Ferrari je prošle zime bila momčad koja je najviše napredovala s vrlo hrabro dizajniranim SF70H i njegovim jedinstvenim bočnim strukturama – je li momčad iz Maranella s novim SF71H preuzela dovoljno rizika kako bi napravili posljednji, najteži korak naprijed i pobijedili Mercedes u borbi za naslov prvaka?

Nakon tri sezone hibridne turbo ere u kojima je Ferrari pobijedio samo tri puta (i to sve u jednoj sezoni 2015.), Ferrari je 2017. ponovno postao opasan i s novim SF70H ponovno počeo privlačiti pozornost tehničkim rješenjima i inovativnošću.

Trud se na kraju nije isplatio zbog Vettelovih pogrešaka i problema s pouzdanošću u Maleziji i Japanu, a treba priznati i da je Mercedes W08 u prosjeku ipak bio brži bolid kojem je odgovaralo više staza u kalendaru od 20 utrka, što su potvrdili i rezultati.

Ferrari s novim SF71H želi napredovati u ključnim područjima, ispraviti nedostatke u pouzdanosti odnosno kontroli kvalitete i izazvati Mercedes na svakoj stazi na kojoj se Formula 1 bude vozila ove sezone. Hoće li u tome uspjeti i osvojiti prvi konstruktorski naslov od 2008. ili prvi vozački od 2007.?

Prednje krilo i nos

Nos i prednje krilo vrlo su slični onome s čim je Ferrari završio prethodnu sezonu, a bez obzira što momčadi ne žele pokazati previše na predstavljanju svojih bolida prednje krilo ima nekoliko zanimljivih detalja.

Gornji elementi naglašeno su zakrivljeni i agresivno se spuštaju prema središnjoj, 50 cm širokoj sekciji, baš kao na nekim prednjim krilima koje su koristili prošle godine, a krilo se u tom dijelu sastoji od sedam elemenata.

Glavni, horizontalni dio razrezan je blizu središnjem dijelu krila, a u prostoru između toga proreza i ljubičastog r-usmjerivača krilo ima pet elemenata jer se tu gubi još jedan prorez prisutan u dijelu sasvim blizu središta.

R-usmjerivač horizontalno je povezan s dvostrukom žutom kaskadom koja na svom vrhu ima još tri mala r-usmjerivača, a crni, rubni dio prednjega krila, na gornjoj slici lijevo od ljubičastog r-usmjerivača, sastoji se od sedam elemenata i stvara snažnu seriju vrtloga koji pomažu usmjeriti zrak oko i preko prednjih kotača.

Novi su i nosači prednjega krila koji su sada znatno duži i imaju vertikalne proreze po uzoru na McLaren, a iza njih nalaze se otvori S-duct sustava (žuto). Izlaz S-duct sustava (označen ljubičasto) nalazi se na gornjoj strani monokoka, točno kod prihvatnoga mjesta za push rod prednji ovjes (bijele strelice predstavljaju zračnu struju koja izlazi iz S-duct sustava i koja se spaja sa zračnom strujom koja dolazi duž nosa i monokoka).

Na gornjoj slici dobro se vide i mali, gotovo okomiti elementi (zeleno) koji se nalaze na rubovima prednjega krila i koji upotpunjuju otvorenu aerodinamičku strukturu na rubovima prednjega krila i koja zrak usmjerava iznad i oko prednjih kotača.

Područje iza prednjih kotača

Zračnu struju s unutarnjih rubova prednjega krila i aerodinamički profiliranih nosača prihvaćaju trostruki zakrivljeni vertikalni usmjerivači (plavo) koji strše s rubova šasije i koji ju oblikuju i usmjeravaju na glavne, trostruke usmjerivače zraka (na donjoj slici označeni svijetlo plavo). U njihovom podnožju nalaze se i zelene oštrice zakrivljene poput bumeranga koje Ferrari koristi od početka 2017. i koje su kopirale brojne momčadi uključujući Red Bull.

Ovo područje pruža veliki potencijal za aerodinamički razvoj koje od 2017. počinje 430 mm iza središnje linije prednjih kotača i time momčadima pruža puno više prostora za manipulaciju i pripremu zračne struje prema početku podnice, bočnim stranicama i otvorima za hlađenje.

Ferrari je, među ostalim i zbog toga razloga odlučio produljiti međuosovinski razmak u odnosu na prošlu sezonu kako bi više prostora ostalo između prednjih kotača i početka bočnih stranica i kako bi se moglo kvalitetnije upravljati zračnom strujom u ovom području. Mercedes je sa svojim W08 (i novim W09) primjer ekstremnog iskorištavanja dužeg međuosovinskog razmaka kako bi se dobilo na prostoru iza prednjih kotača.

Ovi elementi ne stvaraju downforce sami po sebi, nego odrađuju ključan posao da što kvalitetnija zračna struja stigne do mjesta na koje treba stići – prema početku podnice, oko bočnih stranica, prema stražnjem krilu i difuzoru koji stvaraju većinu downforcea na F1 bolidima.

Bočne stranice i halo zaštita

Područje na kojem je Ferrari 2017. bio najinovativniji i privukao najviše pozornosti drugih momčadi bile su upravo bočne stranice i bočna sigurnosna struktura.

Ferrari je na SF70H pomaknuo početak otvora za hladnjake prema iza, a obavezne bočne sigurnosne strukture (načinjene od izuzetno čvrstog Zylona koji postupno apsorbira energiju udara) koje strše iz gornjeg i donjeg dijela šasije integrirane su u horizontalne profile (donji je razlog zašto je podnica ispod bočnih stranica na svim bolidima podignuta).

Na novom SF71H Ferrari je još više suzio bočne stranice i frontalne otvore za hladnjake, a zadržali su i gornje otvore iznad njih (označeni bijelo). Otvori su manji nego prošle godine, a frontalni otvor još je više pomaknut prema gore kako bi više zraka moglo proći oko donjega dijela bočnih stranica prema unutarnjoj strani stražnjih kotača.

Horizontalna sigurnosna struktura (s donje strane frontalnog otvora za hladnjake) vertikalno se spaja na horizontalno krilo iznad (ljubičasto na gornjoj slici, žuto na donjoj), a u slobodan prostor iznad (koji je ostavljen u crnoj boji) Ferrari je postavio dva zakrivljena usmjerivača (na donjoj slici označeni zeleno).

Usmjerivanju zraka u frontalne otvore za hladnjake pomaže i prema dolje usmjerena peraja koja strši iz šasije (plavo) i koju je Ferrari koristio i prošle godine.

Detalj koji oduševljava na novom Ferrariju svakako su retrovizori koji su otvoreni na frontalnom dijelu i koji dio zraka propuštaju u gornje otvore za hladnjake na bočnim stranicama.

Unatoč trudu koji momčadi ulažu u detalje poput retrovizora, još se nitko nije sjetio učiniti ih protočnim, slično kao što je Red Bull 2017. učinio sa svojim nosom.

Dobitak s ovim rješenjem sigurno nije velik, ali zato je i jednostavno i jeftino kopirati ovu ideju ukoliko se momčadi za to odluče (i ako im to bude smisleno s obzirom na Ferrarijevu specifičnu konfiguraciju s gornjim i frontalnim otvorima za hladnjake).

Halo zaštita u Ferrarijevoj je crvenoj boji s propetim konjićem u sredini, ali donji dio ostavljen je u crnoj boji kako bi se cijeli sustav činio vizualno manji i manje narušavao estetiku bolida.

Ferrari je pokazao i dodatni aerodinamički profil na gornjoj strani halo sustava, sličan onome kakvoga smo vidjeli na McLarenu na testu krajem 2017. i na Alfa Romeo Sauberu 2018. Sigurno da će se i ovo područje intenzivno razvijati i da je ovo samo početak borbe za smanjenje utjecaja koji halo sustav ima na aerodinamiku i hlađenje.

Pogonska jedinica i stražnji kraj

Ferrari se još prije predstavljanja novoga SF71H pohvalio da su s novim motorom postigli potrebnu pouzdanost da cijelu sezonu mogu izdržati s tri motora po vozaču, ali i da su pritom zadržali snagu s kraja prošle sezone.

Bez obzira što je riječ o vrijednom postignuću, Ferrari priprema poboljšanja tijekom sezone koja će biti orjentirana na performanse, ali zbog samo tri motora u sezoni momčadi će, ukoliko ne žele kazne, imati samo dvije prilike za uvođenje novih specifikacija.

Mercedes je jedini od četiri proizvođača motora pripremio potpuno novi motor i bit će zanimljivo pratiti odnos snaga po tom pitanju između dva vodeća proizvođača motora u Formuli 1. Ferrari nakon prošle sezone itekako mora paziti na detalje vezane uz pouzdanost, ali ujedno je i pod pritiskom da Mercedes ne poveća svoju prednost u snazi, pogotovo u agresivnim mapama koje se koriste i kvalifikacijama, na startu utrke i prilikom važnih ulaznih/izlaznih krugova u utrci.

Bez obzira što je FIA zabranila 750 mm visoka T-krila ispred stražnjega krila, momčadi 2018. i dalje imaju određenu slobodu pa će tako na tom mjestu, iako dosta niže, i dalje postojati slična krila.

Ferrari je na tom mjestu postavio tanko krilo savijeno blago prema dolje koje pomaže usmjeriti i ispraviti turbulentnu zračnu struju koja dolazi s pokrova motora i halo zaštite i u što laminarnijem stanju ju poslati iznad difuzora i ispod stražnjega krila.

Usisnik iznad vozačeve glave vrlo je sličan Mercedesovom i sastoji se od tri dijela, baš kao i prošireni usisnik kojega su koristili u posljednjoj trećini prošle sezone kad su uveli poboljšani sustav hlađenja ERS sustava.

Središnji dio služi opskrbi V6 motora zrakom, a bočni dijelovi za hlađenje ERS i prijenosnog sustava. Zanimljivo je kako sve više momčadi konvergira ovom dizajnu usisnika koji je 2016. prvi počeo koristiti Mercedes, a koji su 2017. i 2018. prihvatile brojne momčadi poput Williamsa, Force Indije, Ferrarija, Toro Rossa i Haasa.

Na donjoj slici vidi se zakrivljeno T-krilo iz druge perspektive (zeleno) kao i reducirana peraja pokrova motora (ružičasto), a Ferrari je produljio i metalnu oblogu stražnje sigurnosne strukture kako bi naglasio aerodinamički učinak na ovom važnom području ispod stražnjega krila.

Produljena metalna ekstenzija, kojom putuju vrući ispušni plinovi, služi kao rampa sa svojim blagim nagibom prema gore i pomaže povezati zračne struje stražnjega krila i difuzora.

Na dijelu podnice ispred stražnjih kotača Ferrari je pokazao relativno jednostavna četiri kosa proreza (plavo) koji stvaraju vrtloge koji pomažu odvojiti zračnu struju ispod podnice od turbulencija koje izazivaju stražnji kotači koji time smanjuju učinkovitost difuzora.

Tu je i žuta horizontalna ograda koja također pomaže odvojiti zračnu struju koja stiže uz donji dio bočnih stranica i koja putuje preko difuzora i ispod stražnjega krila od turbulentnih stražnjih kotača.

Ferrari je nastavio razvojem uspješnih koncepata koje je uveo inovativni SF70H, a u nekim su detaljima slijedili provjerene koncepte suparnika poput središnjega usisnika i produljenja međuosovinskog razmaka.

Bočne stranice nisu tako inovativne kao prošle sezone, ali takav je korak teško ponoviti dvije godine zaredom. Ipak, novi SF71H primjetno je uži na početku bočnih stranica što bi trebalo pomoći i smanjiti otpor zraka, nedostatak koji je SF70H imao u odnosu na Mercedes W08 koji je, među ostalim i zbog toga, trošio manje goriva.

Što je Ferrari uspio napraviti po pitanju pogonske jedinice, smanjenju težine i spuštanju težišta ostaje nepoznanica, ali prve indikacije imat ćemo već u ponedjeljak kada će novi bolidi prvi puta biti zajedno na stazi.

Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Ferrari pokazao novo stražnje krilo i pokrov motora

Ferrari je donio novi aerodinamički paket za svoj SF1000 u Barcelonu koji uključuje novo s…