Sauber i Force India podnijeli službenu žalbu Europskoj Uniji

Dvije F1 momčadi, Sauber i Force India, podnijele su službenu žalbu komisiji Europske Unije zbog upravljačke i financijske strukture Formule 1.

Momčadi se žale na nepoštenu raspodjelu novca vlasnika komercijalnih prava za Formulu 1, tvrtke CVC Capital Partners, koja favorizira pet najvećih momčadi – Ferrari, McLaren, Williams, Mercedes i Red Bull.

Službeno očitovanje Force Indije:

“Sahara Force India jedna je od dvaju momčadi koje su podnijele žalbu Europskoj Uniji čime dovodimo u pitanje upravljačko tijelo Formule 1 i pokazujemo da je sustav raspodjele zarade i donošenja F1 pravila nepošten i bespravan.”

“Zbog tekućih pravnih rasprava, trenutno ne bi bilo prikladno daljnje komentiranje slučaja.”

Financijski model prema kojem momčadi dobivaju novac od TV prava već je ranije preispitala britanska članica Europskog parlamenta, Anneliese Dodds, nakon propadanja Caterhama i Marussije koja se naknadno izvukla iz stečaja i trenutno se utrkuje pod imenom Manor.

Anneliese Dodds svoju je zabrinutost podijelila s EU delegatom Margrethe Vestager koja je bila zainteresirana za slučaj, ali nije mogla ništa dok neka od momčadi ne podnese službenu žalbu.

Sada su Sauber i Force India odlučili prekinuti šutnju, iako time riskiraju i svoju poziciju u Formuli 1.

Glavna tema žalbe je distribucija zarađenog novca u kojoj pet velikih momčadi dijele dodatnih 249 milijuna američkih dolara (iznos iz 2014.), uz novac koji dobivaju za poziciju u prvenstvu konstruktora.

Na kraju svake sezone Formula One Management skuplja prihode iz tri izvora, a to su cijene održavanja utrke koje plaćaju organizatori utrka, medijska prava i “ostalo”, što uključuje sponzorstva na stazi i druge izvore zarade.

Zatim FOM raspodjeljuje 65% tog novca među momčadima koje su sudjelovale u prvenstvu, s tim da 50% raspodjeljuje momčadima na temelju pozicije na kojoj su završili prvenstvo, a 15% dijele pet najvećih momčadi, Ferrari, McLaren, Williams, Mercedes i Red Bull.

Taj posebni oblik plaćanja pet velikih momčadi su ugovorile bilateralnim sporazumima početkom 2012., uoči isteka Concordskog sporazuma.

Ferrari je tako 2014. dobio 67 milijuna dolara za četvrto mjesto u prvenstvu, 25 milijuna dolara manje od prvaka Mercedesa, ali su zato dobili 97 milijuna dolara posebnih plaćanja čime se ukupna Ferrarijeva zarada penje na 164 milijuna dolara, više od ijedne druge momčadi.

U službenoj žalbi koju su Sauber i Force India podnijeli Europskoj Uniji, stoji i sljedeće:

“Ovaj nepošten model plaćanja stavlja nezavisne momčadi u lošiju sportsku i ekonomsku poziciju što izravno oštećuje sam sport.”

“Povlaštene momčadi imaju daleko više novca za trošenje na tehnologiju, razvoj, istraživanje i opremu, čime se stvaraju još veće razlike u performansama i unaprijed odlučuju ishodi svjetskih prvenstava.”

“Ovi bespravni postupci oštećuju sport, njihove sudionike i tisuće ljudi koji se nalaze u Formuli 1 i oko nje, kao i milijune europskih fanova.”

Bernie Ecclestone u lipnju je izjavio da ga ne brinu prijetnje EU istragom i da manje momčadi nisu trebale potpisivati ugovore ako su bile tako zabrinute trenutnom situacijom.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Hamilton uvjerljivo najbrži u kišnim kvalifikacijama

Lewis Hamilton osvojio je dominantan pole position u kišnim uvjetima na Red Bull Ringu s v…