Što je dobar start u današnjoj F1?

Start of the German GP F1 2016 Foto Daimler

Start utrke oduvijek je bio jedan od ključnih trenutaka svakog F1 vikenda, ali što se promijenilo ove godine i koliko često vozači uspiju dobro startati?

Utrka Formule 1 traje više od 305 km (osim Monaka koji broji 260 km), ali tih nekoliko sekundi na startu mogu vam donijeti pobjedu ili u potpunosti upropastiti utrku. Zato su vozači često agresivni kada je u pitanju napad ili obrana pozicija na startu, pogotovo kad se u obzir uzme koliko je teško pretjecati u današnjoj F1.

Njemački Auto Motor und Sport donosi GPS podatke sa starta utrka i otkrivaju što dobar start znači u brojkama. Za start su ključne prve četiri sekunde u kojima bolid, ako je start bio dobar, prevali oko 85 metara. Zašto prve četiri sekunde? Jer bolid u tom periodu nadvlada trakciju kao ograničenje, kao i operativne pogreške prilikom starta.

0 – 200 km/h ZA MANJE OD 5 SEKUNDI

Romain Grosjean Lotus E23 soft pirelli

Bolide do 100 km/h ograničava količina dostupnog prijanjanja budući da je pri tim brzinama otpor zraka vrlo mali i ne troši snagu motora, a downforce još nije dovoljno velik da pritiske stražnje kotače o podlogu. Neki supersportski automobili s više od 1000 KS i pogonom na sva četiri kotača do ovih brzina mogu držati korak, ali kasnije vrlo teško, bez obzira na otvorene kotače koji su zaslužni za oko 35% ukupnog otpora zraka F1 bolida.

F1 bolid iz mirovanja postigne 200 km/h za manje od pet sekundi i to je upravo period o kojem govorimo kada je riječ o startu. Naravno da vrijednosti itekako ovise o količini goriva (bolidi na startu nose do 100 kg goriva), mješavini guma i samim postavkama bolida. Ne zaboravimo i vozača koji mora savršeno osjetiti spojku i papučicu gasa kako bi start bio dobar.

Uspješan start možemo mjeriti po tome koliko bolid prijeđe metara u prve četiri sekunde. Spomenuli smo da je dobar start onaj u kojem bolid u prve četiri sekunde prijeđe 85 metara, a razlika između medium i supersoft mješavina (dvije komponente razlike) je barem 10 metara. Između svježih i korištenih guma razlika je barem četiri metra.

Tijekom prvih 1.8 sekundi prijanjanje ograničava intenzitet ubrzanja, a nakon toga u obzir dolaze snaga motora, otpor zraka, težina bolida i eventualno zavjetrina ukoliko se vozač približi drugom vozaču i na taj način uhvati dodatnu brzinu.

TEMPERATURE GUMA I KVAČILA KLJUČNE

Pirelli F1 ultrasoft Austria GP F1 2016 Foto Pirelli

Mjesta za pogrešku je mnogo, počevši od zagrijavanja guma. Vozači moraju zagrijati sve četiri gume, ali za start su najvažnije stražnje gume koje vozači zagrijavaju namjernim proklizavanjem pri nižim brzinama u krugu zagrijavanja. Ukoliko pretjeraju, potrošit će previše gume i skratiti prvu dionicu utrke.

Zatim je tu i temperatura kvačila, na što su Mercedesovi bolidi iz 2016. bili posebno osjetljivi, moguće zato jer je sustav prekompliciran. Nimalo čudno kad imate najveću momčad s ogromnim budžetom, već se nalazite na vrhu, ispred svih, i (pre)komplicirate kako biste održali prednosti pred konkurencijom.

Lewis Hamilton i Nico Rosberg spominjali su pregrijanu spojku nakon nekih od lošijih startova u 2016. i rekli da problem moraju riješiti što prije, ali da ih zbunjuje uzorak pojavljivanja tih problema.

Zatim je tu vrijeme reakcije na gašenje pet crvenih svjetala koja se pale u razmaku od točno jedne sekunde, ali trenutak gašenja može nastupiti gotovo odmah poslije paljenja petog svjetla pa sve do nekoliko sekundi nakon toga.

Williamsov Rob Smedley kaže da su najbolja vremena reakcije oko 0.15 sekundi.

OD 2016. SAMO JEDNA POLUGA KVAČILA

Usporedba prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg upravljača na Ferrarijevim F1 bolidima, Foto: G.Piola
Usporedba upravljača na Ferrarijevim F1 bolidima, Foto: G.Piola

Kako bi se vozačima otežao start, a utrke učinile zanimljivijima, od 2016. vozači na svojim upravljačima mogu imati samo jednu polugu kvačila koja mora imati linearan otpor u cijelom hodu.

To je dovelo do više pogrešaka (jer je proklizavanje spojke teže kontrolirati i pogoditi optimalnu razinu potrebnu za savršen start), a time i uzbudljivije i nepredvidive startove.

Također, momčadi preko radija vozačima ne smiju sugerirati koje postavke kvačila da koriste, bez obzira što su ograničenja radio komunikacije za sve druge situacije ukinuta.

Iako su prve četiri sekunde starta ključne, to ne mora uvijek odlučiti ako je sprint do prvoga zavoja dovoljno dug. U Barceloni je pravac do prvoga zavoja prilično dug i zato je Rosberg, unatoč tek 10. najboljem startu u prvih četiri sekunde (Hamilton 4.) uspio prestići Hamiltona zahvaljujući korištenju zavjetrine i kasnom kočenju s vanjske strane.

Zanimljivo je uočiti koliko vozači više griješe s novim pravilima za start. S dvije poluge spojke 80% startova bilo je dobro (85 ili više metara u prve četiri sekunde). Ove godine pogreške su češće.

“Tijekom zime tek je 50% startova bilo dobro. S više vježbe naši vozači su dosegnuli 65%,” rekao je Rob Smedley iz Williamsa uoči početka sezone 2016.

PROMJENE ZA 2017. DODATNO OTEŽAVAJU START

Najveća promjena za 2017. je način na koji poluga kvačila iza upravljača kontrolira rad spojke koji od sada mora biti linearan što znači da polovina hoda poluge odgovara napola otpuštenoj spojci.

Dosad taj odnos nije morao biti linearan pa su inženjeri mogli podesiti da je većina hoda poluge unutar određenog područja hvatanja spojke čime se vozačima olakšao start.

“Samo ste morali otpustiti spojku između 10% i 80%,” rekao je Kevin Magnussen.

“Imali smo mapu u kojoj se podešava prijanjanje, gume i razina goriva.”

“Start je dosad bio 100% na inženjerima. Ali sad je u potpunosti na nama.”

Situacija u kojoj će se vozači naći 2017. slična je cestovnim automobilima – vozači će, uz određenu razinu okretaja, morati sami kontrolirati spojku i način na koju će ju otpuštati.

“Sad imamo situaciju sličnu cestovnim automobilima, moramo pronaći točku hvatanja potpuno sami.”

“Prije je više bilo do inženjera, jesu li postavke bile dobre i je li spojka dobro hvatala.”

“Sad to morate kontrolirati svojom rukom i više nemate mogućnost podešavanja.”

Kako bi se vozačima otežalo pronalaženje i označavanje idealne točke otpuštanja poluge spojke, FIA je uvela pravilo da između poluge i bilo kojega drugog dijela upravljača mora biti razmak od 50 mm.

Također, ograničen je i hod poluge na 80 mm kako momčadi ne bi koristile vrlo velik hod i time vozačima olakšali start.

Učitaj još iz Analiza

Odgovori

3 Komentari na "Što je dobar start u današnjoj F1?"

Sortiraj od:   najnovijeg | najstarijeg | s najviše glasova
senna66
Pretplatnik

Vrlo zanimljivo! Svaka čast.

FerrariHR
Pretplatnik

Već duže pratim ovaj portal. Ovo je strašno kakvi su članci i analize. Čudi me da nema više komentatora. Opet pohvale i od mene?

F12013
Pretplatnik

Evo se i ja malo vraćam s ljetne pauze…??
Odlični članci, bravo, bravo?

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Kako je Hamilton odvozio tako brz najbrži krug u Imoli

Lewis Hamilton odvozio je uvjerljivo najbrži krug utrke na VN Emilije Romagne koji mu je d…