Mercedes je uveo nekoliko važnih promjena na svom novom F1 bolidu za 2020. koje bi im trebale povećati razvojni potencijal tijekom sezone, u posljednjoj godini prije velike promjene pravila, i napad na rekordni sedmi uzastopni dvostruki naslov prvaka.

Kao što je i očekivano, novi F1 W11 evolucija je uspješnog prethodnika koji je bio uvjerljivo najbolji bolid u prvom dijelu sezone prije nego su ga sustigli i Red Bull i Ferrari, ovisno o konfiguraciji staze.

Ali bez obzira što je ovo posljednja godina prije velike promjene tehničkoga pravilnika 2021., Mercedes se odlučio za nekoliko promjena kako bi si povećali razvojni potencijal jer je sazrijevanjem pravila sve teže pronaći vrijeme po krugu s istim konceptom.

Novi F1 W11 EQ Performance evolucija je prethodnika F1 W10 koji je prošle godine ostvario pet dvostrukih pobjeda na prvih pet utrka, a momčad je promijenila većinu od 10 000 dijelova na bolidu kako bi izvukli više performansi.

VN Italije 2020. – MAXF1 vas vodi u Monzu

“Pravila su većinom ostala ista tako da smo se morali pobrinuti da ne ostanemo bez razvojnoga potencijala na paketu koji je prošle godine radio prilično dobro,” rekao je Allison.

“Željeli smo promijeniti aspekte koncepta bolida, aspekte koje bi bilo potpuno nemoguće promijeniti tijekom sezone, kako bi si pružili bolju platformu za novu sezonu. Pokušali smo napraviti nekoliko pomno odabranih promjena u arhitekturi kako bismo razvojnu krivulju održali dovoljno strmom iako su pravila već dugo stabilna.”

Nos i prednje krilo

2020 F1 Mercedes F1 W11 nose and front wing Photo Daimler Edited by MAXF1net

Mercedes je na ovom području ostao vjeran provjerenim rješenjima iako će definitivno biti novih rješenja koja će biti evolucija kasnih prošlogodišnjih i pokazanih na prvoj specifikaciji iz 2020.

Mercedes je prošle godine bio jedina momčad koristi obli puni nos (ove godine im se pridružio Renault), bez središnje ekstenzije i dva ili više kanala oko nje, a nos se vrlo brzo sužava kako bi se stvorilo više mjesta za ulaz zraka pod ‘kapu’ ispod i pokraj nosa koju je Mercedes prvi počeo koristiti 2017.

Kapa koristi maksimalnu širinu karoserije na tom području i hvata zrak pokraj nosa kako bi ga usmjerila prema aerodinamičkim elementima iza prednjih kotača i dalje prema podnici bolida i području oko bočnih stranica.

Prednje krilo je iz kasne 2019. i slijedi koncept koji rubne dijelove krila u manjoj mjeri žrtvuje downforce za bolju kontrolu zračne struje s vanjske strane prednjih kotača pa oni nisu tako dramatično odrezani kao na Ferrariju ili Alfi.

Prednji ovjes i područje iza prednjih kotača

Prednji ovjes na Mercedesu F1 W11 iz 2020.

Jedna od tri veće promjene na novom Mercedesu je prednji ovjes koji je i dalje pushrod konfiguracije kao i svi u današnjoj Formuli 1, ali je pushrod (žuto) pričvršćen na ekstenziju na prednjem kotaču, čime se mijenja kinematika ovjesa i njegov aerodinamički utjecaj na ovom području.

Zahvaljujući ekstenziji, pushrod može biti kraći i lakši te ga se može postaviti pod aerodinamički povoljniji kut za bolje strujanje zraka u ovom području.

Promjena ima i kinematički učinak na prednji ovjes jer se udaljenost prednjeg od kraja od tla smanjuje s povećanjem zakretnog kuta upravljača što pomaže snižavanju težišta i približavanju prednjega krila tlu za više downforcea.

Gornje poprečno rame (narančasto) također je pričvršćeno na ekstenziju koja omogućava višu prihvatnu točku za bolji aerodinamički položaj, ali to je rješenje koje koriste od prošle godine (donja fotografija).

2019 F1 tech Mercedes F1 W10 EQ Power + front suspension brake ducts aero S-duct Photo Daimler Edited by MAXF1net -
Prednji ovjes na Mercedesu F1 W10 iz 2019.

2020 F1 Mercedes F1 W11 first shakedown Silverstone 2000px Bottas Photo Daimler

2020 F1 Mercedes F1 W11 front wheels side view Photo Daimler Edited by MAXF1net

2020 F1 Mercedes F1 W11 front bargeboards behind front wheel side angle view Photo Daimler Edited by MAXF1net

Područje iza prednjih kotača, koje prihvaća zračnu struju koja dolazi s kape ispod nosa i s aerodinamičkih profiliranih elemenata prednjeg ovjesa, vrlo je slično onome s prošlogodišnjeg F1 W10 iz drugoga dijela sezone kada je Mercedes na Suzuki donio novu inačicu peterostrukih bočnih horizontalnih krila po uzoru na Haas (tirkizno).

Ali vertikalni usmjerivač  zraka sa znakom Petronasa (zeleno) sada je ponovno spojen s horizontalnim usmjerivačem iznad početka bočnih stranica, što je suprotno trenutnom trendu u Formuli 1 i onome što je Mercedes počeo koristiti prošle godine u Suzuki (usporedba na donjoj fotografiji).

2019 Mercedes F1 W10 Russian vs Japanese GP sidepod wings Photos Daimler EditedBy MAXF1net
Usporedba krila oko bočnih stranica na prošlogodišnjem F1 W10 na VN Rusije 2019. (lijevo) i VN Japana 2019. (desno)

Ali zato se ostatak elemenata na ovom području snažno podudara s kasnim aero paketom iz 2019. gdje se prorezani, niži vertikalni element (narančasto) nalazi ispred horizontalnih proreza dok se u podnožju glavnih usmjerivača (s natpisom F1 W11) nalazi nekoliko manjih usmjerivača zraka (bijelo) koji stvaraju vrtloge i šalju ih oko bočnih stranica.

Mercedes je zadržao i tri bumerang horizontalna krila koja pomažu oblikovati u usmjeriti zračnu struju koja dolazi s elemenata prednjeg ovjesa oko donjega dijela bočnih stranica.

2020 F1 Mercedes F1 W11 front bargeboards behind front wheel side view Photo Daimler Edited by MAXF1net

Bočne stranice i pokrov motora

2020 F1 Mercedes F1 W11 front bargeboards behind front wheel side angle view shakedown Photo Daimler Edited by MAXF1net

Druga velika promjena na novom Mercedesu odnosi se na bočne sigurnosne strukture pokraj vozača koje diktiraju oblik i položaj bočnih otvora za hladnjake.

Mercedes-F1-W10-vs-W11 sidepod intakes comparison Photos Daimler EditedBy MAXF1net
Usporedba bočnih sigurnosnih struktura i otvora za hladnjake na Mercedesu F1 W10 iz 2019. (lijevo) i F1 W11 iz 2020. (desno).

Mercedes je, po uzoru na trend započet 2017. na Ferrariju SF70H, pomaknuo gornju horizontalnu sigurnosnu strukturu (ružičasto na jednoj od donjih fotografija i tirkizno na fotografiji ispod) prema dolje i smjestio otvor za hladnjake iznad nje zbog čega se oni nalaze više nego inače, čime se otvara više prostora za neometano strujanje zraka oko donjega dijela bočnih stranica.

Također, Mercedes je uspio još više stanjiti bočne stranice koje se sada još ranije i strmije spuštaju i prate konturu radijatora iako su oni prema tvrdnjama tehničkoga direktora Jamesa Allisona veći nego na prošlogodišnjem F1 W10 kako bi se izbjegli problemi s hlađenjem na vrućim utrkama.

To smanjuje otpor zraka i poboljšava kvalitetu i kvantitetu zračne struje prema stražnjem kraju što je kritično za funkcioniranje difuzora i stražnjeg krila.

2020 F1 Mercedes F1 W11 sidepods side view Photo Daimler Edited by MAXF1net 2020 F1 Mercedes F1 W11 sidepods side angle view Photo Daimler Edited by MAXF1net

Mercedes je zadržao gotovo isti oblik usisnika iznad vozačeve glave koji se sastoji od tri dijela (žuto), a ujedno služi i kao sigurnosna struktura prilikom prevrtanja.

Stražnji ovjes i stražnji kraj

Treća veća promjena na novom F1 W11 odnosi se na stražnji ovjes odnosno na položaj njegovih elemenata kako bi se postigle povoljnije aerodinamičke karakteristike.

Mercedes je prošlih godina vodilicu kotača (zeleno) i donje poprečno rame (narančasto) izrađivao iz jednoga komada koji je ležao u istoj horizontalnoj ravnini, ali za ovu sezonu vodilica kotača stoji zasebno i pomaknuta je prema gore kako bi se umanjio njezin utjecaj na zračnu struju iznad difuzora.

Također, gornje poprečno rame (tirkizno) sada ima višu prihvatnu točku na osovini kotača kako bi se oslobodilo još više prostora za strujanje zraka ispod njega. Mercedes je i prošle godine koristio ovakvo rješenje, kao i nekoliko drugih momčadi, ali ove godine su još više pomaknuli prihvatno mjesto prema gore.

Pogonska osovina (žuto) i dalje je uklopljena u aerodinamički profil stražnje spone donjega poprečnog ramena kako bi se smanjio njezin utjecaj na zračnu struju u ovom području, što je već dugo vremena trend u Formuli 1.

2020 F1 Mercedes F1 W11 first shakedown Bottas zoom front Silverstone rear suspension Photo Daimler Edited by MAXF1net

Nosači stražnjega krila su dvostruki, što je Mercedes puno kasnije prihvatio od Ferrarija koji je prvi krenuo tim putem, a pričvršćuju se za gornju površinu donjega elementa stražnjeg krila kako bi se minimizirao njihov utjecaj na aerodinamičku učinkovitost.

Bočne ploče stražnjega krila su prorezane po uzoru na one uvedene na prošlogodišnjoj VN Njemačke, a sigurno je da ćemo vidjeti još nekoliko evolucija tijekom testiranja i sezone.

2020 F1 Mercedes F1 W11 rear end side view Photo Daimler Edited by MAXF1net

 

2020 F1 Mercedes F1 W11 rear end angled side view Photo Daimler Edited by MAXF1net 2020 F1 Mercedes F1 W11 rear wheels side view Photo Daimler Edited by MAXF1net

Load More Related Articles
Load More In Tehnika - vijesti
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Ferrari nakon Hamiltona doveo još dva pojačanja iz Mercedesa

Loic Serra i Jerome d'Ambrosio dva su nova pojačanja koja je Ferrari potpisao od jednoga o…