Sauber blizu prelaska na Hondine motore 2018.

Ericsson leads Alonso Bahrain F1 2017 Foto Sauber

Momčad Saubera sasvim je blizu prelaska na Hondine motore iduće sezone nakon što ih se s Japancima povezivalo još od kraja 2015., prenose Autosport i Motorsport.

Švicarska momčad ove sezone koristi prošlogodišnju specifikaciju Ferrarijeve pogonske jedinice 059/5, a još od kraja prve Hondine sezone u novoj hibridnoj turbo eri povezuje ih se s korištenjem njihovih motora.

Najveći problem je Hondina nekonkurentnost koja se nije poboljšala ni u trećoj sezoni najnovije epizode u Formuli 1, ali kako je sustav tokena ukinut Honda bi do kraja sezone trebala smanjiti zaostatak za vodećim proizvođačima.

Osim toga, Strateška grupa razmotrit će plan kojim bi se trebalo pomoći Hondi da smanji zaostatak za najjačim motorima Mercedesa i Ferrarija što je dio godinu dana staroga dogovora o konvergenciji performansi, ali da bi se te mjere primijenile 2017. potrebna je jednoglasna suglasnost svih momčadi.

Ron Dennis isprve je odbacivao mogućnost da Honda svoje motore isporuči još nekoj momčadi, ali situacija se promijenila sa Zakom Brownom na čelu McLarena i činjenicom da je Hondi potrebno što više motora na stazi kako bi ubrzali razvoj.

Honda-Milton-Keynes-UK-base-ilustration-Foto-leaf-arhitecture-co-uk
Honda je prošle godine proširila svoju bazu u Milton Keynesu, gradu u kojem sjedište ima i Red Bull Racing

Sauber već godinama koristi Ferrarijeve motore, a prošle godine povezivalo ih se s Hondom koja traži drugu momčad kako bi ubrzala napredak svojih pogonskih jedinica koje su treću godinu zaredom uvjerljivo najslabije u Formuli 1.

Ron Dennis blokirao je Hondine pokušaje da pronađe drugu momčad kojoj će isporučivati motore, ali ove godine Hasegawa je govorio da je Honda otvorena prema suradnji s još jednom ili dvije momčadi nakon što su prošle godine proširili svoju englesku bazu u Milton Keynesu.

Šefica Sauberove momčadi Monisha Kaltenborn krajem ožujka je potvrdila da je Sauber u pregovorima s Hondom.

“Sve što vam mogu reći je da smo razgovarali s njima,” potvrdila je Kaltenborn.

“Ali otvoreni smo sa svojom situacijom oko motora, mislim da imamo nekoliko mogućnosti. Znamo da odluku moramo donijeti uskoro. A znamo i da što prije donesem odluku to je bolje za razvoj.”

“Ovisi što u konačnici dogovorimo, zaista imamo sve mogućnosti otvorene.”

McLarenov trkaći direktor Eric Boullier prošloga tjedna je priznao da bi više momčadi pomoglo Hondi da ubrza razvoj svoje pogonske jedinice.

“Mislim da bi u ovom slučaju to bilo bolje. Više momčadi i više motora bilo bi bolje, ali postoji i cijena toga, a to je trošenje više resursa kako bi se izgradilo više motora.”

“Što se dogodi, dogodi, ali mi smo partneri i u nekom trenutku će biti govora o pitanju druge momčadi i mislim da bismo to trebali poduprijeti.”

sauber-honda-f1-team-2017

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

1 Komentar na "Sauber blizu prelaska na Hondine motore 2018."

Sortiraj od:   najnovijeg | najstarijeg | s najviše glasova
jKicker
Pretplatnik

Pa dobar potez, sauber sa ovim proslogodisnjim motorima se stvarno obvezuje na katastrofu, a pretpostavljam da sad hondin motor mogu dobit za djabe, koji ce valjda 2018 stvarno biti bolji od proslogodisnjih (sadasnjih)

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Rosberg se bojao da neće moći držati korak sa Schumacherom

Nico Rosberg otkrio je da se bojao da neće moći držati korak sa sedmerostrukim svjetskim p…