ferrari-pogonska-jedinica-japan

Nove pogonske jedinice koje su se u Formuli 1 pojavile 2014. tehnički su najsloženije u povijesti Formule 1, a iako je isprve zamišljeno da njihov razvoj tijekom sezone bude zabranjen zbog smanjenja troškova, stvari su ipak krenule drugim putem.

TEHNIKA: Pogonska jedinica

TEHNIČKI PRAVILNIK: Pogonska jedinica i ERS

Izvorna ideja bila je da momčadi, kao i 2014., moraju završiti razvoj svojih motora prije početka sezone, nakon presezonskih testiranja. Ali Ferrari i Renault su primjetili da ne postoji određen datum do kojeg bi se pogonske jedinice morale homologirati pa FIA nije imala izbora nego dopustiti razvoj motora i tijekom sezone.

SUSTAV TOKENA

Pogonska jedinica sastoji se od mnogo dijelova, ali kako bi pojednostavili situaciju, FIA je definirala 42 područja koja se sastoje od više manjih dijelova koji zajedno obavljaju neku funkciju.

Kako neka područja imaju veći značaj od drugih, dodijeljena im je težinska komponenta od 1 do 3 koja opisuje koliko je veliko i značajno određeno područje. ‘Težina’ određenih područja mjeri se u takozvanim tokenima (žetonima), a momčadima je točno propisano koje sezone smiju potrošiti koliko razvojnih tokena.

Kada se svakom od 42 područja dodijeli težinska komponenta od 1 do 3 dobivamo da su sva područja ukupno pokrivena s 66 tokena.

Tri su područja, ukupno vrijedna 5 tokenaodmah zamrznuta i ne mogu se razvijati od početka sezone 2015.:

Kućište radilice 2 tokena
Radilica 2 tokena
Sustav zračnih ventila (uključuje kompresor i uređaje za regulaciju tlaka zraka) 1 token

 

Tako je momčadima za razvoj motora u 2015. preostalo 39 područja ukupne vrijednosti 61 token od kojih tijekom 2015. smiju iskoristiti 32 tokena.

Primjerice, ako se momčad odluči promijeniti dizajn klipova, na to će potrošiti 2 tokenaPumpe za vodu vrijede 1 token, a sustav izgaranja (uključuje sve dijelove koji se tiču unutarnjeg izgaranja poput komora za izgaranje, geometrije ventila itd.) vrijedi 3 tokena.

Honda je novi proizvođač motora za 2015. i FIA isprve nije odobrila razvoj motora tijekom njihove prve sezone jer ni ostali proizvođači to nisu mogli u svojoj prvoj sezoni (2014.). Isto tako nema baš smisla da Honda kao novi proizvođač nema mogućnost razvoja u situaciji kad ionako zaostaje za svima pa bi se taj zaostatak tijekom 2015. još više povećao. McLaren se žalio i pronađeno je kompromisno rješenje.

Hondi je omogućeno da tijekom 2015. na raspolaganju ima prosječan broj neiskorištenih tokena ostalih proizvođača motora uoči prve utrke u sezoni (zaokružen na najmanji cijeli broj).

Ferrari je od 32 moguća tokena do prve utrke 2015. u Australiji iskoristio 22, Mercedes je potrošio 25, a Renault 20. Tako su im za razvoj motora tijekom sezone 2015. ostali sljedeći brojevi tokena:

Ferrari 10 tokena
Mercedes 7 tokena
Renault 12 tokena

 

Prosječna vrijednost neiskorištenih tokena Ferrarija, Mercedesa i Renaulta je 9.67, što zaokruženo na manji cijeli broj daje 9 tokena. Tako je Hondi za razvoj motora tijekom 2015. ostalo 9 tokena.

Honda 9 tokena

 

Svake iduće godine nakon 2015. smanjuje se broj tokena koji se smije iskoristiti za razvoj motora, ali se smanjuje i broj dostupnih područja na koja smijete potrošiti tokene.

Za 2015. su bila zamrznuta samo spomenuta tri područja: kućište radilice (2 tokena), radilica (2 tokena) i sustav zračnih ventila (1 token) koja ukupno vrijede 5 tokena.

Za 2016. i dalje zamrznuto je sve više područja.

Pregled zamrznutih područja i njihova vrijednost u tokenima, kao i broj tokena na raspolaganju po godinama dan je u idućoj tablici:

Ukupan broj područja: 42

Ukupan broj tokena: 66

2015. 2016. 2017. 2018. 2019. 2020.
Broj zamrznutih područja 3 8 8 13 39 39
Vrijednost zamrznutih područja u tokenima 5 15 15 23 63 63
Broj tokena na raspolaganju 32 25 20 15 3 3

NAPOMENA: FIA je promijenila pravila i omogućila razvoj motora i tijekom 2016., a ne samo do homologacijskog roka 28.2.

Također, dopušteno je korištenje starih specifikacija motora, a broj tokena za 2016. neće biti smanjen s 32 na 25, nego ostaje isti, kao i broj zamrznutih područja.

Područja koja se smiju razvijati 2019. i 2020. su, kao što se vidi iz tablice, točno ograničena na samo tri područja koja vrijede točno tri tokena.

Prednabijanje (od ispuha prema ulazu turbine) 1 token
Električni sustav (pr. ožičenje, senzori, alternator, bez aktuatora, namota paljenja i svjećica) 1 token
ERS (ožičenje) 1 token

mclaren-pogonska-jedinica-japan

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

4 Komentari na "Sustav tokena kao mehanizam kontrole razvoja pogonskih jedinica"

Sortiraj od:   najnovijeg | najstarijeg | s najviše glasova
Dragan Tanasic
Gost

hvala za ovo svo objašnjenje,svaka čast! 😀 trebalo je!

KLiK
Gost

Kaže autor, citat: “Prednabijanje (od ispuha prema ulazu turbine)”
Zbilja…od ispuha prema ulazu turbine…aha, ispuh ide baš na ulaz turbine!
Btw, 2x ponavljaš koje stvari su zamrznute u 2015…a ne nabrajaš koje su zamrznute u kasnijim godinima…dakle, nisi ni pročitao tekst još jednom!
Nije baš nešto…popravi!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Leclerc je znao da Hamilton dolazi kad je potpisao novi ugovor

Charles Leclerc otkrio je da je znao da Ferrari intenzivno pregovara s Lewisom Hamiltonom …