Nico Rosberg vjeruje da novi šef FIA-e mora raditi na tome da pravila utrkivanja budu jasnija i da se pravila dosljednije provode nakon kontroverzne sezone s puno dvojbenih sudačkih odluka.

Izuzetno uzbudljiva sezona završila je kontroverznom odlukom oko ponovnoga starta iza sigurnosnoga automobila, ali sezonu su obilježile i brojne odluke oko incidenata vezanih za utrkivanje poput onih u Brazilu i Saudijskoj Arabiji.

U Brazilu je Verstappen kasnim kočenjem prisilio Hamiltona van staze, za što nije kažnjen, a u Saudijskoj Arabiji kažnjen je za sličan prekršaj nakon što je prerezao prvi zavoj u borbi s Hamiltonom.

Na posljednjoj utrci u Saudijskoj Arabiji Verstappen je kasno kočio u šestom zavoju prvoga kruga i prisilio Hamiltona da izađe van staze, a Britanac je time prerezao šikanu i zadržao vodstvo iako su skoro svi očekivali da će morati vratiti poziciju.

Nakon 12 godina dosadašnji predsjednik FIA-e Jean Todt povukao se sa svoje pozicije koju je naslijedio Mohamed Ben Sulayem, a Rosberg smatra da je to prilika za nove promjene.

“Veliko poštovanje Jeanu [Todtu] za njegovu karijeru, ali sad s novom osobom postoji nova prilika jer sport mora napredovati,” rekao je Rosberg za Sky Sports F1.

“Sve počinje s prestizanjima, borbama kotač uz kotač, jer ne zaboravimo da je utrka počela s Maxovim prestizanjem Lewisa pri čemu ga je pomalo izgurao, a Lewis je ostao na punom gasu i prerezao zavoj i vratio se opet ispred.”

“Svi mi stručnjaci sko očekivali da će Lewis vjerojatno morati propustiti Maxa, ali nisu ga to tražili.”

“FIA mora stegnuti sva ta pravila da više nemamo te rasprave. Bilo bi bolje za sport da je puno jednostavniji za shvatiti.”

“Također i za borbe kotač uz kotač, tko je u pravu, a tko nije, što treba učiniti. Treba donijeti brzu odluku i idemo dalje. Moramo se riješiti svih tih rasprava, to je važno.”

Rosberg je uoči ove sezone bio posljednji vozač koji je Hamiltona pobijedio u borbi za naslov prvaka nakon što ga je u istom bolidu pobijedio 2016. godine, a Verstappen ga je ove godine spriječio da uzme rekordni osmi naslov.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Leclerc ostao najbrži i na drugom treningu, Ferrari ispred Red Bulla

Charles Leclerc ostao je najbrži i na drugom slobodnom treningu na svojoj domaćoj utrci u …