Sigurnosna oprema

Svi bolidi moraju biti opremljeni aparatom za gašenje požara koji djeluje u kokpitu i motornom prostoru. Njim mora upravljati vozač i mora funkcionirati čak i kad glavni električni krug bolida nije u funkciji.

Mora postojati i prekidač za aktivaciju izvan kokpita. Njegovo mjesto mora biti označeno na karoseriji crvenim slovom “E” unutar bijeloga kruga.

Mora postojati i prekidač u kokpitu kojim vozač može prekinuti sve glavne električne krugove. Mora biti označen na upravljaču crvenom munjom u plavom trokutu s bijelim rubom. Mora postojati i dodatni prekidač kojeg suci uz stazu mogu aktivirati na daljinu posebnom kukom. Smješten je ispod glavne strukture za prevrtanje (iznad vozačeve glave).

Svi bolidi moraju imati dva retrovizora čija veličina i lokacija moraju odgovarati striktnim zahtjevima. Dok sjede u bolidu, vozači funkcionalnost retrovizora moraju dokazati FIA-i čitanjem posebnih ploča sa slovima i brojevima smještenih na različitim udaljenostima iza bolida.

Pojasevi su obavezni u Formuli 1. Vozači moraju biti vezani s dva pojasa preko ramena, jedan preko abdomena i dva preko nogu. Svi moraju zadovoljavati striktno specificirane FIA-ine standarde.

Svi bolidi moraju imati crveno svjetlo na stražnjem kraju na specifičnom mjestu koje propisuju FIA-ina pravila. Vozač mora moći upaliti svjetlo u bilo kojem trenutku, najčešće u lošim vremenskim uvjetima kako bi bolid bio bolje vidljiv vozačima iza.

Kokpit mora biti obložen kako bi zaštitio vozača u slučaju nesreće. Posebno se to odnosi na područja oko glave, iznad i pokraj nogu.

Kako bi se vozač lako izvadio iz bolida u slučaju nesreće, sjedalo se mora moći izvaditi zajedno sa vezanim vozačem. Sjedalo mora biti osigurano s najviše dva pojasa koji se mogu osloboditi koristeći standardne alate koje imaju sve spasilačke ekipe.

Cijeli FIA F1 tehnički pravilnik za 2017. možete preuzeti ovdje.

 • Pirelli F1 2017 tyres medium and supersoft FOto Pirelli

  Kotači i gume

  Bolidi Formule 1 moraju imati četiri nepokrivena kotača i svi moraju biti načinjeni od ist…
 • Težina

  Bolidi u svakom trenutku moraju težiti najmanje 752 kg (uključujući vozača i sigurnosnu op…
 • Prijenosni sustav

  Bolidi Formule 1 koriste poluatomatske mjenjače, a pravila nalažu osam brzina za naprijed …
Učitaj još iz Tehnički pravilnik

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Kotači i gume

Bolidi Formule 1 moraju imati četiri nepokrivena kotača i svi moraju biti načinjeni od ist…