Testiranja

Kako su posljednjih godina tehni─Źki zahtjevi Formule 1 rasli, tako je rasla i va┼żnost testiranja. Ipak, zbog smanjenja rastu─çih tro┼íkova FIA je 2009. ograni─Źila mom─Źadi na 15 000 testnih kilometara tijekom kalendarske godine. Promotivni doga─Ĺaji (koje mom─Źad smije organizirati dvaput godi┼ínje i tijekom svakog od njih smije prije─çi najvi┼íe 100 km) i demonstracijski doga─Ĺaji (tako─Ĺer dva po sezoni, najvi┼íe 15 km na svakom od njih) ne ra─Źunaju se u ukupni zbroj testnih kilometara.

Mom─Źadi na testiranjima smiju do─çi samo s jednim bolidom i to na mjestima koje odobri FIA i ne smiju se odr┼żavati izvan Europe bez pristanka ve─çine mom─Źadi. Prije testiranja mom─Źadi moraju obavijestiti vladaju─çe tijelo o rasporedu kako bi se, ukoliko je to potrebno, mogao uposliti promatra─Ź. Svi bolidi moraju imati standardiziranu i od FIA-e odobrenu elektroni─Źku kontrolnu jedinicu (ECU, eng. Electronic Control Unit) i imati uspje┼íno polo┼żene FIA-ine sigurnosne testove.

Mom─Źadi su 2014. imale tri testa po ─Źetiri dana i dodatna ─Źetiri testa po dva dana na stazama koje su doma─çini utrke. Za 2015. se broj dvodnevnih testova na stazama nakon odr┼żane utrke smanjio s ─Źetiri na dva, a 2016. je smanjen broj predsezonskih testova s tri na dva testa po ─Źetiri dana. Isti broj testnih dana ostao je i za 2017.

Svi sudionici moraju zatvoriti svoje tvornice na 14 uzastopnih dana u kolovozu, tijekom kojih ne smiju koristiti svoje zra─Źne tunele i pogone za ra─Źunalno ispitivanje dinamike fluida (CFD, eng. Computational Fluid Dynamics) u svrhu razvijanja svojih bolida

Od 2014. znatno su ograni─Źena testiranja u zra─Źnim tunelima, kako u kvalitativnom, tako i u kvantitativnom smislu. Kao i prije, modeli smiju biti najvi┼íe 60% veli─Źine pravih bolida, a brzine strujanja ne smiju biti ve─çe od 50 m/s (180 km/h). Sli─Źna ograni─Źenja vrijede i za CFD simulacije. Promijenjena su i ograni─Źenja vezana uz broj kilometara koji mom─Źadi smiju prije─çi sa svojim starim bolidima.

Cijeli FIA F1 sportski pravilnik za 2017. mo┼żete preuzeti┬áovdje.

 • Formula 1 2017 car top technical drawing by Darjan Petric maxf1.net hrv red

  Promjene za 2017.

  Pregled najva┼żnijih promjena u Formuli 1 2017. …
 • Start of the Australian GP 2016

  Promjene za 2016.

  Promjene u tehni─Źkom i sportskom pravilniku za 2016. nisu velike jer je velika promjena pr…
 • Promjene za 2015.

  Pogonske jedinice ÔÇô svaki voza─Ź ima na raspolaganju ─Źetiri pogonske jedinice (pet u slu─Źaj…
U─Źitaj jo┼í iz Sportski pravilnik

Odgovori

Budi prvi koji ─çe komentirati ovu vijest!

Obavijesti me o
wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Promjene za 2017.

Pregled najva┼żnijih promjena u Formuli 1 2017. …