Tko je odabrao koje gume za Bahrain?

hamilton-rosberg-vettel-bahrain-gp-f1-2015-sparks-battle.

hamilton-rosberg-vettel-bahrain-gp-f1-2015-sparks-battle.

Pirelli je objavio odabire guma za iduću utrku prvenstva u Bahrainu koje su prema novim pravilima o gumama vozači i momčadi morali donijeti još krajem prošle godine.

Nova pravila o gumama vozačima omogućuju korištenje triju komponenti tijekom vikenda Velike Nagrade, a od 13 setova guma za suho jedan set namijenjen je za Q3 (najmekša od tri komponente), a dva seta (tvrđe dvije komponente) mogu se koristiti samo u utrci (samo jedan se mora koristiti).

Preostalih 10 setova guma za suho vozači mogu alocirati kako žele, odnosno mogu odabrati koliko žele setova pojedine komponente.

Kako bi Pirelli na vrijeme pripremio potreban broj guma vozači i momčadi svoje izbore komponenti FIA-i moraju dostaviti 14 tjedana prije utrka izvan Europe i najmanje 8 tjedana prije utrka u Europi. FIA će nakon toga odabire proslijediti Pirelliju, a ukoliko neka momčad svoje izbore ne dostavi na vrijeme FIA će gume odabrati umjesto njih.

U Bahrainu su dostupne supersoft, soft i medium komponente, a za Q3 vozači moraju čuvati jedan set supersofta (najmekša od tri komponente). Ukoliko vozač ne prođe u Q3 taj set smije koristiti u utrci, nikako prije.

Za utrku su namijenjeni po jedan set od preostale dvije komponente (soft i medium) od kojih se barem jedan mora koristiti.

♥ TEHNIČKI PRAVILNIK: Kotači i gume

♣ SPORTSKI PRAVILNIK: Gume

♦ TEHNIKA: Gume u Formuli 1

Mercedesovi vozači Hamilton i Rosberg, za razliku od Australije, za Bahrain imaju isti odabir guma. Odlučili su se ne uzeti nijedan dodatan set medium guma (osim jednog kojeg je Pirelli odredio za utrku), a na raspolaganju će imati po šest setova soft i supersoft guma.

Ferrarijevi vozači odlučili su se za dva dodatna seta medium guma (uz jedan koji je određen za utrku), zbog čega će imati po četiri seta soft guma i šest setova supersoft guma (kao i Mercedesi).

Williamsi su se, kao i Ferrariji, odlučili za tri seta medium guma, ali oni su se odlučili za jedan set supersoft guma više u odnosu na Ferrari.

Red Bullovi vozači Ricciardo i Kvyat odlučili su se za dva seta medium guma, pet setova soft guma i šest setova najmekših supersoft guma. Isti odabir imaju i vozači Force Indije Perez i Hulkenberg.

02-Bahrain-Selected-Sets-Per-Drivers-1k-hrvatski

Renault se odlučio za samo jedan obavezan set medium guma, kao i Mercedes, ali su zato uzeli po sedam setova najmekše supersoft komponente.

Vozači Toro Rossa odlučili su se za nešto drugačije odabire – Verstappen se odlučio za samo jedan obavezan set mediuma, ali čak sedam setova soft guma. Sainz je uzeo dva seta mediuma i šest setova soft guma, a oboje će na raspolaganju imati po pet setova supersofta.

Alonso i Button u McLarenu odlučili su se za iste odabire kao i Ferrarijevi vozači, a Sauberovi Ericsson i Nasr imaju nešto drukčiju strategiju – Ericsson je uzeo tri seta mediuma, a Nasr čak četiri.

VN Australije: pregled strategija, dionica i najbržih krugova

Manor nastavlja s konzervativnim odabirima guma te su uz Felipea Nasra jedini uzeli po četiri seta medium guma.

Grosjean i Gutierrez u Haasu također su se odlučili za različite strategije – Gutierrez je, kao i Mercedesi, Renaulti i Verstappen, odlučio uzeti samo jedan obavezni set medium guma, dok će Grosjean imati set više.

Vidimo da je izbor guma za Bahrain vrlo raznolik te su samo dva para po dvije momčadi odabrali potpuno iste gume – McLaren i Ferrari te Red Bull i Force India.

Dosadašnje Pirellijeve nominacije komponenti i vozačevi odabiri

Različite odabire unutar iste momčadi vidimo kod Toro Rossa, Saubera i Haasa, a najviše medium guma uzeli su Nasr, Wehrlein i Haryanto, po četiri seta.

Najviše setova soft guma imat će Verstappen u Toro Rossu (sedam setova), a najviše supersofta imat će Williamsovi, Renaultovi i Haasovi vozači, također po sedam setova.

Pirelli_F1_2016_02

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Utrke u kojima se F1 prvenstvo odlučilo u Abu Dhabiju

Nevjerojatno uzbudljiva sezona u kojoj se za naslov prvaka bore Lewis Hamilton i Max Verst…