Startna procedura

Prije svake Velike Nagrade momčadi i vozači moraju se pridržavati vrlo striktne startne procedure koja počinje 30 minuta prije formacijskog kruga te kada se otvara izlaz iz boksa.

Vozači tada izlaze iz bokseva, odvoze jedan krug te zauzimaju svoja mjesta na startu utrke. Ukoliko vozač želi odvoziti dodatne krugove, svaki puta mora proći kroz boks kako bi obišao vozače na startnom poretku.

Bolid koji na startni poredak ne dođe na vlastiti pogon ne smije startati utrku sa startnog poretka.

Prvi signal upozorenja vozači i momčadi dobivaju 32 minute prije starta formacijskog kruga kako bi znali da se izlaz iz boksa zatvara za dvije minute.

Izlaz iz boksa zatvara se 30 minuta prije početka formacijskog kruga i daje se drugi signal upozorenja. Svaki vozač koji dotad ne izađe iz boksa morat će otuda i startati utrku.

Na startnoj rešetci 10 minuta (treći signal) prije starta formacijskog kruga ne smije biti nitko osim tehničkog osoblja, sudaca utrke i vozača. Bolidi 3 minute moraju imati pričvršćene kotače (inače slijedi kazna od 10 sekundi).

Jednu minutu prije starta (četvrti signal) svi bolidi moraju imati upaljene motore. Svo osoblje mora napustiti startni poredak najmanje 15 sekundi (peti signal) prije nego se upale zelena svjetla koja označavaju početak formacijskog kruga. Ukoliko nečiji inženjeri ili oprema ostanu na stazi 15 sekundi prije starta, taj vozač mora startati iz boksa.

Bilo koji vozač koji ima problem neposredno prije zelenih svjetala mora dići ruku kako bi to pokazao. Kad ostali vozači krenu, suci će odgurati bolid u boks, a ostali vozači započinju novi formacijski krug koji se računa u ukupni zbroj krugova utrke.

Tijekom formacijskog kruga nisu dopušteni probni startovi. Pretjecanja su također zabranjena osim ako neki bolid ima tehnički problem. Ti bolidi smiju se vratiti na svoje izvorno mjesto ukoliko se problem riješi tijekom formacijskog kruga.

Ukoliko vozač ostane na startu, a svi ostali vozači već krenu u formacijski krug, nije mu dopušteno pretjecati druge bolide kako bi se vratio na svoje mjesto, nego kreće s posljednjeg mjesta.

Kad su svi bolidi sigurno zauzeli svoja mjesta na kraju formacijskog kruga, na semaforu se pojavljuju crvena svjetla u intervalima od jedne sekunde, a nakon što se pojavi i peto svjetlo, svjetla se u bilo kojem trenutku mogu ugasiti (trenutak određuje posebni sudac jer bi u slučaju gašenja svjetala uvijek u istom trenutku vozači startali napamet).

Ukoliko vozač ima problem neposredno prije starta mora podići ruku, a sudac zadužen za red u kojem se taj vozač nalazi maše žutom zastavom te se start prekida. Počinje novi formacijski krug koji se računa u ukupan broj krugova (dakle, sama utrka vozi se krug manje). Vozač koji je imao problem, naravno, starta s posljednjeg mjesta.

Jedine iznimke u startnim procedurama vezane su uz vremenske prilike. Ako počne padati kiša unutar tri minute od starta formacijskog kruga tada će se upaliti svjetla za prekid (eng. abort lights) i startna procedura odgađa se za 10 minuta kako bi se momčadima omogućilo da promjene gume.

Ako su vremenske prilike iznimno loše direktor utrke može odgoditi start i nastaviti startnu proceduru tek kad se uvjeti poboljšaju. Isto tako može odlučiti startati utrku pod sigurnosnim automobilom.

 • 2021 Bahrain F1 testing F1 2021 cars side Photo Pirelli

  Najvažnije promjene uoči F1 sezone 2021.

  Nova sezona Formule 1 donosi i nekoliko važnih promjena u sportskom i tehničkom pravilniku…
 • 2019 McLaren MCL34 front wing pillars area Photo McLaren Edited by MAXF1net

  Promjene za 2019.

  Formula 1 ulazi u jubilarnu 70. sezonu u svojoj povijesti u kojoj nas očekuju brojne promj…
 • Australian GP F1 2018 start Photo Red Bull

  Promjene za 2018.

  Pregled svih promjena u Formuli 1 2018. …
Učitaj još iz Sportski pravilnik

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Najvažnije promjene uoči F1 sezone 2021.

Nova sezona Formule 1 donosi i nekoliko važnih promjena u sportskom i tehničkom pravilniku…