Suosnivač McLarena Tyler Alexander preminuo u 76. godini

tyler-alexander-tribute-f1-mclaren-legend

tyler-alexander-tribute-f1-mclaren-legend

Tyler Alexander, jedan od osnivača McLarena, umro je u 76. godini života, a brojni članovi motorsport zajednice odali su mu priznanje svojim izjavama i prisjećanjima.

Alexander se početkom 60-ih udružio s tadašnjim vozačem Bruceom McLarenom i pomogao mu osnovati momčad koja će kasnije postati jedna od najuspješnijih u povijesti Formule 1.

“Tyler Alexander bio je jedan od temeljnih stupova naše kompanije i radio je s Bruceom od samih početaka. Bruce nije mogao poželjeti boljeg čovjeka koji će mu pomoći u izgradnji današnje reputacije,” rekao je McLarenov CEO Ron Dennis.

Nakon što je pomogao u osnivanju momčadi 1963. Alexander je za McLaren radio još dva desetljeća prije nego je napustio momčad 1983., dvije godine nakon Dennisova dolaska. Ipak, vratio se 1989. i ostao u momčadi do umirovljenja 2008.

Započeo je kao glavni mehaničar, radeći s McLarenom i sunarodnjakom Teddy Mayerom, nakon čega je postao glavni inženjer i na kraju direktor. Osim što je sudjelovao na F1 programu, vodio ih je i do uspjeha u SAD-u na utrkama CanAm prvenstva sportskih automobila i IndyCar seriji.

“Tylerovo vješta, ali praktična stručnost, zajedno s njegovim energetičnim i optimističnim stavom, čini ga vrlo uspješnim i iznimno popularnim,” rekao je Dennis, “Bilo da je nadgledao izgradnju bolida u radionici, vodio pobjedničke momčadi u CanAm i IndyCar serijama ili radio s nekim od najboljih vozača i inženjera u Formuli 1.”

Nakon što je napustio McLaren 1983. Alexander se vratio u SAD i zajedno s Mayerom vodio IndyCar momčad, a kraće vrijeme vodili su i Beatrice F1 momčad koja se natjecala 1985. i 1986.

Slijedi kraći period u IndyCaru nakon čega ga Ron Dennis vraća u McLaren 1989. kao inženjera za specijalne projekte. Do kraja karijere 2008. osvojio je šest vozačkih i pet konstruktorskih naslova.

Učitaj još iz 

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Vettel – ‘Vremena ne znače puno, staza je danas bila uvjerljivo najgora’

Sebastian Vettel smatra da današnje najbolje vrijeme koje je odvozio na najmekšim gumama n…