Tko je odabrao koje gume za Australiju?

australia_profil_1

Pirelli je objavio popis guma koje su pojedini vozači odabrali za prvu utrku sezone u Australiji, a svoj odabir Pirelliju su morali dostaviti još u prosincu.

Nova pravila o korištenju guma vozačima i momčadima omogućuju veću slobodu jer Pirelli za jednu utrku nominira tri komponente (umjesto dosadašnje dvije), a vozači mogu sami odlučiti koliko setova kojih guma žele koristiti.

Kako bi Pirelli na vrijeme pripremio gume, vozači i momčadi moraju svoje izbore dostaviti FIA-i najmanje 8 tjedana prije europskih utrka i najmanje 14 tjedana prije utrka izvan Europe. Tako su vozači i momčadi odabire guma za Australiju FIA-i morali dostaviti sredinom 12. mjeseca.

Od 13 setova guma za suho koje vozač ima na raspolaganju, Pirelli određuje dva seta za utrku (od kojih se samo jedan mora koristiti u utrci) i jedan set za Q3 (najmekša od tri dostupne komponente).

Preostalih 10 setova vozač može alocirati koristeći sve tri dostupne komponente.

Pirelli je za Australiju odabrao medium, soft i supersoft komponente guma od kojih je jedan set supersoft guma namijenjen isključivo za Q3, a po jedan set medium i soft guma mogu se koristiti samo u utrci. Od ta dva seta za utrku, svaki vozač mora iskoristiti barem jedan set. Ukoliko se vozač ne kvalificira u Q3, taj set guma smije koristiti u utrci.

Vozači su za prvu utrku sezone odabrali sljedeće komponente guma (točnije, odabrali su ih samo deset – jedan set supersofta služi za Q3, a po jedan set medium i soft guma namjenjeni su za utrku):

01-AUSTRALIAN-SELECTED-SETS-PER-DRIVER-4k-EN-21

Jedino vozači Mercedesa, Saubera i Haasa nisu odabrali iste gume. Nico Rosberg odlučio se za još jedan set medium guma (uz jedan koji je ionako rezeviran za utrku), a Hamilton ima jedan set soft guma više.

Isto su učinili i Felipe Nasr u Sauberu i Esteban Gutierrezu Haasu koji će tako imati jedan set medium guma više od svojih momčadskih kolega Ericssona i Grosjeana (ujedno i jedan set soft guma manje).

Što se tiče razlike po momčadima, ističe se konzervativni odabir guma najmanje momčadi u Formuli 1, Manor Racinga koja se odlučila na čak četiri seta medium guma uz četiri seta soft i pet setova supersoft guma.

Jedina dva vozača koja će imati po šest setova soft guma su Lewis Hamilton u Mercedesu i Marcus Ericsson u Sauberu.

Čak šest momčadi prednost je dalo supersoft gumama. Williams, Red Bull, Renault, Toro Rosso, McLaren i Haas odlučili su se za sedam setova supersoft guma, a najmanje će ih imati Manor (pet setova po vozaču).

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Hamilton – ‘Sramotna pogreška’ nema veze s pritiskom

Lewis Hamilton priznaje da je pogreška prilikom ulaska u boks za vrijeme kvalifikacija 'sr…