F1 2021 50 percent wind tunnel scale model Photo F1

FIA i Formula 1 testirali su 50%-tni model novoga F1 bolida za 2021. u zračnom tunelu kako bi se uvjerili u smanjene turbulencije koje ostavlja iza sebe, a prvi rezultati su jako ohrabrujući.

FIA i nekoliko F1 momčadi posljednjih su mjeseci uložili velike napore kako bi razvili novi koncept F1 bolida za 2021. koji bi trebao pružiti bolje utrkivanje zahvaljujući manjim turbulencijama koji ostavljaju iza sebe.

Računalne simulacije potvrdile su uspješnost koncepta koji je orjentiran na downforce iz podnice, s velikim Venturijevim kanalima koji završavaju ogromnim difuzorom, a eliminirani su elementi iza prednjih kotača koje su momčadi koristile kako bi manipulirali zračnom strujom.

Između stražnjeg krila i difuzora vraćena su dodatna krila ( tzv. beam wings ) koja su zabranjena uoči početka F1 sezone 2014., a zanimljivo je da stražnje krilo nema bočne ploče na visini gdje se nalaze elementi krila nego samo u donjem dijelu.

Iznad prednjih kotača nalaze se peraje koje pomažu oblikovati turbulentnu zračnu struju s rotirajućih prednjih kotača kako bi se smanjio njen negativan utjecaj na ostatak bolida, ali i bolide iza njega.

Kako bi dobili dodatnu potvrdu uspješnosti koncepta, novi je F1 bolid za 2021. testiran u Sauberovom zračnom tunelu, točnije 50%-tni model, gdje se mjerila brzina i smjer strujanja zraka iza bolida kako bi se procijenio utjecaj novih promjena.

Novi bolid ima i najavljene 18-inčne kotače, prednje krilo je jednostavnije i ima samo tri elementa, a nos je sasvim spušten i spojen s prednjim krilom.

“Testiranja u zračnom tunelu orjentirana su na ono što se događa iza bolida, za razliku od uobičajenih testiranja koja momčadi provode za razvoj svojih bolida koja su orjentirana na ono što se događa na samom bolidu,” rekao je glavni tehnički direktor Formule 1 Pat Symonds.

“Izabrali smo 50%-tni model umjesto 60%-tni [koji danas koriste F1 momčadi] kako bi bolje mogli proučiti turbulencije iza bolida.”

Šef FIA-inih tehničkih pitanja za utrke jednosjeda Nikolas Tombazis objasnio je da novi koncept bolida momčadima ne ostavlja puno ‘alata’ za kontrolu turbulencija koje bolid ostavlja iza sebe što rezultira manjim gubitkom aerodinamičkih performansi bolida iza.

F1 2021 50 percent wind tunnel scale model Photo F1

‘Rezultat su izvanredni’

Tombazis je potvrdio da su testiranja u zračnom tunelu potvrdila očekivanja na temelju računalnih simulacija i da je postotak turbulencija koji ostaje iza bolida značajno smanjen.

“CFD testiranja su u osnovi bila točna,” rekao je.

“Nije bilo velikih iznenađenja. Postoji između 5 i 10% turbulencija u odnosu na trenutnih 50% iako to ovisi o točnoj konfiguraciji koju testirate i tako dalje.”

Symonds je također bio vrlo ohrabren i priznaje da nije očekivao ovako dobre rezultate.

“Rezultati su zapravo bolji nego što smo mislili da možemo postići kad smo krenuli u ovaj projekt,” rekao je.

“S konfiguracijom koju trenutno imamo rezultati su izvanredni.”

F1 2021 50 percent wind tunnel scale model rear Photo F1

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Red Bull zabrinut zbog Aston Martinove ‘kopije’ njihovoga dizajna, FIA nema primjedbi

FIA je potvrdila da nema nikakvih nepravilnosti oko promjene dizajna Aston Martinova F1 bo…