Elio de Angelis u Lotusu (desno) slavi tijesnu pobjedu nad Kekeom Rosbergom u Williamsu. Talijanova prednost ispred Finca bila je samo pet stotinki sekunde. (15.8.1982) Foto: F1 wikia

Red Bull razmatra ponovno otvaranje zapadne sekcije starog Osterreichringa 2017. koja bi produljila aktualnu konfiguraciju vrlo kratkog Red Bull Ringa.

Staza Österreichring izgrađena je 1969. usred štajerskih planina i bila je brza i ritmična, s dugim i vrlo brzim zavojima. Bila je vrlo popularna među vozačima zbog izazova koje im je pružala, kao i zbog nesvakidašnjeg planinskog okruženja.

Prva F1 utrka na Österreichringu održana je 1970. i protekla je u dominaciji Ferrarijevih vozača Jacky Ickxa i Claya Regazzonija, a posljednja utrka na ovoj izvornoj konfiguraciji održana je 1987.

Staza je uoči utrke 1997. preimenovana u A1-Ring zbog telekomunikacijskog sponzora A1, a doradio ju je tada još ne tako poznati Hermann Tilke. Utrka se vozila do 2003., a novi povratak slijedi 2014. po imenom Red Bull Ring.

Sve o stazi Red Bull Ring i povijesti VN Austrije

Red Bullov motorsport savjetnik Helmut Marko kaže da je povratak stare, 1.6 km duge sekcije još uvijek u fazi planiranja, ali se svakako planiraju obratiti štajerskoj vladi oko mogućeg korištenja stare staze.

Ukoliko Red Bull dobije zeleno svjetlo, prilagodba stare staze suvremenim F1 standardima trebala bi potrajati tek nekoliko mjeseci što znači da bi staza vrlo lako mogla biti spremna za VN Austrije 2017.

Od trenutne konfiguracije Red Bull Ringa kraći su samo Interlagos i Monte Carlo, a Rosbergovo najbrže vrijeme na 2. slobodnom treningu (1:07.373) vremenski je najkraći krug u današnjoj F1.

Red Bullov vozač Daniel Ricciardo pozdravlja moguće promjene na konfiguraciji staze.

“Bilo bi cool da je krug malo dulji,” rekao je Ricciardo.

“Iduće godine bolidi će biti blizu jedne minute po krugu na aktualnoj konfiguraciji pa bi bilo dobro da produljimo krug.”

“Imamo mjesta, čuo sam da neki ljudi govore o tome i bilo bi to prilično zanimljivo.”

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Baku 2017. – Ricciardo pobjednik kaotične utrke, Stroll na postolju

Daniel Ricciardo pobjedio je na kaotičnoj VN Azerbajdžana na današnji dan 2017. u kojoj su…