‘Vozači više nisu lutke u rukama momčadi’

Nico Rosberg Mercedes W07 Hybrid China GP F1 2016 celebrates his 17th career victory

Vodeći čovjek prvenstva Nico Rosberg smatra da najnovija ograničenja radio komunikacije za vrijeme utrke znače da vozači više nisu lutke u rukama svojih momčadi.

Od ove sezone na snazi su stroža ograničenja po pitanju komunikacije vozača i momčadi za vrijeme utrke kako bi se osiguralo da vozač bolidom upravlja ‘sam i bez pomoći’.

Aktualni svjetski prvak Lewis Hamilton izjavio je uoči početka sezone da će nova ograničenja komunikacije imati velik utjecaj i vozačima otežati život.

“Inženjeri vam više ne mogu dati upute ili naredbe koje bi mogle utjecati na performanse tijekom utrke pa morate daleko više toga znati napamet,” rekao je Hamilton.

“Ovo se odnosi i na strategiju. Bit će teško, ali nadam se da će utrke biti uzbudljivije.”

Hamiltonov momčadski kolega Nico Rosberg kaže da nova pravila nagrađuju one koji su se uoči utrke dobro pripremili.

“Sviđa mi se kojim smo putem krenuli jer sad više ovisimo sami o sebi,” rekao je Rosberg koji nakon četiri utrke ima čak 43 boda prednosti ispred Hamiltona.

Rosberg je imao savršen start sezone s četiri pobjede na prve četiri utrke sezone (Foto: Mercedes)
Rosberg je imao savršen start sezone s četiri pobjede na prve četiri utrke sezone (Foto: Mercedes)

“Priprema prije utrke sad je puno važnija i mnogo intenzivnije radimo na stvarima koje mi moj inženjer ne može reći za vrijeme utrke.”

“Više smo usredotočeni na te stvari. Mnogo je intenzivnije i kompleksnije nego dosad.”

“To je dobro. Izađemo na stazu, obavimo posao i to je pravi izazov na nas. Sviđa mi se.”

“Više nitko ne može reći da smo lutke kojima inženjeri upravljaju putem radio veze tako da je ovo definitivno dobar smjer.”

Rosberg je pobjedom u Bahrainu postao vozač s najviše pobjeda u povijesti Formule 1 bez naslova svjetskog prvaka (17, a slavljem u Rusiji tu je brojku povećao na 18). Nijemac smatra da je komunikacija s trkaćim inženjerom i dalje od izuzetne važnosti.

“Svi imaju važne uloge, ali moj inženjer Tony Ross razmišlja poput mene, što je vrlo važno,” rekao je Rosberg.

“Razmišljamo istim pravcima i govorimo istim jezikom što je vrlo korisno. Riječ je o bliskom odnosu.”

“Postoji toliko toga na čemu trkaći inženjer mora raditi sa mnom, toliko različitih stvari, procedura i svega ostaloga,” naglasio je složenost situacije Nico Rosberg.

FIA UBLAŽILA OGRANIČENJA UOČI PRVE UTRKE SEZONE

Start of the Australian GP Melbourne F1 2016 Sebastian Vettel leads Nico Rosberg Foto Mercedes
Vettel je poveo već na startu prve utrke sezone u Australiji, ali na kraju su slavili Mercedesi (Foto: Mercedes)

Svjetski automobilistički savez odlučio je ublažiti ograničenja radio komunikacije između vozača i momčadi sat vremena prije početka prve sezone u Australiji.

Promjene su uslijedilie nakon pritužbi da su nova pravila previše stroga i ograničavaju komunikaciju o važnim pitanjima poput strategije.

FIA je ove godine odlučila postrožiti članak 27.1 sportskog pravilnika koji kaže da ‘vozač mora sam voziti bolid, bez pomoći’, a Charlie Whiting, FIA-in trkaći direktor smatra da su poruke iz boksa dosegnule ‘nedopustivu razinu’.

Christian Horner izjavio je da je FIA ipak otišla predaleko u zabrani komunikacije, a nakon saslušanja svih momčadi potvrđeno je da će razgovori o strategiji ipak biti dopušteni.

“Informacije o strategiji ulaska u bokseve ograničene su na vremenu ulaska i komponenti guma koje će se koristiti,” stoji u priopćenju FIA-e.

“Nikakve informacije o postavkama pogonskih jedinica ili drugim postavkama bolida neće biti dopuštene.”

“Vozačima se tijekom slobodnih treninga i kvalifikacija smiju davati upute poput: ‘prođi kroz boks’, ‘zaustavi se u boksu’, ‘probno zaustavljanje’, ‘uđi u garažu’ i slično.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Alfa Romeo isprobao 18-inčne kotače s poklopcima

Robert Kubica jučer je odradio prvi od dva dana testiranja novih Pirellijevih 18-inčnih gu…