tezina

Bolidi u svakom trenutku moraju težiti najmanje 702 kg (uključujući vozača, ali ne i gorivo). Minimalna težina 2014. iznosila je 691 kg pa su zbog kompleksnosti i težine novih pogonskih jedinica bolidi bili dosta blizu te granica, a neki i preko nje. Tako su se teži vozači našli pod pritiskom da izgube kilograme pa je za 2015. minimalna težina porasla na 702 kg. Bolidi se važu s gumama za suho.

Momčadi mogu koristiti balast kako bi postigli zadanu težinu, ali mora biti dobro pričvršćen za bolid. Balast se ne smije vaditi ni dodavati tijekom utrke.

Za 2014. uvedeni su novi propisi za raspored težine na prednju i stražnju osovinu, a opterećenja se mjere nakon kvalifikacija. Tako prednja osovina mora uvijek biti opterećena s najmanje 319 kg, a stražnja najmanje s 376 kg.

>> UPOZNAJTE F1: Provjere i vaganja

Zbog povećanja minimalne težine za 2015. promijenila su se i opterećenja za prednju i stražnju osovinu. Tako prednja osovina za vrijeme kvalifikacija mora uvijek biti opterećena s najmanje 319 kg, a stražnja s 376 kg. Ako zbrojimo te dvije težine, dobijemo 695 kg, što ostavlja samo 7 kg slobode u rasporedu težine. Tako primjerice težina može biti raspoređena od 319 kg na prednju i 383 kg na stražnju osovinu (45.44 : 54.56 %) do 326 kg na prednju i 376 kg na stražnju osovinu (46.44 : 53.56 %).

Bolidi nakon svakog od tri slobodna treninga mogu završiti na kontroli minimalne težine (slučajnim odabirom FIA-e). Ista stvar je s bolidima koji sudjeluju u prvom i drugom dijelu kvalifikacija (Q1 i Q2), dok svi bolidi koji sudjeluju u posljednjem dijelu kvalifikacija (Q3) moraju na vaganje nakon završetka sesije.

provjere vaganja

Load More Related Articles
Load More In Tehnika - vijesti
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Verstappenu rekordni osmi uzastopni pole position ispred dvaju vozača McLarena

Max Verstappen osvojio je osmi uzastopni pole position u Formuli 1 nakon što je bio najbrž…