Suci

Na svakoj Velikoj Nagradi postoji sedam glavnih sudaca koji prate i kontroliraju aktivnosti drugih sudaca i službenika na stazi kako bi osigurali sigurno odvijanje svih događaja na stazi u skladu s pravilima FIA-e.

Pet od sedam glavnih sudaca nominira FIA. To su direktor utrke (trenutno Charlie Whiting) i četiri dodatna suca (jedan je glavni, a jedan mora biti iskusan bivši vozač) od kojih tri moraju biti vlasnici FIA Super Licence.

Preostala dva glavna suca nominira Nacionalni Sportska Organizacija (eng. National Sporting Authority) zemlje u kojoj se održava utrka, a i oni moraju biti vlasnici FIA Super Licence. Jedan je glavni službenik staze, a drugi je dodatni sudac koji mora biti nacionalnosti zemlje u kojoj se održava utrka.

Glavni službenik staze surađuje s direktorom utrke koji ima glavnu riječ. Direktor utrke upućuje glavnog službenika staze o tome kakve će upute davati službenicima uz stazu tijekom treninga, kvalifikacija i utrke.

Direktor utrke i glavni službenik staze, kao i tehnički delegat FIA-e (trenutno Jo Bauer) moraju biti prisutni u četvrtak u 10:00 po lokalnom vremenu (u Monacu srijedom).

Direktor utrke, glavni službenik staze i glavni sudac moraju biti u radio kontaktu dok su bolidi na stazi. Također, glavni službenik staze mora biti u glavnom sjedištu kontrole utrke i u radio kontaktu sa svim sjedištima službenika uz stazu.

Cijeli FIA F1 sportski pravilnik za 2017. možete preuzeti ovdje.

 • Formula 1 2017 car top technical drawing by Darjan Petric maxf1.net hrv red

  Promjene za 2017.

  Pregled najvažnijih promjena u Formuli 1 2017. …
 • Start of the Australian GP 2016

  Promjene za 2016.

  Promjene u tehničkom i sportskom pravilniku za 2016. nisu velike jer je velika promjena pr…
 • Promjene za 2015.

  Pogonske jedinice – svaki vozač ima na raspolaganju četiri pogonske jedinice (pet u slučaj…
Učitaj još iz Sportski pravilnik

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

Obavijesti me o
wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Promjene za 2017.

Pregled najvažnijih promjena u Formuli 1 2017. …