Sigurnosni automobil

Mercedes AMG GT R F1 2018 Safety Car road Photo Daimler

Osnovna funkcija sigurnosnog automobila, kao što mu ime govori, je osigurati sigurne uvjete na stazi tijekom vikenda Velike Nagrade. Vozi ga iskusni trkaći vozač, a suvozač mu je FIA-in promatrač koji je u stalnoj radio vezi s kontrolom utrke.

Od 1996. službeni sigurnosni automobil Formule 1 je Mercedes Benz, a trenutni model je Mercedes AMG GT R koji je zamijenio dosadašnji model AMG GT S. Automobil ima 4,0-litreni V8 motor s dva turba koji najveću snagu od 585 KS, a najveća brzina iznosi 318 km/h. Na krovu ima aerodinamički oblikovano svjetlo s LED signalnim svjetlima i dvije ugrađene TV kamere.

Pregled svih Mercedesovih sigurnosnih automobila od 1996.

1996.: C 36 AMG
1997.: CLK 55 AMG
2000.: CL 55 AMG
2001.: SL 55 AMG
2003.: CLK 55 AMG
2004.: SLK 55 AMG
2006.: CLK 63 AMG
2008.: SL 63 AMG
2010.: SLS AMG
2012. (od VN Belgije): SLS AMG GT
2015.: GT S
2018.: AMG GT R

Od 2000. sigurnosni automobil vozi Bernd Maylander, bivši vozač trkaćih automobila. On zna kako voziti sigurno, ali i dovoljno brzo kako se gume i kočnice na bolidima ne bi previše ohladile. Maylander je karijeru započeo u kartingu krajem 1980.-ih, a narednih je godina vozio Formulu Ford, Porsche Carrera Cup, FIA GT prvenstvo i njemački DTM.

Medicinski automobil je Mercedes C63 S Estate kojega vozi Alan van der Merwe, a suvozač mu je dr. Ian Roberts. I medicinski automobil ima isti 4,0-litreni V8 motor s dva turba, ali s nešto manje snage (510 KS). Osim za vozača i suvozača ima mjesta i za još dva člana medicinskog osoblja, kao i medicinsku opremu.

Ako se dogodi nesreća ili incident koji nije dovoljno ozbiljan za prekid utrke, ali koji se ne može riješiti pod žutim zastavama, na stazu izlazi sigurnosni automobil kako bi usporio bolide. Najčešće je riječ o slučaju kada je na stazi previše dijelova bolida ili ako je neki bolid ostao na opasnom mjestu na stazi. Utrka se tada mora usporiti pod sigurnosnim automobilom kako bi se staza očistila, a bolid uklonio.

Sigurnosni automobil na stazu izlazi s upaljenim narančastim svjetlima i svi vozači moraju ga slijediti, a pretjecanja u to vrijeme nisu dozvoljena. Sigurnosni automobil zelenim svjetlom daje signal vozačima zaostalima za krug da ga smiju preteći sve dok vodeći vozač u utrci nije neposredno iza sigurnosnog automobila.

Novost za 2015. je pravilo vezano uz vozače koji za vrijeme izlaska sigurnosnog automobila zaostaju za cijeli krug. Kao i 2014. vozači koji za vrijeme izlaska sigurnosnog automobile kasne za cijeli krug smiju prestići sigurnosni automobil i vratiti se u krug s vodećim, ali od 2015. sigurnosni automobil više ne mora čekati da vozač koji se vraća u krug uhvati priključak sa začeljem poretka. Sada se može povući u boks čim ga prestigne posljednji vozač koji se želi vratiti u krug s vodećim.

Također, od 2015. postoji i virtualni sigurnosni automobil (VSC) što vozače prisiljava da znatno uspore na određenom dijelu staze (ili na cijeloj stazi) dok se ne otkloni opasnost na stazi (najčešće u uvjetima dvostrukih žutih zastava). U ozbiljnijim situacijama na stazu i dalje izlazi sigurnosni automobil.

Ako je incident koji je izazvao izlazak sigurnosnog automobila blokirao startno ciljnu ravninu, glavni službenik staze može preusmjeriti sigurnosni automobil kroz bokseve. U tom slučaju bolidi se smiju zaustaviti u boksu i primjerice promjeniti gume.

Kad je sigurnosni automobil spreman povući se sa staze, gasi svoja narančasta svjetla čime vozačima daje do znanja da će se povući u boks na kraju tog kruga. Vozači nastavljaju voziti jedan iza drugoga bez pretjecanja sve dok ne prijeđu prvu liniju sigurnosnog automobila gdje im zeleno svjetlo označava ponovni početak utrkivanja.

Bernd Maylander (rođen 29.5.1971.) vozi sigurnosni automobil u Formuli 1 od prve utrke sezone 2000. Propustio je samo jednu utrku, VN Kanade 2001. na kojoj je bio ozlijeđen i na kojoj ga je mijenjao Marcel Fässler.
Bernd Maylander (rođen 29.5.1971.) vozi sigurnosni automobil u Formuli 1 od prve utrke sezone 2000. Propustio je samo jednu utrku, VN Kanade 2001. na kojoj je bio ozlijeđen i na kojoj ga je mijenjao Marcel Fässler. Na slici s GT-S modelom koji se koristio od 2015. do 2017.

U iznimnim situacijama, poput iznimno loših vremenskih uvjeta, utrka može početi iza sigurnosnog automobila, koji će upaliti svoja narančasta svjetla deset minuta prije starta kako bi označio da će se to dogoditi. Kad ta svjetla počnu svjetliti zeleno, sigurnosni automobil povest će vozače oko staze u poretku koji je jednak startnom.

Pretjecanja u tom slučaju nisu dozvoljena, osim ako bolid ima problem prilikom starta. U tom slučaju taj vozač smije prestizati kako bi se vratio na svoje izvorno mjesto (ako ne uspije doći na to mjesto do kraja kruga, mora ući u boks i nastaviti utrku tek kad svi vozači prođu izlazak iz boksa). Sigurnosni automobil na kraju kruga ulazi u boks i vozači se mogu utrkivati kad prođu prvu liniju sigurnosnog automobila prije početka novoga kruga.

Ukoliko je sigurnosni automobil na stazi u posljednjem krugu pretjecanja nisu dozvoljena. Svi krugovi završeni iza sigurnosnog automobila računaju se u ukupni broj krugova utrke.

18C0211_019

 

 • 2021 Bahrain F1 testing F1 2021 cars side Photo Pirelli

  Najvažnije promjene uoči F1 sezone 2021.

  Nova sezona Formule 1 donosi i nekoliko važnih promjena u sportskom i tehničkom pravilniku…
 • 2019 McLaren MCL34 front wing pillars area Photo McLaren Edited by MAXF1net

  Promjene za 2019.

  Formula 1 ulazi u jubilarnu 70. sezonu u svojoj povijesti u kojoj nas očekuju brojne promj…
 • Australian GP F1 2018 start Photo Red Bull

  Promjene za 2018.

  Pregled svih promjena u Formuli 1 2018. …
Učitaj još iz Sportski pravilnik

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Najvažnije promjene uoči F1 sezone 2021.

Nova sezona Formule 1 donosi i nekoliko važnih promjena u sportskom i tehničkom pravilniku…