Sigurnosna oprema

Svi bolidi moraju biti opremljeni aparatom za ga┼íenje po┼żara koji djeluje u kokpitu i motornom prostoru. Njim mora upravljati voza─Ź i mora funkcionirati ─Źak i kad glavni elektri─Źni krug bolida nije u funkciji.

Mora postojati i prekida─Ź za aktivaciju izvan kokpita. Njegovo mjesto mora biti ozna─Źeno na karoseriji crvenim slovom “E” unutar bijeloga kruga.

Mora postojati i prekida─Ź u kokpitu kojim voza─Ź mo┼że prekinuti sve glavne elektri─Źne krugove. Mora biti ozna─Źen na upravlja─Źu crvenom munjom u plavom trokutu s bijelim rubom. Mora postojati i dodatni prekida─Ź kojeg suci uz stazu mogu aktivirati na daljinu posebnom kukom. Smje┼íten je ispod glavne strukture za prevrtanje (iznad voza─Źeve glave).

Svi bolidi moraju imati dva retrovizora ─Źija veli─Źina i lokacija moraju odgovarati striktnim zahtjevima. Dok sjede u bolidu, voza─Źi funkcionalnost retrovizora moraju dokazati FIA-i ─Źitanjem posebnih plo─Źa sa slovima i brojevima smje┼ítenih na razli─Źitim udaljenostima iza bolida.

Pojasevi su obavezni u Formuli 1. Voza─Źi moraju biti vezani s dva pojasa preko ramena, jedan preko abdomena i dva preko nogu. Svi moraju zadovoljavati striktno specificirane FIA-ine standarde.

Svi bolidi moraju imati crveno svjetlo na stra┼żnjem kraju na specifi─Źnom mjestu koje propisuju FIA-ina pravila. Voza─Ź mora mo─çi upaliti svjetlo u bilo kojem trenutku, naj─Źe┼í─çe u lo┼íim vremenskim uvjetima kako bi bolid bio bolje vidljiv voza─Źima iza.

Kokpit mora biti oblo┼żen kako bi za┼ítitio voza─Źa u slu─Źaju nesre─çe. Posebno se to odnosi na podru─Źja oko glave, iznad i pokraj nogu.

Kako bi se voza─Ź lako izvadio iz bolida u slu─Źaju nesre─çe, sjedalo se mora mo─çi izvaditi zajedno sa vezanim voza─Źem. Sjedalo mora biti osigurano s najvi┼íe dva pojasa koji se mogu osloboditi koriste─çi standardne alate koje imaju sve spasila─Źke ekipe.

Cijeli FIA F1 tehni─Źki pravilnik za 2017. mo┼żete preuzeti ovdje.

 • sauber c35 wheel close up

  Kota─Źi i gume

  Bolidi Formule 1 moraju imati ─Źetiri nepokrivena kota─Źa i svi moraju biti na─Źinjeni od ist…
 • Te┼żina

  Bolidi u svakom trenutku moraju te┼żiti najmanje 728 kg (uklju─Źuju─çi voza─Źa i sigurnosnu op…
 • Prijenosni sustav

  Bolidi Formule 1 koriste poluatomatske mjenja─Źe, a pravila nala┼żu osam brzina za naprijed …
U─Źitaj jo┼í iz Tehni─Źki pravilnik

Odgovori

Budi prvi koji ─çe komentirati ovu vijest!

Obavijesti me o
wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Kota─Źi i gume

Bolidi Formule 1 moraju imati ─Źetiri nepokrivena kota─Źa i svi moraju biti na─Źinjeni od ist…