Šefovi F1 momčadi nisu sigurni hoće li tehničke, sportske i financijske promjene na pravilima za 2021. imati željeni učinak, ali su pohvalili inicijativu i cilj koji s njima žele postići.

Formula 1 2021. ulazi u novu eru s dosad najvećim paketom promjena pravila koja se tiču tehničkoga, sportskog i financijskog aspekta, a prvi puta u povijesti F1 momčadi će morati poštovati ograničenje budžeta od 175 milijuna dolara iako postoje stavke koje nisu uključene u tu sumu.

“Mi nećemo biti ni bilzu toga,” komentirao je šef Racing Pointa Otmar Szafnauer.

“Tako da na nas neće imati veliki utjecaj. Ali neke od većih momčadi morat će se smanjiti i to će kratkoročno imati utjecaj na njih. Ali onda će doći u ravnotežu i nastavit će biti jaki.”

“Hoće li nova pravila pomoći pretjecanjima? To ne mogu predvidjeti. Mislili smo da će nova prednja krila za 2019. imati utjecaj, ali to se nije dogodilo pa nisam siguran.”

“Nadam se da će posao uložen u stvaranje drukčijih turbulencija imati utjecaj na bolid iza, ali hoće li to omogućiti više pretjecanja ne mogu predvidjeti.”

Vasseur – ‘Ograničenje budžeta neće utjecati na sedam momčadi’

Renault F1 2021 render F1 Concept October 31st front right view Photo Renault Twitter

Šef Alfine F1 momčadi Frederic Vasseur smatra da će samo vodeće tri momčadi, koje troše značajno više od 175 milijuna dolara, osjetiti financijska ograničenja.

“Ograničenje budžeta neće utjecati na šest ili sedam momčadi, utjecat će na vodeće momčadi, ali oni će imati više resursa da razviju novi bolid [za 2021.],” rekao je Vasseur.

“Ali najvažnija stvar je stabilnost pravila, ako ih opet promijenimo za 2023. ili 2024. manjim je momčadima teško iskoristiti njihove prednosti.”

“Što se pretjecanja tiče, mislim da je cilj jasan, ali FIA i FOM naporno rade kako bi imali bolje razumijevanje i tek ćemo u Melbourneu 2021. vidjeti kakva je situacija.”

Horner – ‘Pravila za 2021. čine 2020. jako skupom’

Šef Red Bullove F1 momčadi Christian Horner kaže da će zbog novih pravila iduća sezona biti jako skupa.

“Za vodeće tri momčadi to će biti značajan izazov,” rekao je.

“Mislim da je frustrirajuće što pravila za 2021. čine iduću godinu jako skupom jer imamo tri stvari koje se događaju – razvoj trenutnog bolida [za 2020.], Pirellijeve testove s prijelaznim bolidima i razvoj novoga bolida za 2021. tako da će to biti veliki izazov.”

“Hoće li nova pravila postići ciljeve? Vrijeme će pokazati. Mislim da je namjera sjajna.”

“Bolidi će izgledati bitno drukčije, a s novim pravilima i čistim listom papira dobit ćete divergenciju, a ne konvergenciju [performansi].”

McLaren F1 2021 render F1 Concept October 31st front left view Photo McLaren Twitter

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

FIA i Formula 1 potvrdile promjenu pravila za 2021.

Svjetsko motorsport vijeće ratificiralo je promjene pravila koje su donijeli FIA i Formula…