Bolidi u svakom trenutku moraju težiti najmanje 752 kg (uključujući vozača i sigurnosnu opremu, ali ne i gorivo).

Minimalna težina za 2017. je porasla na 728 kg zbog većih i težih guma kao i širih bolida, a 2018. na 734 kg zbog uvođenja halo sustava zaštite vozačeve glave. Godine 2019. minimalna težina povećana je zbog većih krila. Bolidi se važu s gumama za suho.

Momčadi mogu koristiti balast kako bi postigli zadanu težinu, ali mora biti dobro pričvršćen za bolid. Balast se ne smije vaditi ni dodavati tijekom utrke.

Za 2017. uvedeni su novi propisi za raspored težine na prednju i stražnju osovinu, a opterećenja se mjere nakon kvalifikacija. Tako od 2019. prednja osovina mora uvijek biti opterećena s najmanje 45.5%, a stražnja najmanje s 53.5% ukupne težine bolida.

Novost za 2019. je minimalna težina vozača sa sjedalom od 80 kg kako teži vozači ne bi bili u lošijoj poziciji u odnosu na lakše. Dosad su momčadi s lakšim vozačima mogli koristiti više niskopozicioniranog balasta kako bi došli do minimalne težine, a sad to više neće biti moguće jer će balast do minimalnih 80 kg morati biti na točno određenom mjestu u sjedalu.

Težina je za 2021. porasla s 746 na 752 kg zbog veće težine novih Pirellijevih guma.

Bolidi nakon svakog od tri slobodna treninga mogu završiti na kontroli minimalne težine (slučajnim odabirom FIA-e). Ista stvar je s bolidima koji sudjeluju u prvom i drugom dijelu kvalifikacija (Q1 i Q2), dok svi bolidi koji sudjeluju u posljednjem dijelu kvalifikacija (Q3) moraju na vaganje nakon završetka sesije.

 • Pirelli F1 2017 tyres medium and supersoft FOto Pirelli

  Kotači i gume

  Bolidi Formule 1 moraju imati četiri nepokrivena kotača i svi moraju biti načinjeni od ist…
 • Prijenosni sustav

  Bolidi Formule 1 koriste poluatomatske mjenjače, a pravila nalažu osam brzina za naprijed …
 • TV kamere i mjerenje vremena

  Bolid mora sadržavati barem četiri kamere za snimanje kadrova s bolida čiji je položaj toč…
Učitaj još iz Tehnički pravilnik

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Kotači i gume

Bolidi Formule 1 moraju imati četiri nepokrivena kotača i svi moraju biti načinjeni od ist…