Ferrari je prvi predstavio svoj novi SF1000 na događaju u talijanskom Romolo Valli Municipal Theatre i najavio borbu za naslov prvaka u F1 sezoni 2020. – može li Ferrari napokon prekinuti period bez naslova prvaka i srušiti moćni Mercedes?

Novi SF1000 detaljna je evolucija prethodnika SF90 kojem je nedostajalo downforcea na većini staza u odnosu na Mercedes i Red Bull, a vozači su se mučili izvući maksimum iz Pirellijevih guma, posebno u prvom dijelu sezone.

Zato je novi SF1000 dizajniran da otkloni te slabosti, uz svjesno žrtvovanje brzine na pravcu koja je bila najjači adut SF90, ali zato bi novi bolid trebao biti konkurentniji na širem rasponu staza i uvjeta na stazi.

Nos i prednje krilo

Ferrari F1 SF1000 2020 car studio photo front Photo Ferrari

Nos se nije značajno mijenjao na Ferrariju od 2016., a nos na upravo predstavljenom SF1000 nastavak je prošlogodišnjeg Ferrarijevog trenda uvedenog na VN Singapura kada je nos dobio kapu (označena žuto) koja se proteže s obje strane središnje ekstenzije.

Upravo je taj aerodinamički paket transformirao ponašanje SF90 u zavojima, posebno prednjega kraja kojem je nedostajalo prijanjanja na ulazu u zavoj, pa ne čudi da je i novi SF1000, barem zasad, zadržao taj razvojni koncept.

Prednje krilo također je prošlogodišnje i slijedi koncept u kojem je težište na usmjeravanju dijela zračne struje s vanjske strane prednjih kotača nasuprot postizanja maksimalnog iznosa downforcea pa su rubni dijelovi prednjega krila niži kako bi se više zraka prelilo s vanjske strane prednjih kotača.

Kao i prošle godine, maksimalni broj elemenata prednjeg krila je pet, a Ferrarijevo prednje krilo doseže maksimum visine otprilike na pola puta između ruba i nosa, kompenzirajući za manjak downforcea na rubovima krila.

Bočne ploče prednjega krila također su iz drugoga dijela 2019. te imaju dva manja usmjerivača zraka (bijelo) kako bi se zrak bolje usmjerio oko rotirajućih prednjih kotača.

Ferrari F1 SF1000 2020 car studio photo front end Photo Ferrari Edited by MAXF1 net

Prednji ovjes i područje iza prednjih kotača

Novi SF1000 zadržava danas uobičajeni push rod prednji ovjes s dvostrukim poprečnim ramenima, a ispred prednjega ovjesa i ispod šasije nalaze se sedmerostruki zakrivljeni vertikalni elementi (crveno) kakve smo u raznim oblicima gledali i prošle sezone.

Njihova svrha je prihvatiti zrak koji dolazi ispod nosa i sa središnje, 500 mm široke neutralne sekcije prednjega krila te ga oblikovati i poslati prema dnu bočnih stranica gdje će ga dalje usmjeriti složene aerodinamičke strukture u tom području.

S gornje strane šasije nalazi se već uobičajeni izlaz S-duct sustava (plavo) čiji je ulaz ispod znaka ‘Shell’ s gornje strane nosa, a S-duct sustav pomoći će da zračna struja bolje prijanja na površini nosa.

Iza prednjega ovjesa nalaze se i visoki vertikalni usmjerivači zrača vrlo blizu šasije (ljubičasto) koji smiju biti te visine zbog kreativnog korištenja pravila – ukoliko se na tom mjestu šasija dizajnira tako da bude malo uža od maksimalno dopuštene širine, onda se tu smiju postaviti visoki usmjerivači zraka koji ne moraju biti niski kao oni iza njih.

Tu su i dva horizontalna zakrivljena bumerang krila (zeleno) kakve je Ferrari prošle godine koristio od VN Mađarske i koji su postali općeprihvaćeni trend u ovom području F1 bolida (prošle godine nije ih koristio samo Renault), a koji pomažu oblikovati turbulentnu zračnu struju s rotirajućih prednjih kotača i poslati ju prema otvorima za hladnjake i oko bočnih stranica.

Bočne stranice

Ferrari F1 SF1000 2020 car studio photo front end sidepods bargeboards front Photo Ferrari Edited by MAXF1 net

Koncept bočnih stranica nastavlja se na onaj prvi puta viđen na SF70H iz 2017. koji koristi vrlo visoke bočne otvore za hladnjake i visoko postavljene bočne sigurnosne strukture pomaknute maksimalno iza kako bi se oslobodio put zračnoj struji u donjem dijelu bočnih stranica.

Otvori za hladnjake (tirkizno) vrlo su mali i sadrže par vertikalnih usmjerivača zraka (plavo) pričvršćenih na bočne sigurnosne strukture (ružičasto), a donja struktura spojena je s vertikalnim elementom u ovom području dok gornja završava zakrivljeno prema gore.

Za razliku od SF70H (2017.), SF71H (2018.) i SF90 (2019.), novi SF1000 nema otvor za zrak na gornjoj strani bočnih stranica što će pomoći dodatno smanjiti otpor zraka i povećati aerodinamičku učinkovitost, što naglašava koliko je Ferrari napredovao s hlađenjem na novom bolidu.

I na gornjoj fotografiji vidljiva su dva bumerang krila (zeleno), a retrovizori su otvorenog kućišta i integrirani u složenu aerodinamičku strukturu koja uključuje duge horizontalne nosače potpomognute kraćim vertikalnim nosačima.

Pokrov motora

Ferrari F1 SF1000 2020 car studio photo side Photo Ferrari

Bolid ima primjetno manji pokrov motora koji bliže prati komponente pogonske jedinice i sustava hlađenja, što je jedna od ključnih stavki suvremenih F1 bolida zbog velikoga utjecaja koji ima na aerodinamiku.

Vidljivo je da se bočne stranice savijaju prema dolje već na znaku ‘Shell’, što nije bio slučaj na prošlogodišnjem SF90, a peraja koja vertikalno dijeli pokrov motora počinje 30-ak centimetara iza usisnika iznad vozačeve glave, što je trend koji je Ferrari započeo na prošlogodišnjoj VN Španjolske.

Ferrari F1 SF1000 2020 car studio photo side angle Photo Ferrari

Usisnik iznad vozačeve glave sličnoga je oblika kao i prošlogodišnji i primjetno manji nego na svim drugim bolidima prošle sezone, a pokraj njega se nalaze ‘rogovi’, slični onima na McLarenu MP4-20 iz 2005. iako puno manji, koji su spojeni s kućištima TV kamere.

Bit će zanimljivo pratiti hoće li se neka momčad odlučiti kopirati ovo zanimljivo rješenje koje pomaže usmjeriti i oblikovati zračnu struju prema stražnjem krilu.

Stražnji ovjes i stražnji kraj

Ferrari F1 SF1000 2020 car studio photo rear end side view Photo Ferrari

Stražnji ovjes ostao je pull rod konfiguracije koji je Red Bull vratio u Formulu 1 2009. i koji omogućuje aerodinamički povoljniji razmještaj spona u ovom osjetljivom području, a stražnji kraj je uži zahvaljujući kompaktnijoj integraciji elemenata pogonske jedinice.

Na SF1000 nalazi se i dvostruko T-krilo, iza završetka peraje s vozačevim brojem, a koje služi stvaranju manje količine downforcea i oblikovanju zračne struje koja putuje ispod stražnjega krila, povećavajući njegovu učinkovitost.

Stražnje krilo preuzeto je s prošlogodišnjeg SF90 i sigurno ćemo vidjeti novu inačicu prije prve utrke sezone u Australiji ili čak na samoj prvoj utrci, a bočne ploče stražnjega krila šesterostruko su prorezane kako bi se povećala virtualna širina stražnjega krila i downforce koji može proizvesti.

Nosači stražnjeg krila i dalje su dvostruki, što Ferrari koristi već nekoliko godina, a nosači su pričvršćeni za gornju stranu donjega elementa stražnjega krila kako bi se smanjili aerodinamički gubici.

Ferrari F1 SF1000 2020 car studio photo side angle Photo Ferrari

Iako je riječ o osnovnoj specifikaciji novoga Ferrarija SF1000, bolid zasad izgleda vrlo obećavajuće, posebno u području bočnih stranica koje su vrlo kompaktne i imaju vrlo male bočne otvore za hladnjake, ali unatoč tome bolid je zadržao vrlo mali usisnik iznad vozačeve glave koji je bio specifičan za SF90.

To pokazuje koliko je naporno Ferrari radio na novom sustavu hlađenja koji im je omogućio manje otvore za hladnjake i uži pokrov motora, a sve kako bi što više zraka prošlo iznad podnice i prema stražnjem krilu.

Binotto je prošle godine priznao da je SF90 bio dizajniran s namjerom da bude prvak u aerodinamičkoj učinkovitosti, a ne u najvećem downforceu, zbog čega ih je Mercedes uništio u prvom dijelu sezone, a tek je serija poboljšanja sa svrhom povećanja downforcea donijela otključavanje potencijala i bolje performanse.

Hoće li s novim SF1000, koji je otpočetka dizajniran da proizvodi više downforcea i bolje koristi Pirellijeve gume, Ferrari moći zaprijetiti Mercedesu od prve utrke prvenstva tek ćemo vidjeti, ali čini se da su naučili važne lekcije iz prošle sezone. Hoće li to biti dovoljno pokazat će vrijeme, a prvi dio odgovora dobit ćemo na predsezonskim testiranjima koja počinju 19. veljače, ali koja su prošle godine bila vrlo varljiva za Ferrari.

Ferrari F1 SF1000 2020 car launch 1 Photo Ferrari

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Hamilton za 40 milijuna funti prelazi u Ferrari 2024.?

Britanski tabloidi raspisali su se da će Lewis Hamilton potpisati ugovor s Ferrarijem za i…