Suci

Na svakoj Velikoj Nagradi postoji sedam glavnih sudaca koji prate i kontroliraju aktivnosti drugih sudaca i službenika na stazi kako bi osigurali sigurno odvijanje svih događaja na stazi u skladu s pravilima FIA-e.

Pet od sedam glavnih sudaca nominira FIA. To su direktor utrke (trenutno Charlie Whiting) i četiri dodatna suca (jedan je glavni, a jedan mora biti iskusan bivši vozač) od kojih tri moraju biti vlasnici FIA Super Licence.

Preostala dva glavna suca nominira Nacionalni Sportska Organizacija (eng. National Sporting Authority) zemlje u kojoj se održava utrka, a i oni moraju biti vlasnici FIA Super Licence. Jedan je glavni službenik staze, a drugi je dodatni sudac koji mora biti nacionalnosti zemlje u kojoj se održava utrka.

Glavni službenik staze surađuje s direktorom utrke koji ima glavnu riječ. Direktor utrke upućuje glavnog službenika staze o tome kakve će upute davati službenicima uz stazu tijekom treninga, kvalifikacija i utrke.

Direktor utrke i glavni službenik staze, kao i tehnički delegat FIA-e (trenutno Jo Bauer) moraju biti prisutni u četvrtak u 10:00 po lokalnom vremenu (u Monacu srijedom).

Direktor utrke, glavni službenik staze i glavni sudac moraju biti u radio kontaktu dok su bolidi na stazi. Također, glavni službenik staze mora biti u glavnom sjedištu kontrole utrke i u radio kontaktu sa svim sjedištima službenika uz stazu.

Cijeli FIA F1 sportski pravilnik za 2017. možete preuzeti ovdje.

Učitaj još iz Sportski pravilnik

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

Obavijesti me o
wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Koje nas promjene očekuju u Formuli 1 2018.?

Pregled svih promjena u Formuli 1 2018. …