Renault RS16 Bahrain GP F1 2016

Francuski konstruktor i proizvođač motora Renault potvrdio je da će na Velikoj Nagradi Kanade donijeti značajna poboljšanja na svojoj pogonskoj jedinici koju koriste momčadi Renaulta i Red Bulla i koja bi trebala uključivati i sustav paljenja bez svjećica HCCI.

Svi proizvođači motora 2016. imaju za razvoj svojih pogonskih jedinica po 32 tokena, a do prve utrke sezone najviše ih je potrošio Ferrari, 23 od 32. Mercedes je potrošio 19, Honda 18, a Renault samo sedam.

Još uvijek nije poznato koliko će tokena Renault potrošiti na nadogradnju za VN Kanade, ali vjeruje se da bi velik dio poboljšanja performansi trebao doći od HCCI sustava.

HCCI je sustav koji koriste motori s unutarnjim izgaranjem i koji kombinira odlike benzinskih (HCSI, eng. Homogeneous Charge Spark Ignition) i dizelskih (SSCI, eng. Stratified Charge Compression Ignition) motora. Riječ je o obliku izgaranja u kojem se mješavina zraka i goriva komprimira do točke samozapaljenja.

Kod HCCI sustava gorivo se ubrizgava u fazi usisa, za razliku od dizelskih motora kod kojih se to događa u fazi kompresije, što za posljedicu ima veću učinkovitost, ali i veće emisije.

HCCI sustav u odnosu na tradicionalni HCSI donosi više snage i veću učinkovitost, naravno ukoliko se uspije postići zadovoljavajuća pouzdanost.

Novi 1,6-litreni V6 turbo motori uvedeni 2014. u utrci smiju koristiti najviše 100 kg goriva uz ograničen maksimalni protok od 100 kg/h koji mjeri FIA. Zbog tih ograničenja je učinkovitost procesa sagorijevanja od izuzetne važnosti.

Mercedes HCCI koristi od VN Italije 2015. kada su potrošili posljednjih sedam tokena u pripremi novog koncepta za 2016. Podsjetimo, nijedan od njihovih klijenata nije dobio isto poboljšanje do kraja 2015., ali su profitirali s novom Mercedesovom pogonskom jedinicom PU106C Hybrid za 2016.

Ferrari je također uveo HCCI sustav na svojim novim pogonskim jedinicama za 2016., a neki izvori tvrde da im upravo taj sustav uzrokuje probleme s pouzdanošću. Honda još uvijek nema HCCI sustav koji bi prema neslužbenim informacijama trebali uvesti na 11. utrci sezone u Mađarskoj.

Sustav donosi i povećanu učinkovitost (manja potrošnja goriva uz istu snagu ili ista potrošnja goriva uz veću snagu) pogonske jedinice koja se u današnjoj Formuli 1 kreće oko 45%.

Renaultova poboljšanja u Kanadi trebala bi donijeti oko 35 KS što, ovisno o stazi, donosi oko tri desetinke sekunde po krugu. Također, Renaultov dobavljač Total donijet će novu mješavinu goriva prilagođenoj novoj tehnologiji.

Total je tijekom 2015. uspio za 50% smanjiti potrebnu količinu ulja i maziva za jednu pogonsku jedinicu što je momčadima pružilo značajne uštede u težini.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Ricciardo mijenja de Vriesa od VN Mađarske

Daniel Ricciardo dobit će novu priliku u Formuli 1 već od iduće utrke u Mađarskoj nakon št…