Promjene na uličnoj stazi u Melbourneu ubrzat će trenutne F1 bolide za oko pet sekundi po krugu nakon eliminacije zavoja broj 9 i 10, a prosječna brzina porast će na oko 250 km/h.

Albert Park domaćin je Formule 1 od 1996. i staza još nije prošla nikakve promjene u konfiguraciji niti je dobila novi asfalt, ali to će se promijeniti od ovogodišnje utrke koja je zbog pandemije pomaknuta u termin od 19. do 21.11.

Promjene uključuju širu stazu boksa koja će biti dva metra šira od dosadašnje što bi trebalo omogućiti povećanje maksimalne brzine u boksu sa 60 na 80 km/h.

Što se tiče promjena u konfiguraciji staze, spora šikana koju čine zavoji 9 i 10 bit će promijenjena u brzu varijantu koja već postoji na stazi (slika ispod), a zavoj broj 13 trebao bi dobiti novi nagib.

Prvi zavoj bit će 2.5 metra širi prema desno, gledano iz vozačke perspektive, a spori treći zavoj bit će čak četiri metra širi prema desno i imat će drugi nagib kako bi vozačima pružio više prilika za pretjecanje.

Šesti zavoj bit će proširen za čak 7.5 metara udesno što će dovesti do dramatičnoga povećanja minimalne brzine sa 150 km/h na oko 220 km/h nakon čega slijedi period punoga gasa sve do dosadašnjega zavoja broj 13.

2019 Australian GP Verstappen Red Bull Turn 9 and 10 Photo Red Bull
Vozači će od 2021. koristiti blažu putanju u 9. i 10. zavoju čime će staza postati brža (Photo: Red Bull)

Budući da će eliminacijom dosadašnjih zavoja broj 9 i 10 staza dobiti novi neprekinuti period punoga gasa moguće je uvođenje četvrte DRS zone na tom mjestu, a 13. zavoj postat će sporiji, tri metra širi i dobit će novi nagib što će vozačima pružiti više prilika za pretjecanje.

Dosadašnji zavoj broj 15, pretposljednji zavoj na stazi, također će biti proširen prema desno i dobit će novi nagib.

Zbog eliminacije zavoja broj 9 i 10, dosadašnji zavoji 11 i 12, koji čine izuzetno brzu šikanu koja se prolazi s oko 250 km/h, postat će novi zavoji 9 i 10, a svi zavoji iza toga nosit će dva broja manje pa će staza ukupno imati 14 umjesto dosadašnjih 16 zavoja (mapa ispod).

Vodstvo VN Australije objavilo je podatak da će promjene ubrzati krug za gotovo pet sekundi – dosadašnji rekord drži Hamilton u kvalifikacijama za VN Australije 2020. (1:20.486), a simulacije pokazuju da bi se ove godine najbrži vozači voziti oko 1:15.8.

Dosadašnji rekord staze vožen je prosječnom brzinom od 237.194 km/h, a promjene bi prosjek trebale podići za oko 15 km/h odnosno na više od 250 km/h.

Potpuno novi asfalt staza bi trebala dobiti uoči VN Australije 2022.

DOSADAŠNJA KONFIGURACIJA STAZE

Australian GP Albert Park F1 2018 circuit map 3 DRS zones

 

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Verstappen – ‘Pirelli ne može kriviti momčadi, trebali bi gledati sebe’

Max Verstappen smatra da talijanski proizvođač guma Pirelli ne može kriviti F1 momčadi za …