Dosadašnja momčad Alfa Romeo Saubera od ove F1 sezone zvat će se Alfa Romeo Racing nakon što su prošle sezone koristili ime Alfa Romeo Sauber F1 Team, potvrdilo je vodstvo momčadi.

Prošlogodišnje uključivanje imena Alfa Romeo u ime Sauberove F1 momčadi označilo je prvo pojavljivanje imena Alfa Romeo u Formuli 1 od 1985., a partnerstvo je posljedica bliske suradnje momčadi s Ferrarijem čije pogonske jedinice koriste već godinama.

Ali od ove godine partnerstvo je poprimilo nove razmjere jer će se momčad zvati Alfa Romeo Racing.

Šef momčadi Alfa Romeo Racing Frederic Vasseur izrazio je zadovoljstvo što će momčad u F1 2019. imati novo ime.

“Zadovoljstvo mi je objaviti da ćemo ući u 2019 F1 prvenstvo s imenom ‘Alfa Romeo Racing’,” rekao je Vasseur.

“Nakon početka suradnje s našim glavnim sponzorom Alfa Romeo u 2018., naša momčad jako je napredovala na tehničkoj, komercijalnoj i sportskoj strani.”

“To nam dalo novu motivaciju svakom članu momčadi, a naporan rad počeo se vidjeti u našim rezultatima.”

“Želimo nastaviti razvijati svaki sektor naše momčadi i omogućiti našoj strasti za utrkivanjem, tehnologijom i dizajnom da nas nastavi vući naprijed.”

Ime Sauber zasad nestaje iz Formule 1

Sauber se prvi puta natjecao u Formuli 1 1993. s bolidom C12 koji je imao Ilmorove V10 motore, a vozili su ih JJ Lehto i Karl Wendlinger. Već na prvoj utrci u Južnoj Africi Finac JJ Lehto osvaja peto mjesto i dva boda. Do kraja sezone bodove su osvajali još pet puta i završili sedmi s 12 bodova. Boljeg plasmana koštala su ih brojna odustajanja zbog kvarova i incidenata.

Momčad se 1994. zvala Sauber Mercedes i bila je i službeno Mercedesova tvornička momčad. Bolid se zvao Sauber C13 koji je koristio 3,5-litrene Ilmorove V10 motore koji su preimenovani u Mercedesove. Nova momčad Pacific Grand Prix Ltd. kupovala je starije Ilmorove motore.

Sauber je 1994. završio s istim brojem bodova kao i 1993. (12), ali su završili na osmom mjestu u poretku konstruktora. Mercedes je zato odlučioprihvatiti McLarenovu ponudu koji su tražili novu tvorničku momčad nakon što se Honda povukla krajem 1992. i tako je nastao Team McLaren Mercedes. Sauber je 1995. morao prijeći na Fordove motore.

Sauber je 1996. imao bodovno najgoru sezonu u Formuli 1. Iako su imali obećavajuću vozačku postavu Frentzen-Herbert, novi Sauber C15 i novi Cosworth ED V10 motor, osvojili su tek 11 bodova i završili sedmi. Sauber je objavio da će od 1997. imati Ferrarijeve motore i raditi s Petronasom na konstrukciji vlastitih motora.

Momčad Saubera koristila je Ferrarijeve motore i mjenjače koje je izrađivao Sauber Petronas Engineering, tvrtka osnovana kako bi izrađivala upravo te motore koji su bili gotovo identični onima u Ferrarijevim bolidima. Sauber je kupio licencu svakog Ferrarijevog dijela čiju je licencu legalno mogao kupiti te je u momčadi imao nekoliko Ferrarijevih inženjera. Mnogi su ukazivali na sličnosti Sauberovih i Ferrarijevih bolide, ali nije bilo službenih pritužbi (FIA traži da svaka momčad dizajnira vlastitu šasiju).

Sauber je 2006. postao tvornička BMW-ova momčad u kojoj je Peter Sauber zadržao 20%-tni udio. Momčad je 2006. vratila Nicka Heidfelda iz Williamsa, a od prošle godine ostao je Villeneuve. Poljak Robert Kubica bio je treći i rezervni vozač. Momčad je nastavila koristiti Sauberove pogone, najviše za konstrukciju šasije i testiranja u zračnom tunelu, dok su BMW-ovo sjedište u Munchenu bilo odgovorno za nove V8 motore kodnog imena P86.

Nakon BMW-ova povlačenja iz F1 na kraju 2009., BMW je dogovorio da će momčad preuzeti izvorni vlasnik Peter Sauber, ali kako nisu na vrijeme tražili promjenu imena, Sauber će se 2010. zvati BMW Sauber, iako će voziti s Ferrarijevim motorima.

Sauber je s Ferrarijevim motorima nastavio sve do današnjega dana kada će, barem zasad, ime Sauber nestati iz Formule 1.

 

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

Obavijesti me o
wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Hamilton vjeruje u Vettela – ‘On je poput teniskog velikana’

Lewis Hamilton još je jednom stao u obranu četverostrukog svjetskog prvaka Sebastiana Vett…