Startna procedura u današnjoj Formuli 1

kanada-1978-start-utrke

Prije svake Velike Nagrade momčadi i vozači moraju se pridržavati vrlo striktne startne procedure koja počinje 30 minuta prije formacijskog kruga te kada se otvara izlaz iz boksa.

Vozači tada izlaze iz bokseva, odvoze jedan krug te zauzimaju svoja mjesta na startu utrke. Ukoliko vozač želi odvoziti dodatne krugove, svaki puta mora proći kroz boks kako bi obišao vozače na startnom poretku.

Izlaz iz boksa zatvara se 15 minuta prije početka formacijskog kruga. Svaki vozač koji dotad ne izađe iz boksa morat će otuda i startati utrku.

Deset minuta prije starta na startnoj rešetci ne smije biti nitko osim tehničkog osoblja, sudaca utrke i vozača. Tri minute prije starta bolidi moraju imati pričvršćene kotače (inače slijedi kazna od 10 sekundi).

Minutu prije starta svi bolidi moraju imati upaljene motore. Svo osoblje mora napustiti startni poredak najmanje 15 sekundi prije nego se upale zelena svjetla koja označavaju početak formacijskog kruga.

Bilo koji vozač koji ima problem neposredno prije zelenih svjetala mora dići ruku kako bi to pokazao. Kad ostali vozači krenu, suci će odgurati bolid u boks.

Tijekom formacijskog kruga nisu dopušteni probni startovi. Pretjecanja su također zabranjena osim ako neki bolid ima tehnički problem. Ti bolidi smiju se vratiti na svoje izvorno mjesto ukoliko se problem riješi tijekom formacijskog kruga.

Ukoliko vozač ostane na startu, a svi ostali vozači već krenu u formacijski krug, nije mu dopušteno pretjecati druge bolide kako bi se vratio na svoje mjesto, nego kreće s posljednjeg mjesta.

Kad su svi bolidi sigurno zauzeli svoja mjesta na kraju formacijskog kruga, na semaforu se pojavljuju crvena svjetla u intervalima od jedne sekunde, a nakon što se pojavi i peto svjetlo, svjetla se u bilo kojem trenutku mogu ugasiti (trenutak određuje posebni sudac jer bi u slučaju gašenja svjetala uvijek u istom trenutku vozači startali napamet).

Ukoliko vozač ima problem neposredno prije starta mora podići ruku, a sudac zadužen za red u kojem se taj vozač nalazi maše žutom zastavom te se start prekida. Počinje novi formacijski krug koji se računa u ukupan broj krugova (dakle, sama utrka vozi se krug manje). Vozač koji je imao problem, naravno, starta s posljednjeg mjesta.

Jedine iznimke u startnim procedurama vezane su uz vremenske prilike. Ako počne padati kiša unutar tri minute od starta formacijskog kruga tada će se upaliti svjetla za prekid (eng. abort lights) i startna procedura odgađa se za 10 minuta kako bi se momčadima omogućilo da promjene gume.

Ako su vremenske prilike iznimno loše direktor utrke može odgoditi start i nastaviti startnu proceduru tek kad se uvjeti poboljšaju. Isto tako može odlučiti startati utrku pod sigurnosnim automobilom.

Start VN Australije 2002. Ralf Schumacher naletio je na stražnji kraj bolida Rubensa Barrichella i uzrokovao lančani sudar nakon kojeg je odustalo osam vozača.
Start VN Australije 2002. Ralf Schumacher naletio je na stražnji kraj bolida Rubensa Barrichella i uzrokovao lančani sudar nakon kojeg je odustalo osam vozača.
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Hamilton na pole positionu u Imoli ispred dva Red Bulla

Lewis Hamilton osvojio je prvi pole position ove sezone nakon napetih kvalifikacija za VN …