Suci

Na svakoj Velikoj Nagradi postoji sedam glavnih sudaca koji prate i kontroliraju aktivnosti drugih sudaca i slu┼żbenika na stazi kako bi osigurali sigurno odvijanje svih doga─Ĺaja na stazi u skladu s pravilima FIA-e.

Pet od sedam glavnih sudaca nominira FIA. To su direktor utrke (trenutno Charlie Whiting) i ─Źetiri dodatna suca (jedan je glavni, a jedan mora biti iskusan biv┼íi voza─Ź) od kojih tri moraju biti vlasnici FIA Super Licence.

Preostala dva glavna suca nominira Nacionalni Sportska Organizacija (eng. National Sporting Authority) zemlje u kojoj se odr┼żava utrka, a i oni moraju biti vlasnici FIA Super Licence. Jedan je glavni slu┼żbenik staze, a drugi je dodatni sudac koji mora biti nacionalnosti zemlje u kojoj se odr┼żava utrka.

Glavni slu┼żbenik staze sura─Ĺuje s direktorom utrke koji ima glavnu rije─Ź. Direktor utrke upu─çuje glavnog slu┼żbenika staze o tome kakve ─çe upute davati slu┼żbenicima uz stazu tijekom treninga, kvalifikacija i utrke.

Direktor utrke i glavni slu┼żbenik staze, kao i tehni─Źki delegat FIA-e (trenutno Jo Bauer) moraju biti prisutni u ─Źetvrtak u 10:00 po lokalnom vremenu (u Monacu srijedom).

Direktor utrke, glavni slu┼żbenik staze i glavni sudac moraju biti u radio kontaktu dok su bolidi na stazi. Tako─Ĺer, glavni slu┼żbenik staze mora biti u glavnom sjedi┼ítu kontrole utrke i u radio kontaktu sa svim sjedi┼ítima slu┼żbenika uz stazu.

Cijeli FIA F1 sportski pravilnik za 2017. mo┼żete preuzeti┬áovdje.

 • Formula 1 2017 car top technical drawing by Darjan Petric maxf1.net hrv red

  Promjene za 2017.

  Pregled najva┼żnijih promjena u Formuli 1 2017. …
 • Start of the Australian GP 2016

  Promjene za 2016.

  Promjene u tehni─Źkom i sportskom pravilniku za 2016. nisu velike jer je velika promjena pr…
 • Promjene za 2015.

  Pogonske jedinice ÔÇô svaki voza─Ź ima na raspolaganju ─Źetiri pogonske jedinice (pet u slu─Źaj…
U─Źitaj jo┼í iz Sportski pravilnik

Odgovori

Budi prvi koji ─çe komentirati ovu vijest!

Obavijesti me o
wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Promjene za 2017.

Pregled najva┼żnijih promjena u Formuli 1 2017. …