F1 Komisija sutra glasa oko mogućega uvođenja sprint utrka za ovu sezonu koje bi na tri vikenda zamijenile kvalifikacije, a na kojima bi osam vozača osvajalo bodove te bi trajale oko trećinu normalne utrke.

Iako je Stefano Domenicali odbacio mogućnost uvođenja obrnutih startnih poredaka za 2021., mogućnost održavanja sprint utrka subotom i dalje je otvorena te bi Formula 1 mogla isprobati takav format na tri ovogodišnje utrke.

Poredak za sprint utrke bio bi određen na temelju jednoga od slobodnih treninga, a utrka bi trajala oko 100 kilometara, što je trećina uobičajene F1 utrke, i vozila se u subotu poslijepodne umjesto kvalifikacija.

Rezultati sprint utrke odlučivali bi startni poredak za nedjeljnu utrku, a kako bi se izbjegla taktiziranja bodove bi osvajalo osam vozača i to oko pola uobičajenih bodova (12-9-7-6-5-4-3-2), prenosi BBC.

Ukoliko F1 Komisija, koju čine sve F1 momčadi, FIA, Pirelli i F1 šefovi, odobri uvođenje sprint utrka za 2021. one bi se trebale održati na tri ovogodišnja F1 vikenda u Kanadi, Brazilu i Monzi.

Da bi se to dogodilo, potrebno je 28/30 mogućih glasova članova F1 Komisije.

Budući da su zbog nesigurnosti oko pandemije koronavirusa upitna održavanja utrka u Kanadi i Brazilu, Monza bi u slučaju pozitivnoga ishoda glasanja bila jedina utrka na kojoj bi se isprobao novi format osim ako se izglasaju i rezervne utrke za isprobavanje sprint utrka.

Zbog većih troškova takvoga formata vikenda, F1 planira povećati plaćanja momčadima za te vikende za oko 75 000 $.

2020 Sakhir GP start of the race Photo Daimler
Start VN Sakhira 2020. (Photo: Daimler)
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

VN Turske otkazana, dvije utrke u Austriji

Vodstvo Formule 1 potvrdilo je da će VN Turske, koja je trebala zamijeniti VN Kanade, biti…