Ferrari je danas predstavio novi F1 bolid za 2019. s kojim su obilježili 90. obljetnicu postojanja Ferrarija i s kojim žele osvojiti prvi naslov prvaka nakon 2008. – donosimo sve tehničke detalje i specifikacije novoga Ferrarija.

Ferrari SF90, čije je kodno ime 670, šesti je jednosjed kojega je Ferrari izradio u novoj hibridnoj turbo eri i ukupno 65. F1 bolid u njihovoj povijesti, a bolid je dizajniran prema novim F1 pravilima za 2019. koja su osmišljena kako bi se vozači lakše pratili i pretjecali.

Prednje krilo je šire i jednostavnije dok je stražnje šire i više, s jednostavnijim bočnim pločama. Usmjerivači zraka iza prednjih kotača sada su niži dok su usisnici za hlađenje prednjih kočnica jednostavniji.

Ukupna težina bolida porasla je na 743 kg, uključujući vozača koji sa sjedalom mora težiti minimalno 80 kg (u slučaju manje težine dodaju se utezi izravno u sjedalo, što je novost za 2019.).

Količina goriva za utrku povećana je sa 105 na 110 kg.

Prednje krilo

Prednje krilo jedna je od najvažnijih komponenata na F1 bolidu koja ne samo da proizvodi prednji downforce nego i šalje zračnu struju svim elementima iza sebe. Nova pravila zahtjevaju jednostavnije prednje krilo koje je sada široko 2 metra, baš kao i sam bolid, a smije imati najviše pet elemenata.

2019 Ferrari SF90 studio photo front view Photo Ferrari

Usisnici za hlađenje prednjih kočnica

S vremenom su usisnici za hlađenje prednjih kočnica postali izuzetno složeni zbog brojnih aerodinamičkih dodataka koje su inženjeri smjeli postavljati oko njih, a sada je ta zona drastično smanjena kako bi bolidi iza sebe ostavljali manje turbulencija.

Stražnje krilo

Sada je šire i više, a bočne ploče su 100 mm duže i imaju stražnja LED svjetla na svojim rubovima, što je slično rješenjima koja je FIA primijenila za LMP1 i LMP2 prototipe. DRS sustav sada je učinkovitiji za veću razliku u brzini prilikom aktivacije.

Usmjerivači zraka

2019 Ferrari SF90 studio photo left side Photo Ferrari

Pravila nalažu da smiju biti visoki najviše 350 mm iznad referentne ravnine bolida, a 2018. su smjeli biti visoki 475 mm.

Težina

Novi Ferrari SF90 je, kao i ostali bolidi, težak minimalno 743 kg, što je porast od 10 kg u odnosu na 2018., a minimalna težina vozača sa sjedalom iznosi 80 kg.

Pokrov motora

2019 Ferrari SF90 studio photo right angle side Photo Ferrari

Novi Ferrarijev F1 bolid ima značajno stanjen pokrov motora kao bi se poboljšala aerodinamička učinkovitost. Ferrari je naporno radio na smanjenju komponenti i njihovom drukčijem razmještaju kako bi smanjili volumen koji zauzimaju. Usisnik iznad vozačeve glave sličan je onom koji su koristili 2014. dok je rad na dinamici fluida unutar bolida omogućio da se zadrži ista učinkovitost hlađenja kao i na SF71H uz zauzimanje manje mjesta.

Pogonska jedinica

I dalje se sastoji od šest komponenti – V6 motor, turbo, MGU-H, MGU-K, baterije i kontrolna elektronika. Svaki vozač ima najviše tri motora, turba i MGU-H u sezoni i najviše dva MGU-K, baterije i kontrolne elektronike, kao i 2018.

Ferrari je poboljšao termičku i mehaničku učinkovitost nove pogonske jedinice 064. To su postigli razvojem motora s unutarnjim izgaranjem, sustava za obnovu energije (ERS) i fluidima poput goriva i maziva.

Pogonska jedinica dizajnirana je da pristaje u cijeli dizajn bolida, a ERS je smanjene težine i dimenzija.

Tehnički podaci

Šasija

Šasija od ugljičnih vlakana s halo sustavom zaštite
Longitudinalno postavljen mjenjač s 8 brzina i brzinom za kretanje unatrag
Hidraulički kontroliran diferencijal
Samoventilirajuće kočnice od ugljičnih vlakana promjera 278 mm i najveće debljine od 32 mm
Push-rod prednji ovjes, pull-rod stražnji ovjes
Težina s vozačem i fluidima 743 kg
Kotači 13” OZ Racing

V6 motor

Kapacitet:  1600 cc
Najveći broj okretaja: 15000 o/min
Jedan turbo
Najveći protok goriva: 100 kg/sat
Najveća količina goriva za utrku: 100 kg
Konfiguracija: V6 90°
Provrt 80 mm
Hod 53 mm
Četiri ventila po cilindru
Izravno ubrizgavanje goriva, max. 500 bara

ERS

Kapacitet baterije 4MJ
MGU-K snaga 120 kW
MGU-K najveći broj okretaja 50 000
MGU-H najveći broj okretaja 125 000

2019 Ferrari SF90H Photo Ferrari side angle live presentation 2

Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Mercedesova poboljšanja o kojima ovisi borba za naslov prvaka

Mercedes je na desetu utrku prvenstva na Silverstoneu donio dugo najavljivani paket aerodi…