Prošlogodišnji pobjednik VN Azerbajdžana Daniel Ricciardo kaže da je kočenje najvažnija stvar na uličnoj stazi u Bakuu koja kombinira vrlo visoke brzine i uske spore zavoje i da je vrlo teško pronaći granicu na kočenju.

Baku City Circuit najbrža je ulična staza u Formuli 1 na kojoj su bolidi jurili brže od 360 km/h, a središnji dio staze ima neke od najužih zavoja u kalendaru između zidina staroga grada.

Ricciardo je prošle godine pobijedio u kaotičnoj utrci u kojoj je Vettel udario Hamiltona iza sigurnosnog automobla i kaže da je Baku drukčiji od ostalih uličnih staza jer se na njoj može pretjecati.

“Baku je različit od ostalih uličnih staza jer ima mjesta na kojima možete pretjecati. Zapravo puno mjesta na kojima možete pretjecati,” rekao je Ricciardo.

“Potpuno suprotno Monaku ili Singapuru gdje nema puno mjesta za pretjecanje.”

“Najteža stvar u Bakuu je kočenje. Toliko je zona kočenja na kojima morate kočiti što kasnije možete, ali nema mjesta za pogreške. Jednom kad ste odabrali točku kočenja, ako blokirate kotač u zidu ste.”

“Rekao bih da je najteži dio Bakua pronalazak granice na kočenju, i stjecanje tog samopouzdanja na kočenju.”

“Imate prvi i drugi zavoj, a zatim DRS pravac. Jurimo prema tome, a zatim vidite zid kako dolazi, dolazi, dolazi i vaš instinkt vam govori koči, koči, koči, koči. Morate imati puno samopouzdanja da biste kočili jako kasno.”

“To je najveći izazov Bakua, moći zaista napadati na kočenju. To je tako brza staza, Monako nije tako brza, tu je više stvar u zavojima, a u Bakuu je više do kočenja.”

“Kao uličnu stazu morate ju voljeti, ali i poštovati i razumjeti. Razumijem da, kako bih bio brz, moram biti na granici, ali ako ste blizu može vas ugristi.”

Ricciardu ‘nije bilo jasno’ kako su prošle godine pobijedili

Ricciardo je prošle godine startao 10., ali je u nepredvidivoj utrci uspio pobijediti nakon nekoliko sjajnih pretjecanja, uključujući trostruko pretjecanje nakon povlačenja sigurnosnog automobila.

“Prošle godine Baku je bio lud na toliko načina za toliko puno ljudi. Kao i prošloga tjedna u Šangaju kad je momčad imala sjajnu strategiju i povukla nekoliko dobrih poteza.”

“Jesam li mislio da ćemo se probiti do prvoga mjesta? Nema šanse. Ali svi ispred nas otpadali su kao muhe, imao sam neka dobra pretjecanja i to me nosilo dalje.”

“Kad sam prošao ciljem bio sam malo zbunjen kako smo uspjeli pobijediti, ali i jako uzbuđen. Bila je to luda i zabavna utrka i definitivno jedna od onih koje ću se sjećati.”

baku f1 2017 podium foto red bull

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Mercedes isprobao inovativan upravljački sustav na F1 W11

Lewis Hamilton prvi je puta isprobao novi Mercedesov sustav upravljanja koji vozaču omoguć…