvergiraju pa na bolidima gledamo sve sličnija rješenja koja su se pokazala aerodinamički najučinkovitija.

Renault je na području bočnih deflektora dosad koristio jedan vertikalni, na dnu višestruko prorezani element, na koji se spajao horizontalni element iznad vodećeg ruba bočnih stranica (slika dolje).

Ali zato su u Singapuru napravili veliki zaokret u konceptu te su kopirali Red Bullovo rješenje koje je, ironično, baš u Singapuru doživjelo manje promjene.

Dosadašnje Renaultovo rješenje pokraj bočnih otvora za hladnjake

Novo rješenje u Singapuru blisko prati Red Bullovo te se sastoji od vodećeg vertikalnog elementa na koji se spaja ‘J’ element u koji su se ugnijezdila još dva vertikalna usmjerivača, a sve je povezano s nekoliko traka za postizanje potrebne čvrstoće.

Renault RS18 Singapore GP F1 2018 bargeboards sidepod
Novi Renaultovi bočni deflektori u Singapuru dizajnirani po uzoru na Red Bull

Horizontalni element iznad vodećeg ruba bočnih stranica i dalje je tu i spušta se vertikalno, ali nije spojen na podnicu (slika dolje) nego visi u zraku dok još jedan horizontalni element daje dodatnu čvrstoću cijeloj strukturi.

Renault RS18 Singapore GP F1 2018 bargeboards sidepod race
Drugi pogled na nove Renaultove usmjerivače zraka pokraj bočnih stranica

Za kraj pogledajte i kako izgleda Red Bullovo rješenje na ovom području koje je u Singapuru doživjelo manje promjene u odnosu na prethodnu inačicu.

Red Bull RB14 SIngapore GP F1 2018

Load More Related Articles
Load More In Tehnika - vijesti
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Monako 2004. – Trulli prekinuo Schumacherov savršeni niz

Jarno Trulli je na današnji dan 2004. ostvario prvu i jedinu pobjedu u F1 karijeri nakon š…