Force-India-VJM10-F1-2017-foto amus

Force India predstavila je jubilarni deseti bolid u svojoj povijest imena VJM10 koji je privukao pozornost zahvaljujući nekim estetski upitnim rješenjima, ali detaljniji pogled otkriva da je bolid itekako razvijen i koristi neka zanimljiva i složena rješenja.

Nakon što su prošle godine ponovno ostvarili uspjeh koji je malo tko od njih očekivao i završili četvrti u poretku konstruktora, momčad Force Indije s optimizmom dočekuje novu sezonu u kojoj im je cilj završiti treći, bez obzira na znatno manji budžet od tvorničkih momčadi.

Force India prošle je godine počela koristiti novi, 60%-tni model bolida u zračnom tunelu, za razliku od dosadašnjeg 50%-tnog modela, a novi VJM10 prvi je bolid u njihovoj povijesti dizajniran uz pomoć 60%-tnog modela.

Novi model inženjerima nudi veću preciznost i korelaciju sa stvarnim podacima na stazi, a momčad bi ove godine trebala itekako profitirati od ovoga poboljšanja budući da će razvoj bolida tijekom sezone biti nevjerojatno brz s obzirom da je na snazi novi tehnički pravilnik.

Force India već duže vrijeme koristi neobično rješenje na nosu svoga bolida, a ni novi VJM10 nije iznimka. Pozornost su privukli i produljeni pokrov motora odnosno peraja kao i stepenica na monokoku kod prihvatnog mjesta za prednji ovjes.

Prednje krilo i nos

Iako izgleda neobično, nos (1) Force Indije VJM10 zapravo je ekstremna interpretacija dosad viđenih rješenja gdje je središnji dio isturen na potrebnu udaljenost i spušten na potrebnu visinu kako bi se zadovoljio tehnički pravilnik i prošli sigurnosni testovi, a dijelovi između njega i nosača sada su izuzetno uvučeni i čine kanale za prolaz zraka, što je i glavni cilj svih rješenja otkako je maksimalna visina nosa 2014. značajno spuštena.

Prednje krilo u ovoj prvoj specifikaciji očekivano je slično onome s kojim je Force India završila prošlu sezonu, ali zbog 60mm širih prednjih guma i 150 mm šireg prednjeg krila promijenila se geometrija rubnih dijelova.

Vodeći profil krila na rubu formira tri tunela (2), slično kao i na Renaultu, ali tuneli započinju ranije nego 2016. zbog veće širine prednjih guma koja zahtjeva veći radijus tunela kojega čine svi elementi. U tom dijelu prednjega krila nalazi se sedam elemenata, središnji dio ima šest elemenata, a dio najbliži nosu ima pet elemenata.

Vanjski dio prednjega krila formira tunel rastućeg radijusa koji stvara vrtloge koji pomažu usmjeriti zračnu struju oko turbulentnih prednjih kotača, a iznad njega nalazi se kaskada (3) i još jedan horizontalni element iza nje koji također pomažu usmjeriti zračnu struju oko prednjih kotača.

Najgornji element u središnjem je dijelu razrezan (4) pa na tom mjestu krilo ima šest elemenata, a iznad njega nalazi se usisnik za hlađenje prednjih kočnica (5) koji u Formuli 1 već godinama ima i aerodinamičku funkciju, što je vidljivo i iz pozicije zakrivljenih elemenata koji vise s usisnika. FIA od momčadi ne traži dokazivanje da elementi u ovom području zaista služe hlađenju kočnica, kao i na stražnjim kotačima.

Područje iza prednjih kotača

Područje iza prednjih kotača postalo je jedno od ključnih područja razvoja novih bolida za 2017. zbog novoga tehničkog pravilnika koji inženjerima omogućuje korištenje aerodinamičkih dodataka u puno većem području nego u periodu od 2009. do 2016.

Ovo područje počinje 430 mm iza linije koja spaja središta prednjih kotača i dosad smo vidjeli vrlo zanimljive i različite interpretacije iako je riječ o prvim specifikacijama s kojima momčadi svojim suparnicima ne žele otkriti previše.

Force India VJM10 ima veliki bočni usmjerivač (1) s četiri vertikalna proreza koji se spuštaju do otprilike polovice visine, kao i manji, niži usmjerivač (2) koji surađuje s velikim i pomaže odijeliti turbulentnu zračnu struju s prednjih kotača od lamirnarnije zračne struje koja putuje ispod monokoka prema bočnim stranicama.

Prednji ovjes je uobičajeni push rod, a njegova prihvatna mjesta izuzetno su visoko zbog čega se na monokoku ističe prijelaz (3) koji podsjeća na rješenja koja smo viđali 2012. i 2013. Force India koristi estetski pokrov koji ublažava ovaj prijelaz, ali s obzirom koliko je visoko prihvatno mjesto za push rod, pokrov nije mogao u potpunosti izravnati ovaj prijelaz.

Postoji mogućnost da se momčad na ovaj potez odlučila kako bi kasnije mogli koristiti hidrauličke elemente koji povezuju lijevi i desni prednji ovjes, poput Mercedesa i Red Bulla, ali tek kad FIA jasno kaže što je dopušteno, a što nije. Momčad poput Force Indije ne želi trošiti novce i vrijeme na nešto što će na kraju biti zabranjeno jer je upravo učinkovitost trošenja novca njihova najveća snaga zbog koje su na kraju i završili 4. u 2016.

Momčad je nastavila koristiti šuplju prednju osovinu (4) koju koriste već nekoliko godina, kao i još nekoliko momčadi, a inženjeri se na to odlučuju kako bi poboljšali strujanje zraka u ovom području i blago povećali downforce (ali i otpor zraka). Na bržim stazama momčadi često zatvaraju prednju osovinu što smo vidjeli i prošle godine na Spa i Monzi.

Također, između prednjih kotača i ispod monokoka nalaze se vertikalni usmjerivači koji su u donjem dijelu izrezani na 12 dijelova nepravilnog oblika prilagođenog zračnoj struji u ovome području i koji usmjeravaju zračnu struju prema početku podnice i složenim usmjerivačima ispred bočnih stranica.

Bočne stranice

Force India je prva momčad kod koje vidimo šire bočne stranice (1) koje koriste povećanu maksimalnu dopuštenu širinu po novim pravilima. Bočne stranice sada moraju biti minimalno 1400 mm široke, a najviše 1600 mm. Novi VJM10 ima primjetno šire bočne stranice u njihovom najširem dijelu što se vidi i po širini podnice na tom području.

Ideja je iskoristiti širinu kako bi bočne stranice na stražnjem kraju bile uže u čemu je Force India definitivno uspjela jer je završetak stražnjega kraja dosad najuži od predstavljenih bolida.

Usmjerivači zraka (2) kod otvora za hladnjake ne spuštaju se do same podnice, nego samo do visine otvora za hladnjake, a vertikalno su razrezani na dva dijela. Također, usmjerivači se nastavljaju i preko gornje površine bočnih stranica gdje njihov profil odozgo podsjeća na bumerang.

Otvori za hladnjake (3) vertikalno su podijeljeni na dva dijela, a područje ispod njih očišćeno je za neometano strujanje zraka prema stražnjem kraju bolida. Zakrivljeni rub podnice ima dugu horizontalnu paralelnu traku (4) koja pomaže zadržati zračnu struju koja putuje oko bočnih stranica.

Usisnik iznad vozačeve glave (5) prati trendove koje su postavili i ostali novi bolidi te je sada širi i sastoji se od tri dijela, a oblikom jako podsjeća na usisnik prošlogodišnjeg Mercedesa W07. Dio ispod usisnika maksimalno je uvučen kako bi se smanjio otpor zraka, a s gornjim dijelom povezan je nakošenom spojnicom.

Stražnje krilo i stražnji kraj

Stražnje krilo sada je niže i šire, a nemoguće je ne primijetiti ogromnu peraju (7) koja dijeli pokrov motora koju u nekom obliku pokazale sve momčadi. Peraja se ponovno koristi zbog nižeg stražnjeg krila koje je zbog toga više izloženo turbulencijama stražnjih guma i zračnoj struji koja putuje s prednjeg kraja, a Force India pokazala je uvjerljivo najveću peraju od momčadi koje su dosad pokazale svoje bolide.

Bočne ploče stražnjega krila (1) sada su nakošene za 25 stupnjeva, a na donjem elementu stražnjega krila nalazi se DRS mehanizam (2) povezan s držačem stražnjega krila (3) koji prolazi kroz glavnu ispušnu cijev.

Gornji dio bočnih ploča sadrži već uobičajene horizontalne proreze koji smanjuju turbulencije blizu rubova krila i povećavaju učinkovitost, a donji dio ploča je zakrivljen prema novom tehničkom pravilniku.

Podnica ispred stražnjih kotača sadrži seriju od osam poprečnih proreza (6) koji pomažu smanjiti učinak rotirajuće stražnje gume na rad difuzora, kao i uzdužna horizontalna pruga (6) postavljena u širini stražnje gume.

Difuzor je ove godine čak 2.2 puta veći od prošle godine i sigurno će biti ključno područje razvoja tijekom sezone. Sada je visok 175 mm (dosad 125 mm) i širok 1050 mm (dosad 1000 mm), a na njegovu vrhu nalaze se dvostruki horizontalni profili koji pomažu ubrzati protok zraka iz difuzora i povećavaju downforce, što je također uobičajena praksa posljednjih godina.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Baku 2017. – Ricciardo pobjednik kaotične utrke, Stroll na postolju

Daniel Ricciardo pobjedio je na kaotičnoj VN Azerbajdžana na današnji dan 2017. u kojoj su…