Kako su posljednjih godina tehnički zahtjevi Formule 1 rasli, tako je rasla i važnost testiranja. Ipak, zbog smanjenja rastućih troškova FIA je 2009. ograničila momčadi na 15 000 testnih kilometara tijekom kalendarske godine. Promotivni događaji (koje momčad smije organizirati dvaput godišnje i tijekom svakog od njih smije prijeći najviše 100 km) i demonstracijski događaji (također dva po sezoni, najviše 15 km na svakom od njih) ne računaju se u ukupni zbroj testnih kilometara.

Momčadi na testiranjima smiju doći samo s jednim bolidom i to na mjestima koje odobri FIA i ne smiju se održavati izvan Europe bez pristanka većine momčadi. Prije testiranja momčadi moraju obavijestiti vladajuće tijelo o rasporedu kako bi se, ukoliko je to potrebno, mogao uposliti promatrač. Svi bolidi moraju imati standardiziranu i od FIA-e odobrenu elektroničku kontrolnu jedinicu (ECU, eng. Electronic Control Unit) i imati uspješno položene FIA-ine sigurnosne testove.

Momčadi su 2014. imale tri testa po četiri dana i dodatna četiri testa po dva dana na stazama koje su domaćini utrke. Za 2015. se broj dvodnevnih testova na stazama nakon održane utrke smanjio s četiri na dva, a 2016. je smanjen broj predsezonskih testova s tri na dva testa po četiri dana. Isti broj testnih dana ostao je i za 2017.

Svi sudionici moraju zatvoriti svoje tvornice na 14 uzastopnih dana u kolovozu, tijekom kojih ne smiju koristiti svoje zračne tunele i pogone za računalno ispitivanje dinamike fluida (CFD, eng. Computational Fluid Dynamics) u svrhu razvijanja svojih bolida

Od 2014. znatno su ograničena testiranja u zračnim tunelima, kako u kvalitativnom, tako i u kvantitativnom smislu. Kao i prije, modeli smiju biti najviše 60% veličine pravih bolida, a brzine strujanja ne smiju biti veće od 50 m/s (180 km/h). Slična ograničenja vrijede i za CFD simulacije. Promijenjena su i ograničenja vezana uz broj kilometara koji momčadi smiju prijeći sa svojim starim bolidima.

Cijeli FIA F1 sportski pravilnik za 2017. možete preuzeti ovdje.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Sportski pravilnik

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Ključne brojke s F1 predsezonskih testiranja 2023.

Nakon jedinoga predsezonskog testa koji je trajao samo tri dana vozači i momčadi završili …