Mick Schumacher smatra da u prvoj F1 sezoni mora otkriti granice bolida i ne boji se ići preko njih kako bi se upoznao s novim Haasovim bolidom za 2021., a vjeruje da ima potencijal da impresionira već u prvoj sezoni.

Schumacher je nakon osvajanja naslova viceprvaka u talijanskoj Formuli 4 2016. prešao u europsku seriju Formule 3 u kojoj 2017. završava na 12. mjestu u poretku vozača s jednim postoljem, a 2018. je postao prvak s osam pobjeda i 14 postolja.

Sličan scenarij dogodio se i prilikom prelaska u Formulu 2 2019. u kojoj je završio 12. u poretku s jednom pobjedom, a 2020. je postao prvak s dvije pobjede i deset pobjedničkih postolja što mu je osiguralo mjesto u Haasovoj F1 momčadi za 2021.

Ograničena testiranja na samo tri dana uoči nove sezone najviše će pogoditi tri debitanta, Schumachera, Mazepina i Tsunodu, a Nijemac smatra da mora iskoristiti svaku priliku za pripremu za novu kategoriju.

“Svaki kilometar je pozitivna stvar jer je u Formuli 1 tako malo testiranja,” rekao je Schumacher za Auto Motor und Sport.

“Kao i povratne informacije iz bolida – gdje je granica, koliko brzo mogu ući u zavoj bez podupravljanja ili preupravljanja? Te stvari su mi bile jako bitne za shvatiti.”

“To morate doživjeti i nekad ići preko granice ili voziti po travi sve dok je bolid čitav.”

“To će biti jedna od stvari na početku sezone, posebno na testiranjima na kojima možete i morate isprobavati stvari.”

2020 Abu Dhabi GP Mick Schumacher Haas F1 team Friday in garaga Photo Haas F1 Team
Mick Schumacher i šef Haasove F1 momčadi Gunther Steiner u petak na VN Abu Dhabija 2020. (Photo: Haas)

Iako se Haas nakon četiri uzastopne godine s Magnussenom i Grosjeanom odlučio za dva debitanta, Schumacher ne misli da je to nužno loše za momčad.

“Da, mi smo novaci. Ali proveli smo puno godina u juniorskim kategorijama. Siguran sam da možemo pomoći momčadi ako budemo radili zajedno. On [Mazepin] je imao nekoliko dobrih utrka u Formuli 2 prošle godine i bit će vrlo zanimljivo vidjeti tko će se brže prilagoditi.”

Iako je u Formuli 3 i Formuli 2 Schumacher u drugoj sezoni pokazao svoje najbolje izdanje, Nijemac smatra da to ne mora biti tako i u Formuli 1.

“Mislim da je teško reći da sam vozač koji ne može impresionirati u prvoj godini i koji može sve u drugoj godini,” rekao je Schumacher.

“Možda tako izgleda na papiru, ali ako pogledate bolje dojam je krivi. Posebno u Formuli 2 gdje moja prva godina [2019.] nije bila tako loša.”

“Gume su bile izuzetno zahtjevne. Kad sam ih razumio bio sam prilično dobar na brojnim utrkama.”

“Općenito, osjećam da imam potencijal da impresioniram u prvoj godini i učinit ću sve da to učinim ove sezone i da ne moram čekati drugu godinu.”

“Želim se razvijati iz dana u dan s ciljem da postanem sve brži i brži. Na kraju, to je najvažnije – biti najbrži.”

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Mercedes zadovoljan novim aero paketom, donijet će još manjih poboljšanja

Glavni tehnički direktor Mercedesove F1 momčadi James Allison kaže da su zadovoljni napret…