Renault predlaže zamrzavanje razvoja F1 motora od iduće godine kako bi se proizvođači mogli pripremiti za nova pravila za motore koja na snagu stupaju 2021.

Trenutna formula za motore vrijedi do kraja 2020., a proizvođači motora svejedno moraju razvijati svoje motore kako bi ostali konkurentni do kraja ove ere, bez obzira što će već uvelike raditi na razvoju novih motora za 2021.

Zamrzavanje razvoja trenutnih motora proizvođačima bi omogućilo da se usredotoče na nove motore, a na taj način bi se osiguralo da potencijalni novi proizvođači poput Aston Martina nemaju prednost jer ne moraju razvijati trenutne F1 motore.

Ali sam proces zamrzavanja, koji je posljednji put bio na snazi u periodu od 2007. do 2013., mora biti odrađen pošteno i logično, smatra Renaultov upravljački direktor Cyril Abiteboul.

“Stvar koju ne želimo je imati teret paralenog razvoja dvaju motora,” rekao je Abiteboul za Autosport.

“Dvije su stvari s Renaultove strane: prvo, prije nego se obvežemo novim pravilima moramo razumjeti veću sliku.”

“Drugi, ne vidimo da je prihvatljivo i održivo raditi na dva motora paralelno u isto vrijeme iz jednostavnog razloga, a to je što će novi proizvođači, koje želimo, imati fantastičnu prednost jer će se moći usredotočiti na budućnost, a ne moraju brinuti o sadašnjosti i svojim klijentima.”

Helmut Marko – FIA mora zamrznuti i izjednačiti performanse trenutnih motora

Red Bullov motorsport savjetnik Helmut Marko podržao je razmišljanje iz Renaulta i vjeruje da FIA mora zamrznuti trenutne motore.

“Ako dolaze nova pravila za motore, moramo zamrznuti motore kakvi su sada,” rekao je Marko.

“A trebalo bi biti i pravilo da svi motori moraju biti unutar 3% performansi [kao što je bilo i od 2007. do 2013.]. Tako možemo živjeti do 2020. Nitko više neće morati razvijati motore.”

Kada je FIA posljednji puta zamrznula razvoj motora 2007. i ograničila broj okretaja na 19 000 o/min, određenim proizvođačima poput Renaulta i Coswortha dopustili su izvršiti modifikacije kako bi se performansama približili Mercedesu, BMW-u i Ferrariju, a slično bi moglo biti i u slučaju novoga zamrzavanja razvoja motora.

Red Bull je sva četiri naslova prvaka osvojio u periodu zamrznutoga razvoja motora (2010. – 2013.).

Mercedes V8 engine hot exhaust

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

VN Turske otkazana, dvije utrke u Austriji

Vodstvo Formule 1 potvrdilo je da će VN Turske, koja je trebala zamijeniti VN Kanade, biti…