Baku Street Circuit F1 2017 Photo Pirelli

Baku Street Circuit staza je s izuzetno dugim ravnim dijelom na kojem bolidi razvijaju neke od najvećih brzina u cijelom kalendaru, a period punoga gasa počinje još ranije, već nakon posljednjeg pravoj zavoja broj 16 – tko je na pojedinom dijelu staze postigao najveće brzine?

Staza u Azerbajdžanu od bolida zahtjeva potpuno suprotne karakteristike u pojednim sektorima staze – prvi sektor sastoji se od četiri zavoja pod 90 stupnjeva i umjereno dugoga pravca između drugoga i trećeg zavoja gdje se nalazi i prva DRS zona.

Drugi sektor sastoji se od čak 11 zavoja i tu se od bolida traži maksimalno prijanjanje, stabilnost i preciznost upravljanja, a treći sektor sastoji se od sporog 16. zavoja i perioda punoga gasa do kraja kruga, što zahtjeva što manji aerodinamički otpor za što veću brzinu na pravcu.

Prije nego analiziramo najveće brzine u kvalifikacijama, pogledajmo još jednom mapu staze u Bakuu koja je ove godine dobila i drugu točku detekcije (prošle godine jedna točka za obje DRS zone), a promijenilo se mjesto gdje završava prvi i počinje drugi sektor (prošle godine uoči sedmoga zavoja, a ove godine uoči petoga zavoja).

NAJVEĆE BRZINE NA KRAJU SVAKOGA SEKTORA

Brzine na kraju prvoga i drugoga sektora praktički ne znače ništa za procjenu brzine na pravcu jer se mjere u zoni kočenja – kraj prvoga sektora nalazi se 46 metara prije petoga zavoja, a kraj drugoga sektora nalazi se 56 metara prije 16. zavoja.

Ali zato brzina na kraju trećega sektora (odnosno brzina na startno ciljnoj crti) govori puno i nadopunjuje podatak o brzini na mjerenju brzine (koje se nalazi 210 metara iza 20. zavoja).

Najbrži na startno ciljnoj crti bio je Daniel Ricciardo u Red Bullu (356.3 km/h) koji je ili koristio manje downforcea od Verstappena (koji je bio 16 km/h sporiji) ili je ulovio kvalitetnu zavjetrinu od nekoga vozača.

Esteban Ocon na drugom mjestu (354.3 km/h) također je bio primjetno brži od momčadskog kolege Pereza, čak 11 km/h.

Daniil Kvyat također je bio 11 km/h brži od momčadskog kolege Sainza u Toro Rossu pa tako imamo pomalo iznenađujuću situaciju da su od tri najbrža bolida na ovom mjestu čak dva s Renaultovim motorom (koji je u Baku stigao s manjim poboljšanjem u mapama motora).

Od četvrtoga mjesta (Magnussen) do 15. mjesta (Raikkonen) razlika je samo 5,4 km/h.

Uvjerljivo najsporiji su vozači McLaren Honde Vandoorne i Alonso koji je bio 9 km/h sporiji od idućeg najsporijeg vozača Hulkenberga u Renaultu.

NAJVEĆE BRZINE NA MJERENJU BRZINE

Mjerenje brzine nalazi se 210 metara iza 20. zavoja i tu su razlike u brzini manje nego na startno ciljnoj crti.

Prvu trojicu dijeli tek 0.1 km/h, a prvih osam tek 4 km/h. Najsporiji su ponovno Hulkenberg, Vandoorne i Alonso koji za najbržim već na ovom dijelu zaostaje 15 km/h, a do ciljne crte taj zaostatak naraste na gotovo 30 km/h.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Analiza

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Sochi 2017. – Bottas pobijedio Ferrarije za prvu F1 pobjedu

Valtteri Bottas ostvario je prvu pobjedu u Formuli 1 na današnji dan 2017. nakon što je s …