Red Bull je ranije nego inače predstavio svoj novi F1 bolid za 2018. i prvi ga testirao na stazi, ali slično kao i prošle godine prvi aerodinamički paket prilično je jednostavan i neupadljiv – hoće li ove godine epilog biti drugačiji?

Prošlogodišnji RB13 izgledao je puno jednostavnije od svojih glavnih suparnika iz Mercedesa i Ferrarija, momčad se odlučila za aerodinamički koncept niskoga otpora zraka, a situaciju im je otežao i netočno kalibrirani zračni tunel zbog kojega je kasnio razvoj.

Kasnije su priznali da su pogriješli s konceptom niskoga otpora zraka i krenuli dodavati sve složenije aerodinamičke strukture. Rezultati su se pomalo počeli isplaćivati te je Red Bull od velikoga zaostatka na početku sezone postao stalna prijetnja za pobjednička postolja, a povremeno i pobjede.

Novi RB14 također izgleda čisto i jednostavno, bez rješenja koja će vam odmah upasti u oči kao nova i dosad neviđena, ali Red Bull je ove sezone nesumnjivo spremniji i u boljoj poziciji nego prije 12 mjeseci.

Šef momčadi Christian Horner rekao je da ove sezone bolid žele predstaviti i testirati ranije kako bi u Barceloni prvoga dana mogli odvesti 100 krugova. Za postizanje toga cilja zaista nije važno u kojoj je fazi vaš aerodinamički paket, nego da je bolid pouzdan (uključujući Renaultovu pogonsku jedinicu) i da momčad skupi što više podataka.

Prednje krilo i nos

Nos je vrlo sličan prošlogodišnjem, kao i prednje krilo, koje se na pojedinim mjestima sastoji od čak osam elemenata (narančasto), ali definitivno nije riječ o specifikaciji koju će koristiti na prvoj utrci u Australiji.

Red Bull koristi trostruku kaskadu blizu bočnih završetaka krila (žuto) na kojoj se nalazi i mali ružičasti usmjerivač zraka, a njegovu zakrivljenost prate i bočni završetak kaskade i zasebni r-usmjerivač (tirkizno) koji je horizontalno povezan s trostrukom kaskadom (zeleno).

Svi usmjerivači usmjereni su tako da zračnu struju skrenu prema vanjskoj strani rotirajućih prednjih kotača, baš kao što to čini i vanjski dio krila koji se sastoji od brojnih zakrivljenih elemenata rastućega radijusa koji stvaraju snažne vrtloge.

Aston Martin Red Bull RB14 technical analysis MAXF1net front wing ENDPLATES

Otvorene bočne ploče prednjega krila već su godinama uobičajene u Formuli 1, a Red Bull nastavlja rad na prošlogodišnjem konceptu koji je došao pod povećalo jer su krajnji bočni dijelovi (tirkizno) gotovo strugali po tlu pa ih je FIA natjerala da ih jače povežu s ostatkom strukture.

Vertikalni prorez (crveno) nalazi se na samom početku bočne ploče, a još jedan prorez (iza natpisa Mobil 1) nalazi se bliže prednjim kotačima i to je dio koji je Red Bull morao dodatno pričvrstiti 2017. kako tirkizno označeni horizontalni tuneli ne bi strugali po stazi.

Razlog zašto je Red Bull želio rub prednjega krila što bliže leži u činjenici da se downforce značajno povećava kako se udaljenost krila od tla smanjuje (učinak tla).

Duž bočne ploče prednjega krila nalazi se i dugi, gotovo ravni horizontalni usmjerivač (ružičasto) koji se blago uzdiže prema gore kako bi pomogao usmjeriti zračnu struju iznad prednjih kotača, a na samom dnu nalazi se tirkizno označeni element koji podsjeća na tunel i koji stvara vrtloge na ovom osjetljivom području i šalje ih oko prednjega kotača.

Područje oko prednjih kotača

Aston Martin RB14 F1 2018 under chassis triple vanes

Između prednjih kotača Red Bull koristi slične zakrivljene usmjerivače (ružičasto) kao i 2017. koji su vertikalno podijeljeni u tri dijela, a u njihovom podnožju nalazi se horizontalni nož koji stvara vrtlog i šalje ga prema ostalim aerodinamičkim elementima iza njega.

Na vanjskom rubu šasije vidljiv je i ulaz S-duct sustava (žuto), a izlaz se nalazi na otprilike sredini Ricciardova broja 3 na vrhu monokoka (narančasto označen na jednoj od idućih fotografija).

Područje iza prednjih kotača i bočne stranice

Aston Martin Red Bull RB14 technical analysis MAXF1net

Definitivno vizualno najsloženiji dio Red Bulla RB14 je dio iza prednjih kotača koji je prošle godine momčadima otvorio puno više prostora i slobode.

Glavni usmjerivač (narančasto) vertikalno je povezan tirkizno označenim sponama sa susjednim elementima za veću strukturnu čvrstoću, a vertikalno je podijeljen na tri dijela kako bi zračna struja lakše ispratila visoku zakrivljenost na ovom dijelu, ali i kako bi se u promjenjivim uvjetima (neravnine, rubnici i ostale promjene visine od tla) brže došlo do uspostavljanja normalnoga strujanja zraka.

Red Bull je zadržao i horizontalno (ružičasto obrubljeno) krilo koje je smješteno kod glavnoga (narančastog) usmjerivača i kojega su uveli tijekom prošle sezone, a nakon što su u Singapuru prošle godine kopirali Ferrarijevo rješenje usmjerivača ispred bočnih otvora za hladnjake, na ovogodišnjem bolidu inspiraciju su pronašli u Mercedesu koji je još prošle sezone inspirirao Williams i Sauber.

Aston Martin RB14 F1 2018 S-duct system exit

Tako Red Bull na tom području koristi čak četiri vertikalna (žuto označena) usmjerivača (od kojih jedan ima oblik slova ‘L) koji zajedno surađuju kako bi pomogli skrenuti zračnu struju oko bočnih stranica uz što manji utjecaj turbulencija koje stižu s prednjih kotača.

Serija vertikalnih usmjerivača međusobno je povezana tankim, tirkizno označenim sponama kako bi se postigla potrebna čvrstoća.

Konfiguracija bočnih otvora za hladnjake (bijelo) inspirirana je Ferrarijem jer ima vrlo visok i mali unutarnji dio otvora (kako bi što više zraka moglo neometano strujati tim područjem prema stražnjem kraju), a pravi rub bočnih stranica pomaknut je prema iza.

Obavezne bočne sigurnosne strukture uklopljene su u horizontalna krila na ovom području, a Red Bull je duž podnice dodao još jedan horizontalni element (ljubičasto) koji je povezao sa završetkom glavnoga usmjerivača (narančasto).

Same bočne stranice prilično su drukčije od onih koje smo vidjeli na dosad predstavljenim bolidima Haasa i Williamsa i nastavljaju se na Red Bullov prošlogodišnji koncept – vrlo su uske s malom frontalnom površinom, rano sužavaju i strmo se spuštaju, a slobodan prostor koji ostavljaju iznad difuzora vrlo je velik čime podsjećaju na Red Bullove bolide od 2009. – 2011.  Jedan od razloga je i drukčija arhitektura Renaultove pogonske jedinice, ali i sama Red Bullova interpretacija u pakiranju i rješenjima za hlađenje koji su i prošle dvije godine bili drukčiji nego kod tvorničke momčadi Renaulta, a kamoli u odnosu na momčadi koje koriste druge motore.

Halo zaštita

Aston Martin RB14 F1 2018 halo protection

Halo zaštita je na ovoj posebnoj kamuflažnoj kombinaciji boja obojana u tamno plavo, a vidljivo je da je aerodinamički profilirana kako bi se smanjili aerodinamički gubici.

Zbog visokoga težišta halo sustava, svaki gram koji momčadi uspiju uštediti na ovom mjestu je važan pa je i Red Bull nesumnjivo posvetio puno pozornosti ovom sustavu.

Stražnje krilo i stražnji kraj

Aston Martin RB14 F1 2018 rear wing

Stražnje krilo i dalje ima jednostruki nosač (ružičasto) koji je spojen s novim pokrovom motora koji ove godine ima znatno manju peraju koja longitudinalno dijeli pokrov motora.

Nosač stražnjega krila nastavlja se i oko središnje ispušne cijevi i spojen je s pokrovom motora za veću čvrstoću, a bočne ploče stražnjega krila imaju sad već uobičajene otvorene rubove što je Toro Rosso prvi koristio još 2016.

Red Bull kao predvodnik filozofije visokoga nagiba podnice (nizak prednji kraj, visok stražnji kraj), nastavlja tim putem i 2018., a inženjeri još više pritišću na ovom području i još više podižu stražnji kraj kako postaju sve sigurniji u mogućnost kontroliranja zračne struje na ovom području. Ovaj koncept radi ukoliko se rubovi podnice uspješno ‘zapečate’ vrtložnim strujama i ukoliko se to postigne u što je moguće širem rasponu situacija u kojima se bolid može naći na stazi, uključujući različite brzine i udaljenosti od tla.

Red Bull sigurno nije pokazao sve adute s novim RB14, ali riječ je o vrlo dobro promišljenom bolidu koji bi se od početka sezone trebao boriti za postolja, a možda i pobjede. Nepoznanica je i napredak koji je po pitanju pouzdanosti i snage napravio Renault sa svojom pogonskom jedinicom R.E.18, ali Red Bull će se htjeti pobrinuti da svoj dio posla odrade savršeno.

Početak je definitivno dobar, ovu sezonu započinju s ispravno kalibriranim zračnim tunelom, prvi su testirali novi bolid, a prošlu sezonu završili su ohrabrujuće.

Hoće li to biti dovoljno da se u Australiji ugroze Mercedes i Ferrari vidjet ćemo za nešto više od mjesec dana.

Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

Obavijesti me o
wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Ferrari isprobao pojednostavljeno prednje krilo za F1 2019.

Ferrari je na posljednjem vikendu F1 sezone 2018. odlučio isprobati pojednostavljeno predn…