Tko je odabrao koje gume za VN Rusije?

rusija-2015-start
Start VN Rusije 2015.

Talijanski proizvođač guma Pirelli objavio je odabire vozača za iduću utrku sezone u Rusiji koja je poznata po niskoj potrošnji guma.

Pirelli od ove godine na utrke donosi po tri komponente svojih guma, a i na četvrtoj utrci sezone u Rusiji odlučili su se za iste tri komponente kao i na prve tri utrke – supersoft, soft i medium.

 

hamilton-pole-rusija-2014
Hamiltonov onboard pole position krug u Rusiji 2014.

Prva VN Rusije održana je 2014., a Pirelli je tada donio soft i medium komponente. Staza se pokazala vrlo nježna prema gumama koje su se vrlo malo trošile i ljuštile. Nico Rosberg je nakon velikog blokiranja prednjih kotača u prvom zavoju prvoga kruga teško oštetio svoje soft gume te je morao po novi set mediuma na kojem je odvozio preostala 52 kruga.

Pirelli je reagirao i 2015. donio supersoft i soft mješavine, ali zbog manjka brzih zavoja i vrste asfalta potrošnja guma i dalje je vrlo niska.

Vozači su svoje odabire morali poslati FIA-i 14 tjedana prije utrke (24.1.) kada još nisu ni testirali nove bolide za 2016. Za europske utrke rok je 8 tjedana prije što znači da ćemo na petoj utrci u Španjolskoj prvi put vidjeti odabire koje su vozači donijeli nakon što su vozili svoje bolide.

Rosbergov pole position na prošlogodišnjoj VN Rusije, drugi u nizu od šest pole positiona na kraju sezone
Rosbergov pole position na prošlogodišnjoj VN Rusije, drugi u nizu od šest pole positiona na kraju sezone

Za treću Veliku Nagradu Rusije vozači su pretežno birali soft i supersoft gume, a samo su se Manorovi vozači odlučili za dva seta najtvrđih medium guma. Ostale momčadi odlučile su se za samo jedan set guma koji je obavezan jer Pirelli za utrku propisuje čuvanje po jedan set od dvije tvrđe dostupne mješavine (ovdje medium i soft).

Jedan set najmekše dostupne mješavine (supersoft) vozači moraju čuvati za Q3, a ukoliko ne prođu u posljednji dio kvalifikacija taj set smiju koristiti u utrci.

Jedina momčad koja supersofta nema više od ostalih komponenti je Ferrari čiji su se vozači odlučili za po šest setova soft i supersoft guma, a ujedno imaju najviše setova soft guma od svih vozača.

Najviše setova supersofta uzeli su vozači Red Bulla i Haasa, čak deset. Uz po jedan obavezan set medium i soft guma za utrku i jedan supersofta za Q3, vozači te dvije momčadi odlučili su se za devet setova supersofta i jedan set soft guma.

Prvi puta ove sezone svi momčadski kolege odabirali su isti broj setova svih komponenti.

Pirelli-F1-2016-Russian-Selected-Sets-Per-Driver-croatian-maxf1-net

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Utrke u kojima se F1 prvenstvo odlučilo u Abu Dhabiju

Nevjerojatno uzbudljiva sezona u kojoj se za naslov prvaka bore Lewis Hamilton i Max Verst…