Renault i dalje nije spreman uvesti svoj dugoočekivani, lakši MGU-K zbog i dalje nedovoljno dobre pouzdanosti, ali bi svejedno mogli uvesti poboljšanja na svom motoru s unutarnjim izgaranjem.

MGU-K, motor-generatorska jedinica koja toplinsku energiju kočenja pretvara u električnu i isporučuje električnu snagu na stražnju osovinu, komponenta je koja Renault muči još od prošle sezone kada su u Australiji bili prisiljeni koristiti staru, težu inačicu koju za njih proizvodi Magneti Marelli, a vlastitu inačicu testirali su nekoliko puta iako još uvijek ne pokazuje zadovoljavajuću pouzdanost.

Renault je prošle godine odlučio koristiti težu inačicu koja je pouzdana, ali čak ni ove sezone još nisu uspjeli postići da novi MGU-K na testnom stolu prijeđe traženih 8000 – 10 000 km.

“Jasno je da moramo raditi na težini i ovo je jedno rješenje,” rekao je tehnički direktor za motore Renault Sporta Remi Taffin.

“Zato nismo žurili s tim rješenjem. Nemamo jasan cilj kad ga moramo uvesti, prije bih rekao da ćemo ga koristiti kad bude spreman.”

 

“Riječ je o pouzdanosti, MGU-K mora biti spreman izdržati ono što od njega očekujemo.”

FIA je uoči sezone 2017. uvela pravilo da MGU-K ne smije biti lakši od 7 kg (MGU-H ne smije biti lakši od 4 kg), kako bi proizvođači motora manje trošili u nastojanju da težinu pojedinih dijelova spuste za još nekoliko stotina grama, ali Renault s trenutnim MGU-K nije ni blizu te granice i vjeruje se da teži barem 5 kg više od minimalne težine.

Situaciju dodatno otežavaju ovogodišnja pravila o samo tri motora po sezoni (i tri turba i tri MGU-H), ali i samo dva MGU-K, dvije kontrolne elektronike i dva spremnika energije.

“Ako novi MGU-K uvedemo na sedmoj utrci [VN Kanade, gdje planiraju uvesti novi poboljšani motor], neće trajati još 13 utrka pa bismo morali uzeti novi i prihvatiti kaznu,” rekao je Taffin.

Renault vjeruje da u ovogodišnjem motoru ima još pola sekunde

Novi MGU-K Renaultu neće donijeti performanse, nego manju težinu što će njima i njihovim klijentima omogućiti da koriste više balasta i time spuste težište svojih bolida.

Ali neovisno o tome, Renault vjeruje da iz trenutne pogonske jedinice ove sezone mogu izvući ‘barem još pola sekunde’ po krugu.

“I dalje imamo prostora za izvući još performansi, barem pola sekunde” rekao je Cyril Abiteboul.

“Uvijek je problem kad morate odgoditi performanse na stazi, ali želimo imati pouzdanost. Cilj je biti barem na razini najboljih na prijelazu u iduću godinu.”

“Cilj je uvoditi performanse tijekom godine, ali i pokušavati uvesti neke stvari iz 2019. u 2018., ako bude moguće.”

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

VN Mađarske 2022. – Status korištenja PU elemenata

Manje od pola vozača još uvijek nije koristilo treći i posljednji motor koji smiju uzeti b…