Tko je bio najbrži na pravcima Barcelone?

renault-rs16-f1-2016-car-rear-side-action-on-track-barcelona-test

new-sauber-c35-ferrari-studio-image-4

Najbrži na dugom startno ciljnom pravcu u Barceloni nisu bili ni Mercedes ni Ferrari, a McLaren je kao i prošle godine na dnu ljestvice najvećih brzina.

U drugome tjednu testiranja u Barceloni najveće brzine su se nešto povećale. Mogući razlozi su vjetar, agresivnije korištenje motora ili drukčije aerodinamičke postavke.

Iznenađujuće najbrži bio je Felipe Nasr u Sauberu C35 koji je tek debitirao drugoga tjedna nakon što je momčad prvi tjedan koristila prošlogodišnji C34 sa starim Ferrarijevim motorom. Nasr je na kraju startno ciljne ravnine jurio 346.1 km/h, a moguće je da je tu brzinu postigao u zavjetrini iza drugoga bolida.

Sauber C35, kao i Haas F1, koristi najnoviju specifikaciju Ferrarijeve pogonske jedinice koja je očito vrlo snažna, ali Sauberova šasija ne proizvodi dovoljno downforcea (kao i prošle godine) što povoljno utječe na vrijednosti otpora zraka. Bez obzira na to, Sauber je bio najbrži na tri od četiri dana drugoga tjedna što nikako ne može biti loš znak za novu Ferrarijevu pogonsku jedinicu.

Drugi na listi najvećih brzina je Renault RS16 (341.7 km/h), također s manjkom downforcea i ne previše snažnom pogonskom jedinicom. Tek nešto iza njih nalazi se Williams FW38 (340.6 km/h)  s najboljom pogonskom jedinicom (Mercedes PU106C Hybrid) koji je 2014. redovito bio na vrhu svih mjerenja najvećih brzina.

MERCEDES I FERRARI GOTOVO JEDNAKI

lewis-hamilton-mercedes-w07-sebastian-vettel-ferrari-sf16h-barcelona-test-4-3-2016

Kandidati za naslov i najbrži bolidi po krugu Mercedes i Ferrari smjestili su se u gornjem dijelu sredine ljestvice. Tek četvrti je Mercedes W07 Hybrid (338.5 km/h), a peti novi Ferrari SF16-H (336.4 km/h). Identičnu brzinu kao i Ferrari postigao je Manor Mercedes MRT05 koji koristi najnoviju specifikaciju Mercedesove pogonske jedinice.

Osim razlika u postavkama bolida, količini goriva i načinu korištenju motora i električne energije najveće brzine variraju i o tome koristi li vozač DRS ili ne. Neke momčadi rijetko su vozile s otvorenim DRS-om ili su koristile električnu snagu na tek pola pravca.

Mercedes i Ferrari u posljednja tri dana testa vozili relativno slične programe pa i usporedbe donekle imaju smisla. Najveće brzine izmjerene na startno ciljnoj liniji su identične – 287.2 km/h, a najveća brzina na kraju te ravnine je tek 2.1 km/h veća kod Mercedesa.

Također, Mercedesove brzine drugoga tjedna smanjile su se u odnosu na prvi dok su se Ferrarijeve povećale.  Mercedes je drugoga tjedna imao svježu, jaču specifikaciju motora i drukčiju aerodinamiku pa postoje samo dva objašnjenja smanjenja brzine. Ili je Mercedes s novim dijelovima počeo proizvoditi više downforcea (i više otpora) ili još uvijek skrivaju dio potencijala. Ili je razlog kombinacija tih dvaju faktora.

NAGNUTIJI BOLID – MANJA NAJVEĆA BRZINA

red-bull-racing-TAG-rb12-barcelona-debut-1

Red Bull, Force India. Toro Rosso i McLaren bolidi su koji imaju najviše nagnut bolid (nizak prednji kraj, visok stražnji, eng. rake) kako bi se povećao volumen difuzora, a time i downforce. Treba napomenuti da se nagib ne može tek tako povećati i očekivati da će difuzor proizvoditi više downforcea, nego je potrebno puno detaljnog rada na takvom konceptu kako bi se zrak ispod podnice što učinkovitije ‘zapečatio’ vrtložnim strujama, umjesto da ‘iscuri’ i pomiješa se s turbulentnim zrakom koji dolazi sa strane i od rotirajućih kotača.

Sasvim logično, što je bolid nagnutiji, veći je otpor zraka koji proizvodi pa ne čudi da su Red Bull, Force India, Toro Rosso i McLaren 7., 8., 9. i 11. na listi najvećih brzina. I dok se Red Bull i McLaren mogu ‘opravdati’ slabijim motorima, Force India to nikako ne može jer koriste Mercedesovu PU106C Hybrid, kao ni Toro Rosso koji ima vrlo snažnu Ferrarijevu pogonsku jedinicu s kraja prošle godine.

Zanimljivo je usporediti i brzine oko 200 m nakon dugog i brzog desnog trećeg zavoja koje daju naslutiti koliko brzo bolid izlazi iz tog vrlo brzog zavoja. Sauber je ponovno najbrži s 292.8 km/h ispred Red Bulla i Force Indije (291.1 km/h), a Ferrari (285.7 km/h) i Mercedes (282.7 km/h) tek su na sredini ljestvice. Očekujte drukčiju sliku u svibnju kada je na rasporedu Velika Nagrada Španjolske na istoj stazi.

McLaren je, kao i prošle godine, na dnu ljestvice najvećih brzina, ali tvrde da nisu koristili sav potencijal motora kako bi bili sigurni u pouzdanost i uspjeli odvoziti što više krugova. Također, McLarenov zaostatak za Ferrarijem (6.2 km/h) ne čini se posebno velik i u Hondi su očito napravili korak naprijed. Prve utrke pokazat će koliko je zaista velik taj napredak.

LISTA NAJVEĆIH BRZINA NA GLAVNOM PRAVCU

1. Sauber Ferrari 346,1 km/h
2. Renault 341,7 km/h
3. Williams Mercedes 340,6 km/h
4. Mercedes 338,5 km/h
5. Ferrari 336,4 km/h
6. Manor Mercedes 336,4 km/h
7. Red Bull TAG 335,4 km/h
8. Force India Mercedes 334,3 km/h
9. Toro Rosso Ferrari 334,3 km/h
10. Haas Ferrari 331,2 km/h
11. McLaren Honda 330,2 km/h
Učitaj još iz Featured - homepage

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

FIA upozorila vozače za prvi zavoj

Trkaći direktor FIA-e Charlie Whiting upozorio je vozače nakon današnjih slobodnih trening…